Home / Social / Bârladul, printre cele 300 de orașe europene în care se va marca vineri “Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Bârladul, printre cele 300 de orașe europene în care se va marca vineri “Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Bârlădenii au ocazia de a participa vineri, între orele 19.00 – 23.00, la sediul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, la o activitate ce se desfășoară la nivel european: “Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Intrarea va fi liberă.

Ne propunem să organizăm două tipuri de activități la Observatorul Astronomic din Bârlad. Una va fi o incursiune în domeniul cercetării științifice al astronomiei. Publicul vizitator va avea ocazia să afle mai multe informații despre modul în care se determină pozițiile de asteroizi, sau comete cu ajutorul telescopului principal, sau cum se pot observa supernovele (“moartea” stelelor mai mari decât Soarele). A doua parte a întâlnirii va fi practic intercalată cu primul tip de activitate, iar cei prezenți vor avea ocazia să observe în timp real imagini captate de telescopul principal. În același timp o să organizăm și observații astronomice cu ajutorul telescoapelor pentru public. O să observam Luna, planeta Saturn, dar și alte obiecte vizibile în perioada aceasta”, a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad.

Cercetătorii invită publicul să pășească vineri în universul științific în cadrul unor evenimente care vor avea loc în aproximativ 300 de orașe europene. În România, centrele orașelor Alba Iulia, Arad, Bârlad, Bacău, Brașov, București, Constanța, Cugir, Deva, Hunedoara, Galați, Oradea, Ploiești, Sibiu, Suceava, Tulcea și Zalău vor fi transformate în laboratoare de știință unde vor avea loc experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii, concursuri și multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea distractivă.

Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska – Curie (MSCA) și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: