Google+
Home » Invatamant » Jalba penibilă a unor ONG-uri trimisă Ministerului Educației la început de an școlar

Jalba penibilă a unor ONG-uri trimisă Ministerului Educației la început de an școlar

Mii de elevi din județul Vaslui pășesc astăzi către un nou an școlar. Pentru mulți dintre părinți, evenimentul aduce cu sine o lungă serie de neliniști legată de lipsa manualelor, a rechizitelor, a hainelor, a încălțămintei sau a transportului. În ciuda declarațiilor sforăitoare, guvernanții nu au și nici nu caută soluții, iar ONG-urile, aceste entități care în alte țări se implică atât de profund în rezolvarea problemelor serioase ale oamenilor de rând, la noi, în România, se întrec unele pe altele în penibil și acțiuni derizorii.

Careul de la început de an, regula de aur a fiecărei școli

Ultima mostră ne-au oferit-o zilele trecute când, câteva zeci de astfel de organizații, mai mult sau mai puțin obscure, au mers cu jalba în proțap la Ministerul Educației Naționale, frământate teribil de ultima mare problemă rămasă nerezolvată în sistemul de învățământ: slujbele religioase la început de an școlar.

Reprezentanții ONG-urilor au adresat o scrisoare deschisă, în care solicită, nici mai mult, nici mai puțin, interzicerea organizării de slujbe religioase în incinta unităților publice de învățământ din România, atât la începerea noului an școlar, cât și pe întreaga sa desfășurare.

Semnatarii scrisorii deschise motivează că aprobarea de către directorii unităților publice de învățământ a oficierii slujbelor religioase și a altor servicii religioase reprezintă ”o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale copiilor la libertatea de gândire, de conștiință și de religie și la educație”.

”Școlile din România sunt frecventate de copii de care provin din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Prin urmare, organizarea unor slujbe religioase, preponderent ortodoxe, la debutul anului școlar nu doar că este o faptă discriminatorie, dar este și ilegală. Iar dacă în prima zi de școală copiii sunt întâmpinați cu slujbe religioase, nu e de mirare că pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară acordul”, se arată în scrisoare.

Lista ONG-urilor care nu mai pot de grija slujbelor pare a o întrece mult pe cea a părinților deranjați (Asociația Secular-Umanistă din România,, Asociația Umanistă Română, Asociația ACCEPT, Ateliere Fără Frontiere, ActiveWatch, Grupul CARE, Asociația Viitorul Tinerilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Asociația Sens Pozitiv, Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, ACTEDO – Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, APADOR-CH, Societatea de Analize Feministe AnA, Fundatia United Way, Miliția Spirituală și CPE – Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate).

În spațiul public nu a apărut nicio reacție a ministerului. Cert este că astăzi, multe unități de învățământ din județul Vaslui vor continua tradiția slujbei religioase la festivitatea de deschidere și, cu puțin noroc, evenimentul va trece fără a lăsa prea multe traume în rândul celor care se simt reprezentați de ONG-urile mai sus menționate. (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

3 comments

  1. Ca tot sunteți ziariști de ce nu faceți un reportaj cu ilegalitățile din școli ?
    E al doilea an la rând când sunt obligat sa fac cerere pentru a nu face copilul ora de religie deși legea in vigoare spune ca este neconstituțional.
    Cei care trebuie sa facă o solicitare sunt părintii care doresc sa isi înscrie copiii la Religie in scoală, nu cei care vor sa nu frecventeze aceasta disciplina.

  2. Ba iar tineti elevii in soare! v-ati timpiti!!!!!! Scola devarat incepe pe 15 septembrie ! pana e atunci e labareala!

  3. Chiar au dreptate, unde mai exista asa ceva ?
    Parca suntem cea mai înapoiata nație și ținem cu tot dinadinsul sa o confirmam

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: