Home / Social / TVA SPLIT, noul mecanism fiscal de la 1 octombrie – Care sunt facilitățile de care beneficiază contribuabilii care optează pentru plata defalcată a TVA – ului

TVA SPLIT, noul mecanism fiscal de la 1 octombrie – Care sunt facilitățile de care beneficiază contribuabilii care optează pentru plata defalcată a TVA – ului

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței Nr. 23 / 2017 privind plata defalcată a TVA-ului, cunoscută sub denumirea de SPLIT TVA, contribuabilii vor fi scutiți de plata penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie.

Pentru a beneficia de această facilitate fiscală, contribuabilii care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie, trebuie să îndeplinească o serie de condiții, reglementate la art. 24 din Ordonanța Guvernului nr. 23 / 2017. Astfel, contribuabilii trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data de 31 decembrie 2017, să depună notificarea privind opțiunea de plata defalcată a TVA, la organul fiscal central, până cel târziu la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Dacă îndeplinesc aceste condiții, obligațiile lor fiscale principale reprezentând TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum și cele stabilite prin decizii de impunere, comunicate până la data de 30 septembrie 2017, și cu termen de plată după această dată, se vor stinge până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv.

Tot până la termenul de 21 decembrie 2017 se vor stinge și dobânzile aferente obligațiilor fiscale, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor fiscale principale, dar și obligațiile fiscale principale reprezentând TVA cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2017 și 21 decembrie 2017, inclusiv.

În cazul în care un contribuabil are eșalonare la plată pentru mai multe tipuri de obligații fiscale, inclusiv pentru TVA, dacă respectă condițiile, acesta poate beneficia de anularea la plata a penalităților aferente TVA-ului, dar trebuie să-și mențină valabilitatea eșalonării la plată pentru celelalte obligații.

Efectele opțiunii de plată defalcată a TVA

Pe lȃngă amânarea la plată a penalităților de întârziere, contribuabilii trebuie să știe că, în cazul în care optează pentru SPLIT TVA, executarea silită nu va începe sau se va suspenda pentru penalitățile de întârziere amânate la plată. De asemenea, penalitățile de întârziere amânate la plată nu se vor stinge cu eventualele sume încasate de organul fiscal central. Aceste penalități de întârziere vor avea un regim special, pentru a fi protejate în vederea anulării, în situația în care contribuabilii îndeplinesc condițiile prezentate anterior.

Organul fiscal central va emite, după caz, până la data de 31 ianuarie 2018, fie o decizie de anulare a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA – dacă sunt îndeplinite condițiile menționate anterior, fie o decizie de repunere în sarcina contribuabililor a penalităților de întârziere amânate la plată – dacă nu sunt îndeplinite condițiile prezentate anterior.

Măsura SPLIT TVA este, însă, contestată de mediul de afaceri, de consultanți fiscali și contabili, cea mai importantă obiecție fiind aceea că Guvernul a adoptat-o într-un timp mult prea scurt, fără a lua în calcul costurile suplimentare generate de comisioanele bancare, suplimentarea personalului pentru calcularea periodică și virarea în termenul legal a TVA-ului sau modificarea softurilor, în cazul firmelor. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Tone de apă și suc, donate Spitalului Județean Vaslui de Crucea Roșie

Tone de apă și suc produs de una dintre ...

Bătrânii și persoanele izolate la domiciliu, ajutate cu alimente de către Episcopia Hușilor

Bătrânii care nu se pot deplasa și persoanele izolate ...

Două fete dispărute dintr-un centru din Bârlad al Protecției Copilului, găsite hoinărind prin Tecuci

Două fete de 13 și 16 ani, aflate în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: