Google+
Home » Administratie » Ziua Pompierilor, sărbătorită anost în județ, fără paradă militară, așa cum se întâmpla în anii din urmă

Ziua Pompierilor, sărbătorită anost în județ, fără paradă militară, așa cum se întâmpla în anii din urmă

de Mihaela NICULESCU și Ionuț PREDA

Ziua Pompierilor din România a fost sărbătorită anost în județul nostru, fără paradă militară cu tehnică de intervenție sau ceremonial militar-religios, așa cum se întâmpla în anii din urmă. În schimb, în celelalte județe învecinate, cum ar fi, spre exemplu, Bacău sau Neamț, s-au făcut astfel de activități în piețele civice, acolo unde pompierii care s-au evidențiat în îndeplinirea atribuțiilor au fost avansați în grad.

Vremurile în care populația putea admira pompierii de ziua lor, 13 septembrie, în cadrul unor defilări cu tehnica de intervenție se pare că au trecut. După ieșirea la pensie a fostului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, Neculai Olaru, activitățile publice ale instituției s-au redus considerabil și s-a ajuns în situația în care pompierii nu mai sărbătoresc așa cum s-ar cuveni propria zi. Au lipsit inclusiv ceremonialul militar-religios, firesc pentru astfel de evenimente, și avansarea în grad, în cadrul unor activități publice, a pompierilor care s-au evidențiat în îndeplinirea atribuțiilor. Despre o eventuală interdicție de la nivel central, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, nu poate fi vorba, în condițiile în care alte județe învecinate, precum Bacău sau Neamț, au organizat ca la carte Ziua Pompierilor din România, în piețele civice centrale.

ISU Vaslui s-a rezumat în acest an la organizarea unor simple activități, care nu au presupus prea mare efort, cum ar fi ateliere de prezentare a tehnicii de intervenție, exerciții demonstrative, puncte de informare preventivă, precum și activități de ”porți deschise” în unitățile de pompieri și în punctele de lucru din Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești, Murgeni și Ivănești. De asemenea, a fost și o expoziție de tehnică și echipamente la sediul Detașamentului de Pompieri Vaslui, Punctul de lucru Casa Armatei, Detașamentul de pompieri Bârlad, Secția de pompieri Huși și Parc Rodina Huși.

Prea puțini bârlădeni au vizitat detașamentul de pompieri Bârlad, de Ziua Pompierilor

Ziua de 13 septembrie, Ziua Pompierilor, a fost marcată ieri și la Bârlad. Fără fastul și pompa de odinioară, Ziua Pompierilor a fost sărbătorită ca o simplă zi a porților deschise. În intervalul orar 9 – 12, bârlădenii, de la copii de grădiniță la pensionari, au putut vizita subunitatea din Bârlad, a doua unitate de pompieri înființată în țară.

Detașamentul de pompieri Bârlad și-a întâmpinat oaspeții care au putut vedea tehnica și accesoriile din dotare, dar au și putut pune întrebări despre activitatea de zi cu zi a celor care luptă cu flăcările și salvează vieți. Deși pompierii bârlădeni au fost gazde primitoare, numărul celor care au dorit să le fie alături în această zi importantă a fost destul de mic.

Primii care au venit, în jurul orei 11, au fost elevi ai clasei I de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”. Pentru început, aceștia au fost invitați în sediul detașamentului, unde au vizionat filmulețe informative cu privire la regulile ce trebuie respectate în caz de incendiu, cutremur și alte situații de urgență. După ce au primit bomboane de la gazde au fost invitați în curtea unității, unde au putut vedea autoutilitarele, ambulanța SMURD, barca de salvare și alte accesorii.

Ultima oară când la Bârlad Ziua Pompierilor a fost sărbătorită cum se cuvine a fost pe 13 septembrie 2011, când detașamentul de pompieri Bârlad, (Compania de pompieri „Lt. major Ioan T. Martac”) a împlinit 170 de ani de la înființare. Probabil că peste 4 ani, când acest detașament va împlini 180 de ani, de Ziua Pompierilor, bârlădenii vor fi în număr mai mare, întrucât vor putea asista și la exerciții demonstrative ale pompierilor.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: