Google+
Home » Administratie » Vești bune de la AFIR, pentru autoritățile publice vasluiene – Acces mai ușor la fondurile europene

Vești bune de la AFIR, pentru autoritățile publice vasluiene – Acces mai ușor la fondurile europene

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că simplifică modul de implementare a proiectelor care vizează infrastructura agricolă și silvică, infrastructura rurală de bază, protejarea patrimoniului cultural și implementarea strategiilor pentru Grupurile de Acțiune Locală.

Autoritățile publice locale din județul Vaslui nu mai au nicio scuză pentru lipsa de atragere a fondurilor europene! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a modificat formularele prin care se solicită plățile pentru categoriile de submăsuri care au ca beneficiari autoritățile publice. Mai exact, este vorba despre submăsurile 4.3 (infrastructura agricolă și silvică), 7.2 (infrastructura rurală de bază), 7.6 (protejarea patrimoniului cultural) și 19.2 (implementarea strategiilor pentru Grupurile de Acțiune Locală – GAL).

Potrivit conducerii AFIR, simplificările vin în urma numeroaselor solicitări primite din partea autorităților publice locale, dar și ca urmare a procesului de debirocratizare a procedurilor de lucru din cadrul Agenției.

Una dintre cele mai importante modificări aduse este aceea că beneficiarii pot face dovada inițierii demersurilor necesare pentru obținerea unor avize, autorizații sau certificate, inclusiv a Angajamentului beneficiarului, la depunerea ultimei cereri de plată. În aceste condiții, documentele finale trebuie prezentate la Centrul Regional sau Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în maxim 6 luni de la efectuarea plății finale sau de la primirea Notificării beneficiarului cu privire la confirmarea plății.

Avantajul imediat este că beneficiarii pot solicita rambursarea cheltuielilor efectuate pentru ultima cerere de plată într-un timp mult mai scurt, fără a fi nevoiți să aștepte emiterea autorizațiilor sau avizelor de către alte instituții, cum ar fi ANPM, ANSVSA sau Ministerul Sănătății. Calea pe care mergem este aceea de a facilita implementarea proiectelor. În acest context, am eliminat limita de două rectificări a Declarației de eșalonare a depunerii Dosarelor cerere de plată. Nu putem să îngrădim dinamica implementării unui proiect, modul în care acesta se desfășoară în realitate. Astfel, de acum înainte, Declarația poate fi modificată ori de câte ori se va considera necesar”, a declarat Adrian – Ionuț Chesnoiu, Director General al AFIR.

O altă condiție care a fost eliminată viza prezentarea spre autorizare, la prima tranșă de plată, a cheltuielilor eligibile în procent de minimum 20% din valoarea totală a proiectului. Aceasta face ca, în prezent, prima cerere de plată depusă de beneficiar, exceptând avansul, să nu mai fie condiționată valoric, nici de tipul cheltuielilor care se solicită, care pot fi servicii, bunuri sau lucrări.

Și modul de acceptare a plăților efectuate în baza unor contracte de cesiune de creanță s-a simplificat, prin eliminarea acordului prealabil al AFIR, precum și a condițiilor restrictive, impuse în raport cu cadrul legislativ în vigoare. Beneficiarul trebuie să prezinte contractele de cesiune de creanță odată cu Dosarul cererii de plată, în care se solicită plăți efectuate către cesionari. (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: