Google+
Home » Social » Ce bună sunteți, doamnă Vlada! Amenda dată de DSP patronilor Cofetăriei ”Berlin” reprezintă doar un sfert din cheltuielile de spitalizare ale celor 30 de oameni care au mâncat prăjituri infectate

Ce bună sunteți, doamnă Vlada! Amenda dată de DSP patronilor Cofetăriei ”Berlin” reprezintă doar un sfert din cheltuielile de spitalizare ale celor 30 de oameni care au mâncat prăjituri infectate

de Mihaela NICULESCU, Simona MIHĂILĂ

Să tot bagi oameni în spital și să nu pățești mai nimic. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a considerat că suferința zecilor de oameni internați în spital după ce au mâncat prăjiturile colcăind de bacterii de la Cofetăria ”Berlin” din Bârlad valorează doar 8.000 de lei. Adică niciun sfert din suma pe care noi, bârlădenii, am plătit-o pentru tratamentul și spitalizarea care au ajuns pe patul de spital infectați cu Salmonella. Concret, Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” a cheltuit 35.000 de lei pentru a-i pune pe picioare pe bolnavi. Ca o coincidență, Mihaela Vlada, șefa DSP este și membru în Consiliul de Administrație de la ”Beldiman”.

Inconștiența administratorului cofetăriei „Berlin” și a celor mai mulți dintre angajați, dar și controalele de mântuială făcute de Direcția de Sănătate Publică (DSP) încă de la înființarea cofetăriei au dus la apariția unui focar de Salmonella care a afectat zeci de consumatori. 28 dintre aceștia au fost internați la Spitalul “Elena Beldiman”, alte zeci au rămas acasă tratându-se cum au știut, iar alți consumatori au fost nevoiți să se interneze în unitățile sanitare din țările unde lucrează. Înainte de a pleca în țările în care muncesc, aceștia au consumat eclere la Berlin, iar în timpul drumului s-au confruntat cu primele simptome ale intoxicării cu Salmonella.

DSP Vaslui a cuantificat atât de bine acest atentat la sănătatea populației  încât a găsit potrivit să-l amendeze pe administratorul cofetăriei „Berlin” cu doar 8.000 lei, alți câțiva angajați primind și ei amenzi ce totalizează 1.600 de lei. Spitalul „Elena Beldiman”, unde au fost internați 28 de pacienți cu Salmonella, a consumat din buget pe perioada spitalizării acestora aproximativ 35.000 de lei (spitalizarea unui singur pacient ajungând la 1.200 lei), adică de patru ori mai mult decât a considerat DSP că ”Berlin” trebuie să întoarcă la bugetul public.

Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, are o explicație: Am dat această amendă conform legii, în baza deficiențelor corelate cu sancțiunile prevăzute de cadrul legal”.

Aceasta a mai menționat că nu s-a dat amendă pentru fiecare neconformitate găsită, ci amenda cea mai mare care a corespuns celei mai grave neconformități. Întrebată care ar fi ”neconformitățile” pentru care Cofetăria „Berlin” ar fi trebuit să plătească amenzi mai mari, aceasta a spus că nu știe exact. Că trebuie să consulte legislația. Adică nici acum, când 30 de oameni au intrat în spital infectați cu Salmonella, nu era o bună ocazie pentru șefa DSP Vaslui să studieze legislația?

O informăm noi că în baza acestei legislații, pe care a dat clar de înțeles că nu o cunoaște, un restaurant din Alba a plătit o amendă de 15.000 de lei, după ce câteva zeci de nuntași au fost infectați cu Salmonella. Situația a fost, practic, identică, numai că inspectorii DSP Alba au avut interes să identifice ”neconformitățile” pe care Vlada de la Vaslui, nu le-a găsit în cazul patronilor de la ”Berlin”.

Mai trebuie spus că această cofetărie funcționează de aproximativ 10 ani la Bârlad. Unde a fost DSP în acești ani, de nu a observat că angajații nu au toaletă sau vestiar? Unde a fost, de nu a verificat dacă personalul a fost instruit pentru însușirea noțiunilor fundamentale de igienă? Cum de nu a sesizat că în cofetărie nu se realizează o dezinsecție corespunzătoare și că personalul habar nu are să utilizeze produsele biocide? Unde or fi fost toți inspectorii DSP și DSVSA de nu au văzut cât de necorespunzătoare sunt condițiile de depozitare ale produselor finite și că acestea stăteau alături de materia primă?

Experiența anilor trecuți ne-a arătat că „ce e val ca valul trece” și că, după ce și acest episod nefericit va fi dat uitării, lucrurile vor intra în normal, controalele efectuându-se ca și până acum, în dorul lelii, iar amenzile vor fi administrate după cât de simpatici sunt patronii.

Comments

comments

About Tehno Redactor

5 comments

 1. Doamna Elena daca dumneavoastra considerati ca cofetaria Berlin este ce mai buna va invit cu caldura sa degustati niste eclere cu salmonella, iar eu prefer in locul magazinelor berlin de o suta de ori un Caufland, care nu a venit aici ca nu a incaput de ei, pana si Tecuci are caufland si noi nu,

 2. inchideti DEFINITIV LANTUL DE MAGAZINE Berlin !!!!!!!!!!!

  • Serios???? Si dormi tu mai bine ca raman 150 de oameni fara salariu?Poate le dai tu si le platesti si salarii mai mari!!! Eu cred ca ar trebui sa stam in banca noastra si sa apreciem ce avem in oras, nu sa le dam in cap celor care fac investii in orasul acesta. Nici unul din cei care se dau cu parerea aici, din lipsa de ocupatie si rautate, nu stiu ce este cu adevarat in aceasta firma si cata munca se depune ca barladenii sa aiba ceva decent. Imi pare rau ca spun asta, dar Barladul nu merita sa aiba o cofetaria ca aceasta!!!

   • Lenuta fata mea , artista la patria ! Da Elena Pricop imparte banii cu Barladenii ….Bravoooooooooooooooooooo !

   • Ooo! Cu siguranta. Nu meritam o asemenea cocina!
    Imi doresc ca barladenii sa inteleaga “inaltimea” de la care va adresati si sa va taxeze exact asa cum meritati. Probabil ca ne confundati cu angajatii!
    Nu sunt “unul din cei care se dau cu parerea” (expresia va apartine!) din rautate si nici din lipsa de ocupatie. Comentez in urma spitalizarii pentru un r…. de ecler.
    Va recomand sa atasati marfurilor un manual de utilizare in care sa specificati ca produsele alimentare sunt pentru decor (unele miroasa a detergent si nu sunt consumate nici de maidanezi!), nu pentru consum, iar la intrarea in magazin sa fie obligatorie o declaratie pe propria raspundere ca nu avem Salmonella pana la rude de gradul 3, ca nu-i normal sa va imbolnavim angajatii!
    Cat despre contraventie… asta nu ne poate compensa suferinta si timpul pierdut in spital… Statul a dovedit din nou ca nu-l intereseaza preventia ci luatul cu japca bani pentru a-i imparti dupa interesele alesilor si angajatilor parasutati la buget.
    Din punctul meu de vedere o amenda trebuie sa usture, altfel esti tentat sa o platesti mereu ca o taxa de protectie, fara sa-ti mai pese de problema constatata.
    Parerea mea, doamna, este ar fi fost mai bine sa taceti, cu riscul de a parea … decat sa deschideti gura si sa confirmati temerea. Calitatea unui om se vede in momente de cumpana, ori dumneavoastra ati dovedit ca sunteti doar un comerciant fara scrupule.

%d blogeri au apreciat: