Google+
Home » Politic » Daniel Olteanu, deputat PNL꞉ ʺCentenarul Marii Uniri nu face decât să arate cât de departe e Vasluiul de Alba Iuliaʺ

Daniel Olteanu, deputat PNL꞉ ʺCentenarul Marii Uniri nu face decât să arate cât de departe e Vasluiul de Alba Iuliaʺ

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra discrepanțelor regionale accentuate între Moldova, cea mai săracă zonă a țării, care nu beneficiază nici în 2017 de execuția unor mari proiecte ale Ministerului Transporturilor, și Vestul Romȃniei, care are parte aproape anual de inaugurări ale unor tronsoane de autostradă. În contextul apariției în spațiul public a propunerii ca elevii din toată țara să meargă în 2018 la Alba Iulia, ca o activitate în cadrul sărbătorilor dedicate Centenarului Marii Uniri, Daniel Olteanu face trimitere la situația copiilor din satele vasluiene, împiedicați de multe ori să ajungă la grădiniță și la școală, din cauza infrastructurii dezastruoase. În condițiile lipsei totale a alocărilor pentru execuția unor investiții ale Ministerului Transporturilor, Olteanu susține că e o „manipulare ieftină” ideea că Vasluiul este un județ asistat social, deputatul liberal propunând astăzi, în timpul unei declarații susținute în plen, ca Guvernul să meargă în Vaslui, o dată la șase luni, pentru a lua contact cu realitatea din teren.

ʺAm fost convins, de la momentul apariției în spațiul public a propunerii ca elevii din toată țara să meargă în 2018 la Alba Iulia, ca o activitate în cadrul sărbătorilor dedicate Centenarului Marii Uniri, că această idee nu poate veni decât din Vestul țării, și am avut dreptate. Pentru că din Timișoara la Alba Iulia, cu excepția a vreo 15 kilometri, dacă se respectă datele de acum, se va merge pe autostradă, adică mai puțin de două ore pentru 200 și ceva de kilometri.

Sunt un adept al consolidării conștiinței naționale, al cultivării patriotismului, dar mulți dintre copiii vasluieni sunt în imposibilitatea de a participa la altceva în afară de Zilele Satului, din cauza infrastructurii. Din acest motiv, înainte să-i trimitem pe copii la Alba Iulia, o dată la 100 de ani, vă propun să trimitem Parlamentul și Guvernul în Vaslui, o dată la șase luni.

În anul dinaintea Centenarului, Ministerul Transporturilor nu are niciun mare proiect de investiție în execuție în Vaslui, iar situația e identică la nivelul Moldovei. Așa a fost și anul anterior, asta a fost situația în cea mai mare parte a ultimilor 25 de ani, de când, pentru București, democrația a însemnat să lase fără investiții cea mai săracă zonă a țării, apoi să arate cu degetul, în manipulări ieftine având ca subiect ajutoarele sociale.ʺ, a declarat deputatul liberal care a amintit că, în timpul mandatelor de șef al AJOFM Vaslui și de prefect, județul Vaslui a cȃștigat procente importante în statistici.

ʺCa șef de instituție deconcentrată, am reușit, împreună cu colegii, să mutăm Vasluiul de pe locul fruntaș, negativ, în ceea ce privește rata șomajului, iar ca fost prefect știu ce poate să facă o autoritate locală, care îi sunt limitele. Vă spun foarte deschis, cea mai mare parte a problemei nu e la Vaslui și în județele sărace, e la București, la Guvern și la Parlament. La Guvern, pentru că propune proiecte batjocoritoare ale bugetului de stat, cu zero investiții mari în zonele sărace, iar la Parlament pentru că acceptă aceste propuneri. Ca parlamentar care a făcut amendamente de bun-simț, care să corecteze această situație, amendamente care nu au fost luate însă în considerare, voi respinge orice punct de vedere care acreditează ideea că Vasluiul stă cu mâna întinsă, pentru că e o minciună.

Vasluiul și județele sărace nu primesc ceea ce li se cuvine.

În aceste condiții, în care noroaiele îneacă eforturile a mii de copii vasluieni de a ajunge la grădiniță și la școală, mi se par deplasate discuțiile despre un Centenar al Marii Uniri, care e un prilej de a constata, de fapt, cât de departe suntem de Alba Iuliaʺ, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: