Google+
Home » Invatamant » Polițiștii și jandarmii se asigură ca deschiderea noului an școlar decurge fără incidente

Polițiștii și jandarmii se asigură ca deschiderea noului an școlar decurge fără incidente

Aproximativ 400 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui se află astăzi în stradă, în zona școlilor și liceelor, cu ocazia începerii noului an școlar.

Polițiști de ordine publică, de la rutieră, prevenire și polițiști de la alte structuri, vor acționa, suplimentar față de dispozitivul curent, în zona școlilor și liceelor din întregul județ, pentru prevenirea și combaterea faptelor care afectează climatul de siguranță publică.

În anul școlar 2017-2018 măsurile pe care le vor lua polițiștii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acțiuni educative; verificarea modului de supraveghere și pază a unităților școlare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 și acordarea sprijinului de specialitate; activități pentru menținerea ordinii publice, intervenția în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităților școlare, sesizate prin „112” și combaterea absenteismului școlar.

Polițiștii, în parteneriat cu unitățile de învățământ, cu reprezentanții organizațiilor de părinți și cu autoritățile publice cu atribuții în domeniu, vor continua să acționeze pentru îmbunătățirea siguranței școlare. Pentru prevenirea evenimentelor negative și evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracțional, polițiștii vor organiza pentru elevi diferite activități preventiv-educative. Astfel, polițiștii de prevenire și proximitate vor fi prezenți la orele de dirigenție, pentru a oferi elevilor sfaturi și recomandări preventive, care să îi ajute să-și protejeze bunurile și integritatea fizică sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicați.

Pentru ca noul an școlar să înceapă și să decurgă în liniște și siguranță, fiecare unitate de învățământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției.

Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona școlilor, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanență traseele de deplasare a elevilor.

De asemenea, polițiștii de la rutieră vor fi prezenți în apropierea școlilor, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Jandarmii se vor asigura și ei că elevii vor fi în siguranță

Inspectoratul de Jandarmi Județean, va asigura astăzi măsurile de ordine publică specifice în zona instituțiilor de învățământ, cu ocazia deschiderii noului an școlar sesiunea 2017-2018.

Pentru ca activitățile să se desfășoare în condiții de siguranță, jandarmii vor acționa împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, dar și Poliția Locală, pentru asigurarea unui climat de normalitate.

Au fost stabilite, unitățile de învățământ preuniversitar la care fiecare structură urmează să desfășoare activități specifice de asigurare a ordinii și siguranței publice. Astfel, pentru prevenirea unor situații de risc, patrulele de ordine publică vor fi prezente pe timpul afluirii și defluirii elevilor, părinților, cadrelor didactice, precum și pe timpul desfășurării festivităților de deschidere a anului școlar. Patrulele de ordine publică din zona instituțiilor de învățământ vor acționa atât auto cât și pedestru, intervenția acestora putând fi solicitată și la numărul de urgență „112”.

Vor fi desfășurate acțiuni de prevenire atât în instituțiile de învățământ din mediul urban cât și în cele din mediul rural pentru prevenirea victimizării minorilor, identificarea factorilor generatori de criminalitate, a dezvoltării spiritului civic și a unui comportament prosocial.

În scopul combaterii fenomenului infracțional și contravențional, jandarmii, potrivit competențelor, nu vor ezita să aplice ferm prevederile actelor normative în vigoare împotriva persoanelor care săvârșesc fapte antisociale atât în interior cât și în zonele de proximitate ale instituțiilor de învățământ. (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: