Google+
Home » Administratie » Atenție, vasluieni! – Anunțați ANAF-ul dacă plecați în străinătate mai mult de șase luni, altfel riscați să plătiți amendă!

Atenție, vasluieni! – Anunțați ANAF-ul dacă plecați în străinătate mai mult de șase luni, altfel riscați să plătiți amendă!

De la 1 ianuarie 2018, ANAF vrea să dea startul curățeniei din evidențele fiscale romȃne, iar cei care pleacă peste hotare pentru o perioadă mai lungă de jumătate de an trebuie să-și declare rezidența fiscală atunci cȃnd părăsesc Romȃnia!

ANAF are vești mai puțin bune pentru vasluienii care muncesc sau călătoresc în străinătate pentru mai mult de șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive. Aceștia vor fi obligați, de la începutul anului viitor, să completeze și să depună la unitatea Fiscului din raza domiciliului chestionarul de rezidență fiscală.

Măsura este prevăzută de Codul fiscal și este detaliată de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099 / 2016. Ea vizează toate persoanele fizice care au rezidență romȃnă și care, indiferent de motiv (contract de muncă, contract de studii), pleacă mai mult timp din țară. Totuși, prin excepție, chestionarul nu trebuie depus de către cetățenii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului romȃn.

Cei care nu depun chestionarul de rezidență fiscală cu 30 de zile înainte de data la care intenționează să plece din Romȃnia riscă amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei, conform Ordonanței Guvernului nr. 30 / 2017.

Formularul trebuie completat în două exemplare. Unul trebuie transmis electronic sau prin poștă, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează.

În funcție de datele primite de la ANAF, autoritățile romȃne vor decide dacă o anumită persoană trebuie eliminată sau menținută în evidențele fiscale.

Între trei și patru milioane de români lucrează peste hotare, iar în ultimii zece ani ani aceștia au trimis în țară peste 50 de miliarde de euro, peste nivelul investițiilor străine din aceeași perioadă.

Numărul vasluienilor care muncesc în străinătate, în continuă creștere

Potrivit statisticilor de la Organizația Națiunilor Unite, Romȃnia se află pe locul patru în Europa la numărul de cetățeni care trăiesc în afara țării. Peste 3,4 milioane de romȃni sunt plecați la muncă in străinătate, ori stabiliți definitiv acolo, cu tot cu familii. Cei mai numeroși rezidenți români se află în Italia, peste un milion. Pe locul doi se află Spania, cu aproape 800.000 de români, iar pe trei Germania cu 250.000 de persoane.

La nivelul județului Vaslui, nu se cunoaște exact numărul persoanelor plecate la muncă peste hotare. Totuși, datele de la Protecția Copilului arătau, în primăvara anului trecut, că aproximativ 5.000 de copii vasluieni au cel puțin un părinte plecat din țară, cele mai multe cazuri de acest fel înregistrȃndu-se în mediul rural. De altfel, o scurtă vizită prin comunele din Vaslui dovedește că realitatea întrece statisticile: există sate aproape pustii, unde casele au rămas ferecate de cei care au pornit în căutarea unui trai mai bun, peste granițe. (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

One comment

  1. Si daca aia munces peste hotare acolo peste hotare nu se platesc taxe pe venit?Daca aia vin cu bani in tara pentru care au platit deja taxe mai vreti sa ii impozitati si voi?Asta va freaca pe voi grija ca aia castiga si nu impart cu voi sa aveti si voi ce fura?Daca aia au muncit si au comis o ilegalitate muncind la negru in tara si de respectiva e de responsabilitatea tarii respective sa se ocupe de asta nu a voastra ,niste incompetenti.Daca nu plecau aia afara se alegea praful si de cu de economie si de toate in Vaslui pentru ca aia au investit aici in tara banii castigati cu greu.Au facut vanzare,au deschis afaceri si au ridicat nivelul de trai aia pe care voi vreti sa ii capusati..Voi credeti ca oamenii nu au altceva mai bun de facut decat sa piarda timpul cu declaratii??Imbecilor

%d blogeri au apreciat: