Google+
Home » Sanatate » Comercianții nu se potolesc: nereguli multe descoperite de inspectorii de la Protecția Consumatorului

Comercianții nu se potolesc: nereguli multe descoperite de inspectorii de la Protecția Consumatorului

În luna august, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a constatat o serie de nereguli la agenții economici.

Inspectorii au descoperit cazuri în care se comercializau produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite. De asemenea se comercializau produse alimentare/nealimentare sau se prestau servicii de alimentație publică în spații neautorizate. S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Comercianții nu afișau prețurile de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură. Nu respectau condițiile prescrise sau au dat dovadă de practici comerciale incorecte. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate sau ale căror indicații nu sunt vizibile pentru consumatori.

Pentru a scăpa de control, unele magazine nu au respectat orarul de funcționare afișat și au închis. 

Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 67.827 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 2.909 lei.

CJPC Vaslui a desfășurat 208 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor, acțiuni tematice de control și pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional 162 operatori economici, fiind aplicate 81 amenzi contravenționale în valoare totală de 144.200 lei și 81 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate 20 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate opt reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, două au fost neîntemeiate, șase reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente. Alte patru nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării și șase cu rezolvare amiabilă. (G. P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: