Home / Administratie / Cum vor parlamentarii PSD să atragă bani la bugetul de stat – Șoferii ar putea rămâne fără carnet dacă nu achită o amendă în 30 de zile

Cum vor parlamentarii PSD să atragă bani la bugetul de stat – Șoferii ar putea rămâne fără carnet dacă nu achită o amendă în 30 de zile

În loc de legi care să ușureze viața celor care i-au ales, parlamentarii de la putere propun inițiative legislative prin care să salveze bugetul de stat, care nu poate să acopere niciun sfert din promisiunile făcute în campania electorală. Rezultatul꞉ noi amenzi și constrȃngeri pentru cetățenii de rȃnd!

Sub pretextul slabei colectări de fonduri pentru bugetul de stat, un deputat PSD amenință șoferii. Aceștia ar putea rămâne fără permis de conducere dacă nu achită amenzile în termen de 30 de zile, după cum prevede o propunere legislativă pentru completarea Articolului 103 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulația pe drumurile publice.

Articolul în cauză reglementează răspunderea contravențională și ar putea avea un nou alineat, conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere și în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulația pe drumurile publice.

Potrivit propunerii legislative, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune, prin ordin, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule. Suspendarea operează la 30 de zile de la data săvârșirii contravenției și ar putea înceta la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante.

“Statisticile autorităților competente relevă o situație defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenționale provenind din amenzile de circulație. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligații afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creșterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetățeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancționarea atitudinii sale de neconformare față de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere. În continuarea unei inițiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligațiilor bugetare, este necesară o modificare a legislației în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât și din perspectiva achitării obligațiilor ce decurg din încălcarea dispozițiilor în vigoare”, se arată în expunerea de motive.

Mai mult, deputatul PSD care a venit cu această propunere vorbește despre o ʺdiscriminare la nivel socialʺ a șoferilor care încalcă legea și susține că nesancționarea adecvată a conducătorilor auto, care nu își respectă obligația de a achita amenda, determină ʺperpetuarea unui comportament neadecvat în traficʺ. Un șofer amendat nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă care i s-a aplicat, considerând că faptele sale sunt normale și, deci, nu are de ce să se grăbească să achite amenda.

“La nivel social, există o discriminare a celor care își achită la timp obligațiile, atât timp cât atât cei care achită, dar și cei care evită obligația impusă prin sancțiunea principală a amenzii, se bucură în continuare de exercitarea dreptului de a conduce. Considerăm că este necesară o constrângere suplimentară pentru normalizarea situației privind achitarea amenzilor de circulație, fapt ce constituie atât o înlăturare a stării de pericol create prin posibila repetare a unor fapte interzise de lege, dar și creșterea nivelului de încasare a obligațiilor bugetare.ʺ

Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, iar adoptarea ei nu va avea impact financiar, susține inițiatorul. Așa să fie? (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

3 comments

  1. În această situație lucrurile se vor simplifica,deoarece măsura va avea o finalitate rapidă. Tot discriminare se poate numi și atunci când sunt penalizați cei care au bunuri si case pentru care platesc impozite si sunt usor de prins, fata de cei care primesc amenzi cu duiumul dar nu au nimic pe numele lor. Deci finalitate numai pentru cei cinstiti, pentru restul mai tarziu. Este super de buna metoda.

  2. Dar de la ceilalti cetateni care sunt amendati pentru tulburarea linistii publice si alte fapte cum sunt recuperate amenzile?Li se ridica buletinul si nu mai au voie pe strada?Golanie politica .Aici nu e discriminare??Ce facinstitutiile care trebuie legal sa recupereze amenzile?

  3. Dar de la ceilalti cetateni care sunt amendati pentru tulburarea linistii publice si alte fapte cum sunt recuperate amenzile?Li se ridica buletinul si nu mai au voie pe strada?Golanie politica .Aici nu e discriminare??Ce facinstitutiile care trebuie legal sa recupereze amenzile?

x

Check Also

Primăria Vaslui a stabilit planul de lucrări pe anul 2020, pentru beneficiarii de ajutor social

Consiliul Local (CL) Vaslui va ...

Investiție de peste 14 milioane de lei, pentru extinderea Parcului Copou din municipiul Vaslui

În cursul zilei de ieri, ...

Austeritatea extremă a coborât peste județul Vaslui. DGASPC are bani de salarii doar pentru trei luni

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: