Home / Sanatate / Iată în ce condiții pot vasluiencele să-și facă gratuit testul Papanicolau

Iată în ce condiții pot vasluiencele să-și facă gratuit testul Papanicolau

Femeile cu vârste cuprinse între 25 – 64 de ani își pot face și anul acesta testul Papanicolau gratuit, indiferent că au sau nu statut de asigurat, dacă nu l-au făcut în ultimii cinci ani. Până acum au fost testate în județul nostru, în primele șase luni, nu mai puțin de 365 de femei. Dintre acestea 15 au fost trimise către medicii specialiști pentru investigații suplimentare având rezultatul pozitiv. Începând cu luna octombrie pacientele care au beneficiat gratuit de aceastã evaluare în anul de debut al programului de screening pot fi reintroduse pe liste.

Testul Papanicolau este gratuit datorită derulării Programului Național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, derulat pentru prima dată acum cinci ani. Scopul acestui program este depistarea bolii în stadii incipiente, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Pentru efectuarea gratuită a testului Babeș-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului FS1 pentru recoltare și pentru a obține date despre centrele de recoltare.

În județul Vaslui acest program se derulează prin două rețele de screening organizate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul Municipal “D. Castroian” Huși, acestea având incluse centre de informare și consiliere, centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal și laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare și consiliere sunt cabinetele de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu CJAS.

Pentru efectuarea gratuită a testului Babeș-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului FS1 pentru recoltare și pentru a obține date despre centrele de recoltare.
“După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul de la medicul de familie, după 30 de zile. Acesta va înmâna femeii rezultatul la test și o va consilia privind măsurile pe care le are de luat. În cazul unui test negativ, va fi reprogramată la următoarea rundă de testare peste 5 ani. În cazul unor afecțiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum și a unor rezultate neconcludente va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigațiilor”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui.

Medicii le recomandă femeilor eligibile efectuarea testului Babeș-Papanicolau și atrag atenția că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu înseamnă că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screeningul constă în depistarea cancerului înainte de apariția simptomelor, într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai ușor de tratat, crescând astfel șansele de vindecare. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Femeie intrată în stare de inconștiență, în timpul slujbei, în curtea bisericii din centrul Vasluiului

O femeie de 65 de ...

Primele echipamente medicale au ajuns la punctul de transfuzii Vaslui

Ana Rinder, directorul Spitalului Județean ...

Peste 700 de salariați ai SJU Vaslui își vor primi banii înapoi, reținuți din indemnizația de hrană

de Dănuț CIOBANU Salariații Spitalului ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: