Home / Sanatate / Criză de sânge fără precedent la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad

Criză de sânge fără precedent la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Criză fără precedent! Centrul de Transfuzie Sanguină din Bârlad este total depășit de situație, nemaiputând face față cererilor spitalelor din județ din cauza scăderii dramatice a numărului donatorilor, în special a celor cu grupe de sânge cu Rh negativ. În acest moment, sănătatea și chiar viața unor pacienți internați în spitalele din Bârlad și Vaslui este în pericol din cauza lipsei de sânge.

Avem nevoie urgent de sânge din grupele B negativ și A negativ. Rudele pacienților internați, a căror viață depinde de transfuzia de sânge, nu au găsit grupele necesare în rândul membrilor familiilor și cunoștințelor, de aceea singura lor speranță vine din partea oamenilor necunoscuți, a cetățenilor județului. Îi așteptăm la sediul nostru din Bârlad pentru a dona onorific sânge, pentru a putea fi salvați semenii noștri”, ne-a declarat dr. Violeta Nistor, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Bârlad.

Aceasta a menționat că o asemenea lipsă de sânge, cum s-a înregistrat în această vară, nu a întâlnit niciodată în cei 18 ani de când se află la conducerea centrului. Violeta Nistor crede că principala cauză care a dus la scăderea drastică a numărului donatorilor ar fi exodul vasluienilor în străinătate.

Donatorii s-au rărit foarte mult, astfel încât s-a ajuns ca nici de sărbători numărul lor să nu fie unul satisfăcător, în condițiile în care acum 5 – 6 ani numărul donatorilor era foarte mare. Poate că nici valoarea tichetelor oferite după donare nu mai reprezintă o tentație pentru populația județului. Am încercat să atragem donatori prin intermediul rețelelor sociale, prin postările pe care centrul nostru le-a făcut pe Facebook. Din păcate apelul nostru nu a avut aproape nici un ecou. Mulțumim totuși celor câțiva salariați de la Safir care au donat zilele trecute, dar din păcate niciunul nu a avut grupa negativă”, a mai spus Violeta ‘Nistor.

Directoarea centrului este decisă să ia legătura cu primarul orașului, în vederea găsirii unei soluții care să aducă oamenii la donare. O formă de stimulare materială a donatorilor ar fi o șansă pentru creșterea stocului de sânge necesar celor care au nevoie de transfuzii sanguine. Cantitatea de sânge recoltată în ultimii ani este atât de mică încât centrul este în imposibilitatea de a avea o rezervă de sânge. În caz de accidente colective, cutremure sau alte fenomene naturale care pot fac victime omenești, centrul nu poate să facă față. Trist, dar adevărat.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cât de eficiente sunt măsurile de restricționare a accesului vizitatorilor în spitalul din Bârlad?

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad încearcă să ...

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Unitate de panificație din Vaslui închisă pentru că punea în pericol sănătatea consumatorilor!

de Mihaela NICULESCU Revoltător! Inspectorii sanitari veterinari au descoperit ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: