Home / Sanatate / Scădere drastica a numărului de donatori de sânge

Scădere drastica a numărului de donatori de sânge

Având în vedere scăderea numărului de donatori de sânge, DSP Vaslui atrage atenția asupra contribuției esențiale a donatorilor benevoli și face apel la populația din județul Vaslui pentru a dona sânge la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, de luni până vineri, în intervalul orar 8 – 11.

Este nevoie de o donare regulată de sânge deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Datorită faptului că sângele este perisabil, este nevoie de donări constante pentru a dispune de sânge oricând și oriunde este nevoie. Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire.

Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 – 62 ani, cu greutatea corporală minimă de 60 de kg. Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei.

Cine are nevoie de transfuzii de sânge?

De transfuziile de sânge vor beneficia femeile cu complicații ale sarcinii: avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanșate înainte, pe parcursul sau după naștere; copiii cu anemie severă, adesea determinată de malnutriție; persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente; bolnavii de cancer; persoanele care sunt supuse unor intervenții chirurgicale; bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puțină hemoglobină) și hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moștenirea unor factori de coagulare anormali).

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a dona sânge

Pentru a putea dona sânge trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18-62 de ani și greutatea corporală minimă de 60 de kg. Tensiunea arterială să fie peste 110 / 60 mmHg. Dacă ești hipertensiv, chiar se recomandă donarea (cu condiția ca valorile tensiunii arteriale să nu depășească 200 / 100 mmHg), ca mijloc de scădere a tensiunii arteriale și implicit scăderea riscului de apariție a complicațiilor. Trebuie să nu fi consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona și să nu fi avut în ultimul timp intervenții chirurgicale sau pierderi de sânge. E nevoie să treacă minim 60 de zile de la ultima donare și să nu fi avut boli ca: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu ai afecțiuni acute care să necesite tratament cu antibiotic. Nu pot dona gravidele sau lehuzele (nu poți dona sânge timp de 18 luni după naștere) sau dacă ești în perioada menstruală. Nici dacă ai o profesie ce te expune potențial la anumite afecțiuni specifice (mulgători, îngrijitori de animale, măturători etc.) sau o profesie ce presupune un consum nervos intens (șoferi, piloți, operatori utilaje grele etc.). Donarea de sânge nu e permisă nici dacă ai stări emoționale exagerate, teamă persistentă față de actul donării sau stare de oboseală (toate acestea determină o tulburare a circulației sângelui după donare cu posibilitatea apariției leșinului).

Care sunt beneficiile donării voluntare și regulate de sânge?

Donatorii vor putea beneficia de îmbunătățirea stării de sănătate și încurajarea unui stil de viață sănătos, și creșterea stimei de sine. De asemenea devine un model pentru ceilalți putându-i motiva și pe alții să doneze, se bucură de o verificare periodică a stării de sănătate (examen medical și analize de laborator) și beneficiază de recunoaștere din partea societății.

În urma donării pot fi salvate vieți sau îmbunătățită considerabil starea de sănătate a unor pacienți. Pacienții pot avea acces echitabil la sânge sigur inclusiv în situațiile de urgență și dezastre. Se reduce riscul complicațiilor imunologice. Scade presiunea asupra familiei pacientului de a găsi donator și se susține spiritul de generozitate putând deveni la rândul său un viitor potențial donator.

Servicii medicale, cu ajutorul donațiilor de sânge, devin capabile să asigure cantitatea și accesibilitatea la sânge și produse de sânge, facând astfel față tuturor cererilor. Donarea de sânge creează încredere în ceea ce privește siguranța sângelui și a produselor de sânge (sângele este testat neputându-se transmite HIV sau alte boli infecțioase, utilizarea instrumentarului steril și de unică folosință pentru fiecare donare, rezultatele testelor sunt confidențiale, presupune un atent control al calității sângelui privind – testările, procesarea, etichetarea și stocarea). Se elimină astfel riscul apariției șocului posttransfuzional, transfuziile de sânge realizându-se respectând cu strictețe anumite reguli privind compatibilitatea dintre sângele donatorului și cel al primitorului.

Întreaga comunitate beneficiază de pe urma donării de sânge pentru că se asigură necesarul de sânge, inclusiv în situații de urgență și dezastre. Se promovează un stil de viață sănătos, se menține viu spiritul de întrajutorare la nivelul comunității respective. Se încurajează voluntarismul și implicare activă a comunității și se încurajează dezvoltarea parteneriatelor la nivelul comunității. Crește calitatea vieții și îmbunătățește calitatea imaginii comunității.

Menționăm faptul că donatorii de sânge primesc pentru fiecare donare tichete de masă, zi liberă de la locul de muncă și reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau în care donatorul este angajat. (G. P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Anchetă la Spitalul de Urgență din Vaslui, după ce doi bebeluși au fost infectați cu o bacterie periculoasă 

E alertă la Spitalul de ...

Vaccin pe risc propriu! La Spitalul “Beldiman”, protocolul medical nu prevede testarea la antirabic

Nu și-a însușit bine cursurile ...

Investiții de milioane de euro în sănătate, pentru ca județul Vaslui să devină unul din centrele medicale importante din Moldova

de Dănuț CIOBANU Investițiile în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: