Google+
Home » Justitie » Cele două cofetării bârlădene sancționate se vor deschide în curând. DSV a constatat că unitățile sunt în regulă

Cele două cofetării bârlădene sancționate se vor deschide în curând. DSV a constatat că unitățile sunt în regulă

În curând, cele două cofetării bârlădene, I.I. Mihai Lupu și cofetăria Berlin, vor fi redeschise. În urma notificărilor trimise de acestea către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, au fost prelevate probe care au ieșit negative. Pe lângă rezultatele noilor analize, inspectorii care au fost în control la cele două unități au constatat că planul de conformare a fost respectat.

La această oră, avem rezultatele de laborator ale probelor recoltate de reprezentanții DSV de pe materia primă folosită pentru produsele de patiserie și cofetărie dar și rezultatele testelor sanitare: probe recoltate de pe suprafețe de lucru, de pe ustensile, de pe obiecte de mobilier, etc. Rezultatele analizelor procesate în laboratorul DSVSA se încadrează în limitele prevăzute de lege. În cel mai scurt timp, vom trimite celor două cofetării, în scris, decizia de ridicare a ordonanței de suspendare a activității. DSVSA este instituția care a suspendat activitatea cofetăriilor și tot aceasta este în măsură să ridice această suspendare”, ne-a declarat Nelu Munteanu, director adjunct al DSVSA Vaslui.

Conform legii, dacă în interval de șase luni la cele două cofetării se va repeta o secvență a episodului petrecut la finele lunii august, cele două unități vor fi închise definitiv. Până una alta, de săptămâna viitoare cele două cofetării bârlădene își vor redeschide porțile. Adresabilitatea va fi cea care va stabili de câtă încredere se mai bucură aceste cofetării în rândul bârlădenilor.

Vă reamintim că cele două unități au fost închise temporar după ce DSVSA a constatat creșteri exagerate ale parametrilor microbiologici care au confirmat prezența simptomatologiei acuzate de pacienții internați în spital cu enterocolită acută. DSVSA a identificat în urma analizelor prezența salmonellei în amandinele produse la I.I Mihai Lupu. În urma probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică în rândul angajaților cofetăriei Berlin, trei din cele zece probe (coprocultură) au ieșit pozitive, ceea ce înseamnă că trei angajați ai cofetăriei Berlin aveau salmonella de tip D.

Cu toate că buletinele de analiză ale unei instituții credibile cum este DSP arătau că o parte a personalului avea bacteria respectivă, conducerea SC Berlin a continuat să mintă populația printr-un comunicat de presă stupid, în care susținea că nici un angajat nu a avut Salmonella. A omis însă să precizeze fluctuația foarte mare de personal angajat al cofetăriei și nenumăratele abateri de la respectarea condițiilor de igienă ale acestora. Dacă totul era perfect, de ce conducerea SC Berlin nu a contestat rezultatele controlului celor două instituții, DSP și DSV?

Într-o adresă oficială, DSP Vaslui menționează pentru Est News: „Conducerea SC Berlin SRL a semnat fără obiecții atât procesul verbal de constatare, cât și pe cel de contravenție, rezultând astfel că își asumă toate neconformitățile înscrise și sancționate”. Adică, inclusiv deficiențele de circuit, în cofetărie neexistând vestiar și toaletă pentru personalul angajat. De asemenea, nu erau corespunzătoare condițiile de depozitare, în sensul că produsele finite erau păstrate alături de materia primă; nu se realiza dezinfecția corespunzătoare iar personalul nu cunoștea modul de utilizare a produselor biocide și nu s-a putut face dovada instruirii personalului cu privire la însușirea noțiunilor fundamentale de igienă. Conducerea SC Berlin SRL nu a avut curajul să conteste procesele verbale întocmite de reprezentanții DSP și DSV, dar în spațiul public a ieșit cu tot felul de minciuni pe care nici copiii de grădiniță nu le mai cred.  Ținând coada pe sus, reprezentanții societății au spus printre altele că existau vestiarele și toaletele pentru angajați, dar pentru cine avea ochi să le vadă.

În orice țară civilizată, după un asemenea episod în care a fost pusă în pericol sănătatea publică, orice reprezentant al unei societăți aflate în situația cofetăriei Berlin, ar fi ieșit în presă să ceară scuze consumatorilor pentru cele întâmplate în incinta cofetăriei lor. Ar fi fost modalitatea cea mai corectă prin care ar fi arătat că își respectă clienții, acele persoane care le-au acordat încredere, au rotunjit conturile societății și, din păcate, au fost înșelați și îmbolnăviți, 28 ajungând de urgență la spital.

About Tehno Redactor

One comment

  1. Pai bă Neluţu Muntenu daca nu trimiti mai repede decizia de ridicare a ordonantei de suspendare a activitatii mai repede la Berlin maine iti cauti de lucru si nici pensie de la DSVSA nu vezi .

%d blogeri au apreciat: