Google+
Home » Administratie » În două luni, la Vaslui va fi deschis un punct de recoltare sub coordonarea Centrului Județean de Transfuzii Sanguine Bârlad

În două luni, la Vaslui va fi deschis un punct de recoltare sub coordonarea Centrului Județean de Transfuzii Sanguine Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Autoritățile județene s-au trezit din somn după ce în ultimul an s-a constatat adâncirea crizei de sânge din Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Bârlad și au început să caute soluții care să ducă la creșterea numărului de donatori.

La această oră, Prefectura, în colaborare cu Consiliul Județean, Primăria Vaslui, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Județean de Urgență au început demersurile pentru amenajarea unui punct de recoltare în Vaslui, care să funcționeze sub coordonarea Centrului Județean de Transfuzii Sanguine, cu sediul la Bârlad.

Din datele statistice pe care le-am obținut, rezultă că 40% din donatorii Centrului Județean de Transfuzii sunt locuitori ai orașului Vaslui și ai zonelor limitrofe. Pentru a veni în sprijinul acestor donatori, pentru a reduce cheltuielile pe care le fac cu deplasarea la Bârlad, dar și pentru a crește numărul de donatori, am hotărât să realizăm acest obiectiv, pe care sperăm să îl finalizăm în două luni. Va trebui să așteptăm până când spațiul respectiv (care nu a fost definitiv stabilit până la această oră) să treacă din proprietatea Consiliului Local Vaslui sau a Consiliului Județean în administrarea Spitalului Județean de Urgență. Avem în vedere amenajarea unui spațiu fie în incinta fostului sediu al CJAS, dar luăm în calcul și altă locație”, ne-a declarat Eduard Andrei Popica, prefectul județului.

Acesta a mai menționat că, în curând, se va întâlni cu Vasile Pavăl, primarul Vasluiului și cu Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, pentru a discuta în detaliu pe marginea acestei investiții și mai ales asupra sursei de finanțare cu care să se achiziționeze aparatură și să fie plătit personalul care va deservi punctul de recoltare. Din cele declarate de prefectul județului, personalul punctului de recoltare va fi selectat din rândul cadrelor medicale de la Policlinica spitalului județean, care vor lucra sub directa coordonare a medicului Violeta Nistor, directorul Centrului Județean de Transfuzii Sanguine.

Amenajarea unui asemenea punct de recoltare se impunea de foarte multă vreme, dar întotdeauna cea mai grea problemă invocată de autorități a fost cea a spațiului. Reprezentanții Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad cât și directorii spitalelor din județ speră ca odată cu înființarea acestui punct de recoltare să crească numărul donatorilor și implicit a cantității de sânge, care, la ora aceasta, este insuficientă în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor din județ.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: