Home / Administratie / Ambulanța Vaslui, aproape de colaps

Ambulanța Vaslui, aproape de colaps

de Ionuț PREDA

Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui este aproape de colaps din cauza deficitului mare atât a numărului de mașini de intervenție cât și a personalului. În momentul de față, instituția funcționează sub jumătate din cât prevede normativul, riscurile fiind majore. Dacă în 1995 Ambulanța Vaslui avea 87 de autospeciale în județ, acum mai dispune de 28 de mașini, din care 17 funcționale. Însă, și acestea au între 400.000 și un milion de kilometri, ceea ce face ca pacienții, personalul medical și chiar ceilalți participanți din trafic să fie într-un real pericol. O dovadă în acest sens este o ambulanță care a luat foc în mers în timp ce aducea un bolnav la spitalul din Vaslui.

Aproape jumătate din cei 229 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui s-au solidarizat, joi, colegilor din țară și au participat la ”un miting de sensibilizare al Guvernului”. Dacă principala nemulțumire aflată pe lista de revendicări la nivel de federație este cu privire la reducerea veniturilor lunare începând cu 1 ianuarie 2018 prin aplicarea Legii 153/2017, salariații de la Vaslui au ridicat o altă problemă, mult mai gravă, cea a siguranței funcționării serviciului. Pe lângă deficitul de personal, la jumătate față de normativ, parcul auto este foarte învechit și redus ca și număr de mașini ce pot merge la urgențe. Concret, din necesarul de peste 50 de ambulanțe, SAJ Vaslui are 28 de autospeciale, din care doar 17 funcționale, deci la o treime față de necesar.

Lipsa acută nu este a salariului, ci a parcului auto. Avem un parc foarte învechit și nu mai avem cu ce circula. Sunt mașini din 2005 cu care circulăm pe străzi, cu un milion de kilometri la bord. De ani de zile cerem înnoirea parcului, dar avem doar promisiuni”, susține liderul Sindicatului ”Ambulanța” Vaslui, Leonte Condurache.

Spusele liderului de sindicat sunt completate de unul dintre șoferii de pe ambulanță care susține că, din cauza uzurii mașinilor de serviciu, ajung foarte greu la urgențe, iar riscurile conducerii unor astfel de autospeciale sunt foarte mari: ”Mașinile sunt foarte vechi, au foarte mulți kilometri. La urgențe ajungem foarte greu din cauza uzurii și a problemelor tehnice. Astfel, punem în pericol viața noastră, a cadrelor medicale, a pacienților. De aceea, nu este corect ca cei de sus să nu se sesizeze sau să nu vadă problemele noastre”.

”Avem situații în care ambulanțele au luat foc din mers”

Unul dintre medicii SAJ Vaslui, care a lipsit la debutul mitingului de joi pe motiv că a mers la o urgență medicală, ne-a prezentat cazuri concrete în care ambulanțele au pus în pericol pe cei care circulau în mașină. În opinia sa, angajații care lucrează pe autosanitare sunt expuși celor mai mari riscuri din sistemul sanitar.

Din tot sistemul sanitar, angajații de la Ambulanță au cel mai mare risc pentru că, din momentul în care ieșim pe poartă și mergem cu sirene la cod roșu, noi încălcăm toate regulile de circulație și există riscul să facem accidente rutiere. Și au fost astfel de evenimente de-a lungul timpului. Apoi, din cauza parcului auto atât de vechi, au fost situații în care ambulanțe au luat foc din mers. Acolo era risc atât pentru pacient cât și pentru angajat. Dacă asistenta nu reușea să iasă din mașină la timp, ar fi rămas blocată înăuntru și ar fi ars ca un șobolan pentru că, în următoarele zece secunde, ușile s-au blocat”, ne-a declarat medicul Dan Ungureanu.

Pe lângă riscurile din trafic, angajații de la SAJ Vaslui sunt expuși și pericolului de a fi bătuți atunci când ajung la cazurile unde sunt solicitați. Nu de puține ori, ambulanțierii au fost loviți sau fugăriți de către rudele bolnavilor.

Te duci noaptea în casă pe la toți pacienții care, poate, sunt bolnavi. Dar, aparținătorii nu colaborează întotdeauna cu personalul medical. Dai peste oameni străini, necunoscuți, care oricând te pot agresa. A fost o situație în care am avut o asistentă care a fost luată în brațe de către aparținător și aproape să fie aruncată pe geam. Noroc că s-a ținut de tocul geamului. Deci sunt riscuri la care suntem expuși. Am avut caz la Negrești când echipajul a scăpat cu fuga. A lăsat ambulanța la fața locului și a fugit până în stație căci altfel angajații erau linșați de aparținătorii foarte violenți”, susține medicul Dan Ungureanu.

Angajații de la SAJ Vaslui se tem că salariile le vor scădea cu până la 40% de la 1 ianuarie 2018

Pe lângă condițiile vitrege în care lucrează, angajații din cadrul SAJ Vaslui se tem că, în ciuda riscurilor la care se expun, salariile le-ar putea scădea cu până la 40% de la începutul anului viitor. Și asta după aplicarea prevederilor Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice și a modificărilor din Codul Fiscal, care prevăd că plata contribuțiilor sociale se va face de angajat.

Ideea este că avem cele mai mari riscuri și sporurile care ne sunt acordate în prezent sunt absolut meritate. Eu consider că ar merita și mai mult colegii din ambulanță. Paradoxal, avem Legea 153/2017 care spune că salariile de bază vor crește cu 25%, însă realitatea este alta. De ce? Aceeași lege are un articol în care spune că sporurile din Ambulanță se vor reduce cu cel mult 30%. Dacă la acest lucru adăugăm și modificarea Codului Fiscal care spune că, de la 1 ianuarie, plata contribuțiilor pentru șomaj, pensie și sănătate se plătește de către angajat, trăgând linie, adunând și scăzând, veniturile nete vor scădea cu până la 40%”, este convins medicul Dan Ungureanu.

Mitingul angajaților de la SAJ Vaslui s-a încheiat după o oră în care au stat adunați în curtea instituției, fără a scanda vreo revendicare. Singurele care s-au auzit au fost sirenele ambulanțelor, la începutul și sfârșitul protestului. În rest, totul s-a desfășurat normal, fără ca mitingul să afecteze activitatea, având în vedere că participanții au fost cei care se aflau în libere sau concedii, venind, practic, din tot județul pentru a-și exprima nemulțumirile.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui relansează Zona Metropolitană, din care fac parte 11 comune

Zona Metropolitană Vaslui revine în ...

Municipiul Vaslui are un buget record în anul 2020, care se ridică la suma de 162 milioane lei

de Dănuț CIOBANU  Municipiul Vaslui ...

Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Vasluieni, fiți precauți, gripa se ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: