Home / Politic / Deputatul Daniel Olteanu cere Ministrului Energiei măsuri dure față de Delgaz Grid (fostul E.ON), cu privire la întreruperile dese în alimentarea cu energie electrică din județul Vaslui

Deputatul Daniel Olteanu cere Ministrului Energiei măsuri dure față de Delgaz Grid (fostul E.ON), cu privire la întreruperile dese în alimentarea cu energie electrică din județul Vaslui

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra modului evaziv și iresponsabil în care Ministrul Energiei, Toma Petcu, tratează problemele legate de furnizarea energiei electrice, cu care se confruntă frecvent locuitorii din Moldova, reacționȃnd în schimb, cu promptitudine, în ceea ce îi privește pe locuitorii din vestul țării.

Olteanu acuză atitudinea Ministrului Energiei, care, într-un răspuns oficial la o interpelare, și-a declinat competența în legătură cu modul în care operatorii din domeniul energiei își respectă obligațiile asumate, iar după câteva luni a solicitat înființarea unei comisii de verificare și control al investițiilor făcute de către acești operatori. În cadrul unei declarații susținute în plen, deputatul liberal i-a cerut ministrului Toma Petcu să vină în fața Parlamentului cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investițiile asumate și cele realizate de către operatorii din domeniul energiei. Daniel Olteanu a solicitat, de asemenea, indicarea responsabililor pentru situația inadmisibilă la care s-a ajuns în prezent, cȃnd zeci de localități rămȃn frecvent fără energie electrică, unele dintre ele, cum sunt cele din județul Vaslui, fiind izolate chiar și cȃte zece zile.

ʺÎnaintea fenomenelor meteo cu final tragic din Timiș și Arad, am trecut prin aceeași situație în Vaslui, unde, acum câteva luni, au fost comunități lipsite de energie electrică chiar și zece zile, tot în urma unor furtuni. Atenție, vorbim de zece zile! Municipiul Bȃrlad a fost complet izolat, activitatea spitalului a fost blocată, nu au funcționat nici măcar rețelele de telefonie mobilă.

În fața acestei situații, pentru că întreruperile în furnizarea energiei electrice sunt frecvente, mai frecvente poate decât înainte de 1989, am reacționat și i-am cerut domnului ministru al Energiei, printr-o interpelare, să-mi comunice modul în care Delgaz Grid, fostul E.ON, și-a respectat obligațiile anuale de investiții, inclusiv cele asumate la privatizare.

Răspunsul Ministerului Energiei mi-a arătat, încă o dată, modul haotic în care funcționează instituțiile statului. Pe scurt, mi s-a spus că nu e de competența Ministerului Energiei modul în care operatorii din domeniul energiei și-au respectat obligațiile. Mi s-au înșirat apoi niște cifre, ca și cum nu aș face diferența între investițiile asumate prin buget și cele realizate efectiv, unde sunt convins că sunt surprize foarte mariʺ, a declarat Daniel Olteanu, care i-a atras atenția ministrului Energiei asupra interpelării transmise în luna mai, document în cadrul căruia a solicitat, printre altele, explicații legate de modul în care au fost verificate investițiile realizate de către operatorii din domeniul energiei.

ʺAcum, la o săptămȃnă de la evenimentele tragice din Vestul țării – și nu vreau să cred că în Moldova sunt cetățeni de categoria a doua, așa cum reiese, de fapt, din atitudinea Ministerului – domnul ministru Toma Petcu declară că vrea o comisie „de verificare și control al investițiilor făcute de operatorii de energie electrică”, susținând chiar că acest lucru trebuia făcut mai demult. Domnule ministru, ați avut pe masa dumneavoastră o interpelare pe această temă acum câteva luni! Câți oameni trebuie să mai moară, ce tragedii trebuie să se mai întâmple până când să luați atitudine?

Soluția nu este cea românească, domnule ministru, să mai înființăm o comisie. Nu v-ați săturat de comisii? Sunt instituții ale statului care au răspunsurile pe care le căutați, mi-ați transmis chiar dumneavoastră acest lucru, oficial. Vă rog să le întrebați și să veniți în fața Parlamentului nu numai cu aceste răspunsuri, ci și cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investițiile asumate și cele realizate. E inadmisibil să stăm zece zile fără energie electrică, în anul 2017, chiar și în Moldova, chiar și în Vaslui!

De asemenea, vă rog să indicați și responsabilii pentru situația în care s-a ajuns. Nu se poate ca statul român să renunțe la distribuția de energie electrică, iar noi să constatăm că, în 2017, penele de curent sunt mai dese decât înainte de 1989, pentru că îmi e greu să-mi amintesc de perioade cu zece zile fără energie electrică înainte de acest an, așa cum s-a întâmplat în luna aprilie, în județul Vasluiʺ, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților, care a transmis o interpelare în acest sens și ministrului Economiei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluienii mai au 7 zile la dispoziție să se înscrie pentru a vota la prezidențiale în străinătate

Cei care nu se vor ...

Mesajul exasperat al USR Bârlad în legătură cu străzile orașului: ”Primăria peticește drumurile continuu, fără nicio strategie”

Încercările disperate ale conducerii Primăriei ...

(Facsimil) PSD Bârlad a făcut anunțul oficial: șoseaua de centură a Bârladului intră în linie dreaptă

Așa cum am anunțat în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: