Google+
Home » Administratie » Lovitură pentru funcționărimea care stă pe Facebook în timpul programului. Big Brother la locul de muncă

Lovitură pentru funcționărimea care stă pe Facebook în timpul programului. Big Brother la locul de muncă

Respectarea dreptului la viață privată în timpul orelor petrecute la serviciu nu-i împiedică pe angajatori să-și supravegheze salariații, susține Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care s-a pronunțat recent într-un caz de o importanță deosebită pentru raporturile de muncă.

Angajații vasluieni trebuie să știe că monitorizarea video în timpul programului de lucru este permisă, dar se poate aplica numai cu respectarea normativelor stricte ale CEDO. Astfel, angajatorii au posibilitatea să monitorizeze inclusiv conversațiile online ale salariaților, în timpul orelor de lucru, în anumite condiții. În cazul în care instanțele judecătorești analizează posibilele încălcări ale dreptului la viață privată, ele trebuie să verifice dacă există un echilibru just între măsura angajatorului și dreptul salariatului. Neîndeplinirea obligației statului de a verifica acest echilibru duce, potrivit CEDO, la o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al salariatului.

Clarificările de la CEDO vin după ce, anul trecut, judecătorii care s-au pronunțat cu privire la cazul salariatului Bărbulescu, un inginer român concediat în 2007 pentru folosirea calculatorului de la birou în scopuri personale (conversații cu fratele și logodnica sa), au considerat că nu a fost vorba de o încălcare a dreptului românului la viață privată, drept recunoscut atât de legislația din Romȃnia, cât și de CEDO.

După sesizare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a concluzionat că instanțele române au eșuat în a proteja dreptul la viață privată și la corespondență al salariatului român, și nu au asigurat un just echilibru între interesele angajatorului și cele ale salariatului.

În ce condiții funcționează Big Brother la locul de muncă

Conform reglementărilor CEDO, salariații trebuie să fie informați cu privire la faptu că activitatea lor ar putea să fie monitorizată, iar, pentru acest lucru, e nevoie ca angajatorul să aducă motive legitime pentru care dorește să utilizeze echipamentul de supraveghere.

Mai mult, dacă e posibil, sistemul de monitorizare va fi instalat astfel încȃt să pătrundă cât mai puțin în viața privată a salariatului. De asemenea, trebuie să existe garanții pentru salariat, mai ales dacă monitorizarea sa este una intrusivă și are drept consecință concedierea.

Deciziile date la CEDO, în special cele prin care se constată încălcarea unor drepturi, cum este cazul deciziei privitoare la inginerul Bărbulescu, reprezintă repere obligatorii pentru judecătorii români care se confruntă cu situații similare. În plus, hotărârile care constată existența unor violări au caracter obligatoriu pentru statul român, care e obligat la executarea lor. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: