Google+
Home » Social » Debut controversat al stagiunii teatrale din Bȃrlad – Woyzeck a întors pe dos metafizicul iubitorilor de teatru

Debut controversat al stagiunii teatrale din Bȃrlad – Woyzeck a întors pe dos metafizicul iubitorilor de teatru

Ați auzit de Woyzeck? Dar de Georg Buchner? Bȃrlădenii care au ales să-și petreacă seara de sȃmbătă ca musafiri în sufrageria Thaliei, au făcut cunoștință cu soldatul Franz Woyzeck, personajul principal din piesa cu același nume semnată de dramaturgul austriac Georg Buchner. Întȃlnirea, deși anunțată cu mult entuziasm după vacanța de vară, i-a lăsat pe mulți dintre spectatori cu gura căscată: viziunea modernă a ucis așteptările, iar Woyzeck s-a sinucis după două ore pe scena din Bȃrlad!

Iubitorii de teatru din Bȃrlad știu că, la premieră, se sună clopoțelul pentru lumea bună din oraș (și, de ce nu, din întregul județ!), în vreme ce Teatrul ʺVictor Ion Popaʺ se molipsește de cochetăria doamnelor care țin neapărat să-și cultive gustul rafinat într-ale artei, și de rafinamentul domnilor care le însoțesc… pe bază de invitație. Dar, cum vremurile s-au schimbat, și nici premierele nu mai sunt ce-au fost, nu e de mirare că în lumea Thaliei ajung, la deschiderea stagiunii, și mulți spectatori curioși, plătitori de bilete!

Mulți dintre ei au regretat cei 25 de lei pe care i-au lăsat la casieria Teatrului, sâmbăta trecută, iar gurile rele spun că nici cei care au venit cu invitație nu s-au bucurat prea mult de piesa pe care au vizionat-o!

Motivul? Pardon, motivele? Cei care n-au văzut spectacolul pus în scenă de actorii de la Teatrul ʺVictor Ion Popaʺ ar putea spune, pe bună dreptate, că aceasta este cronica unei premiere ratate din lipsă de bun gust! Al privitorului, se înțelege! Dincolo de răsfățul unui spectator plătitor de bilet stă, însă, adevărul crud: ʺWoyzeckʺ, cunoscută drept cea mai montată, discutată și disputată piesă a unui tȃnăr autor de teatru din anii 1830 (!), nu e nici pe departe ideea cea mai bună de divertisment și relaxare pentru o seară de sȃmbătă. Are la bază un text inspirat dintr-un caz real, cel al unui soldat care-și ucide iubita (mamă a copilului lui) adulterină, și, în final, se sinucide. E, deci, o dramă în toată puterea cuvȃntului, iar povestea unei crime previzibile n-are mari șanse să incite audiența generală, ci doar un public avid de horror, tragedie și suspine. Cei avizați (prea puțini!) ar spune că e fascinant modul în care e prezentat subiectul abrutizării sociale la care e supus, zi de zi, individul. Cei neavizați, după două ore de căscat și plictis, ar recunoaște că un Woyzeck deprimat și, finalmente, sinucigaș, e un musafir tomnatic nepoftit, pe care nu și-ar mai dori să-l revadă, vreodată, pe scȃndura bȃrlădeană.

Un alt motiv, numai bun de contestat de către invitații din lumea bună, care se tem să cȃrcotească în public, printre prieteni și cunoscuți, e punerea în scenă propriu-zisă. ʺWoyzeckʺ e un spectacol cu un decor minimalist, care lipsește cu desăvȃrșire (și te face să te întrebi dacă nu cumva Teatrul din Bȃrlad are nevoie de finanțare serioasă sau de vreo donație pentru piese de mobilier!?), un spectacol în care actorii se află, în permanență, pe scenă, iar privitorul, deși lăsat în beznă între tablouri, e obligat să intre în bucătăria lor, să-i vadă pregătindu-se pentru joc. Dacă acestea sunt regulile modernității, să ne supunem, primesc, dar să nu ne așteptăm la aplauze furtunoase la final. De teama modernității (ați auzit că la Filarmonica din Japonia se vȃnd bilete la un Concert pentru vioară și elicopter???), s-ar putea să ajungem să neglijăm jocul actorilor și, păcat ne-ar fi, cinste actorilor bȃrlădeni pentru talentul care poate fi exploatat și altfel decȃt în drame fără batistă!

Altfel, sumbru, sumbru, sumbru! Woyzeck are gȃnduri obsesive și halucinații, se ia la bătaie cu doctorul care îl folosește pentru un experiment medical, o ucide pe iubita și necredincioasa lui Marie și, în sfȃrșit, se îneacă, în căutarea cuțitului care i-a servit drept armă a crimei. Și cade cortina: aplauze pentru actori, dar mult mai puține ca altădată!.

Concluzia: un spectacol de refuzat și un test de răbdare pentru un iubitor de teatru! Și nicio replică memorabilă, doar un gust amar de neuitat! (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

5 comments

 1. Ce comentarii stupide !
  De ce postati orice ?
  Selectati comentariile stimata redactie !
  Cele de mai jos arata nivelul intelectual al barladenilor frustrati si fara ocupatie .
  Haznaua tv – ce exprimare !

 2. Lucrati in domeniu de faceti aceste afirmatii.
  Mi-am dat seama cine sunteti .
  Nu trebuie sa se simta nimeni lezat , nici dvs. de parerea ziaristei . Cu siguranta gandesc si altii ca dumneai , nu toti avem cultura dvs . teatrala asa cum nici dvs nu aveti cunostinte din alte domenii .

  • Este o moda stupida la berlad sa ghicesti omul care comenteaza ceva. Atat ne duce capul! Tratati-va! Adevarul deranjeaza intotdeauna. Sunt spectator. Atat. Vedeti ca aveti multe greseli de punctuatie si deranjeaza la irisi. Poate nu aveti treaba, de stati la dat replici! Vedeti ca incepe telenovela pe haznaua tv!… O carte v-ar ajuta sa va indreptati scriitura!

 3. S-au trezit barladenii spirituali sa se planga de ceva ce nu-i duce capul sa inteleaga. Adevarul e ca Domnul Dorin MIhailescu nu trebuie sa monteze piese pentru prostii care mananca seminte si casca gura la “Nora pentru mama” ! … Sigur, rontaitorii de seminte doresc numai piese cu haha si hihihi! Va invit sa va tratati la biblioteca! Incultura, la nivel de judet, este crasa. … Dati cu pietre in ceva ce nu puteti inghiti. Normal!… Limitatii si incultii nu suporta, dom’le, dramele!! Stim sa ne umflam parul si sa ne punem inele de aur, ca doar e premiera si ne vede lumea! Hai sa lasam nasul jos ! Cand nici macar nu suntem pregatiti sa trecem pragul unei institutii de cultura care iti cere sa fii citit, educat, cultivat, capabil sa intelegi abisurile fiintei… E greu sa ceri oamenilor din barlad sa fie profunzi! Cat timp se stuche si se sufla nasul pe jos, de unde civilizatie?!……………………………. Doamna Mara, nu stim cine sunteti, poate faceti o donatie insemnata teatrului, daca vi se pare pauper decorul!… Ia demonstrati ca aveti suflet si inclinatie spre cultura! … Conceptia/viziunea regizorala si lightdesign-ul puteau sa va spuna ceva, daca priveati cu ochi bun… Sa aruncam cu noroi putem toti. Domnul Mihailescu este prea dragut sa ofere ceva barladului. Ceva muncit cu sufletul, asa cum face de atata amar de vreme!… NU murdariti munca, sufletul, credintele si visele unui artist!

 4. Nu traim destul in viata reala intr-un decor intunecat si fara speranta? Trebuie sa vedem asta si pe scena teatrului. Sunt atat de multi scriitori romani care au scris piese de teatru memorabile . De ce nu sunt puse in scena?

%d blogeri au apreciat: