Google+
Home » Administratie » Vasluienii cu venituri mici pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire a locuinței pȃnă la data de 13 octombrie

Vasluienii cu venituri mici pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire a locuinței pȃnă la data de 13 octombrie

Ajutorul financiar se acordă persoanelor singure și familiilor care nu-și permit să plătească toată cheltuiala pentru căldură, în perioada 1 noiembrie – 31 martie, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

Persoanele singure și familiile din județul Vaslui care nu își permit să plătească în întregime cheltuielile cu încălzirea, în sezonul rece, pot să ceară de la stat un ajutor de încălzire, sub forma unei sume de bani care să-i ajute să acopere o parte din aceste cheltuieli. Legislația în vigoare prevede că acordarea acestor bani se face în urma unei solicitări scrise, care se poate depune, în principiu, până în luna octombrie, dacă solicitantul vrea să obțină ajutorul din noiembrie și până în martie 2018.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței, prevăzut ca măsură de sprijin suportată din bugetul de stat, se acordă însă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței, acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum și în baza legii.

De asemenea, ajutorul se oferă numai pentru principalul sistem de încălzire al locuinței și de el se pot bucura consumatorii de energie termică în sistem centralizat, de energie electrică, de gaze naturale și de lemne, cărbuni și combustibili petrolieri.

Vasluienii care au nevoie de sprijin pentru încălzirea locuinței pe timpul sezonului rece trebuie să știe că, pentru a obține acești bani, condiția principală este ca veniturile lor să fie sub anumite niveluri stabilite prin ordonanța Guvernului, iar cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire poate scădea sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.

Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 1,572 ISR (786 de lei), iar persoanele singure pot obține ajutorul dacă au un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei). În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,230 ISR (615 lei).

Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat, anual, până la data de 15 octombrie, însă, pentru că această dată cade în acest an într-o zi de duminică, cererile trebuie depuse până pe 13 octombrie, adică vinerea, cel mai târziu. Autoritățile acceptă și cererile depuse după această dată, în timpul sezonului rece, caz în care ajutorul se acordă fie începând cu luna depunerii cererii (dacă solicitarea se face până la data de 20 a lunii), fie începând cu luna următoare depunerii cererii (dacă solicitarea se face după data de 20 a lunii).

Aproximativ 25.000 vasluieni beneficiază anual de subvențiile pentru încălzire de la Guvern, numărul lor fiind în creștere, de la an la an. (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: