Google+
Home » Justitie » Polițiștii vasluieni derulează luna aceasta o campanie de prevenire a victimizării minorilor

Polițiștii vasluieni derulează luna aceasta o campanie de prevenire a victimizării minorilor

Prevenirea victimizării copiilor reprezintă o prioritate a activității Poliției Române, fiind un deziderat absolut obligatoriu în contextul unei societăți democratice. Astfel, orice demers educativ – preventiv, mai cu seamă unul de informare a publicului larg cu privire la necesitatea adoptării măsurilor elementare de auto-protecție, precum și a cunoașterii elementelor de competență și atribuții ale instituției statului care îl deservește este menit să asigure un climat social propice dezvoltării unui comportament adecvat.

Având în vedere faptul că minorii, prin particularitățile psihocomportamentale și de vârstă specifice, au posibilități reduse de apărare, capacitate redusă de anticipare a unor acte comportamentale ale altora, în special ale adulților, un grad mai înalt de credulitate și capacitate redusă de înțelegere a efectelor, a consecințelor propriilor acțiuni sau ale altor persoane, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui derulează în luna septembrie a.c. campania de prevenire a victimizării minorilor „Școala în Siguranță”.

Scopul campaniei îl reprezintă informarea elevilor aflați la debutul anului școlar, în vederea reducerii riscului de victimizare și de implicare în fapte antisociale.

Mulți tineri pot fi ținuți departe de faptele penale dacă părinții și alte persoane care se ocupă de educarea copilului știu despre ce este vorba și acționează rapid și eficient pentru a-i opri să alunece pe o pantă greșită.

În acest sens polițiștii ne oferă sfaturi utile, care să ne ajute să ferim copiii de criminalitate. Explicați clar copiilor și adolescenților că furturile, indiferent cât de nesemnificative sunt, nu vor fi probe de curaj ci fapte culpabile. Spuneți clar că, în cazul săvârșirii unor furturi, nu va fi vătămat niciun magazin sau cumpărător, ci hoțul însuși va trebui să plătească pentru faptele sale. Vorbiți cu copiii și adolescenții despre valoarea proprietății personale și publice. Distrugerile nu aduc prejudicii doar celor care le fac, ci și comunității. Explicați copiilor și adolescenților ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte. Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii și cunoștințele sale; întrebați apoi unde și cum își petrece timpul liber în afara casei. Luați seama de câți bani dispune copilul dumneavoastră; testați felul cum cheltuie banii de buzunar sau economiile, iar în caz că aveți îndoieli stați de vorbă cu el.

Prima zi de școală a decurs fără probleme pentru că polițiștii au fost lângă copii, dascăli, părinți, iar cei mici au respectat sfaturile oamenilor legii și au mers spre școală doar prin zone circulate, au stat de vorbă doar cu persoane cunoscute și au evitat să aibă asupra lor obiecte de valoare. (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: