Google+
Home » Social » Mână în mână de 50 de ani! Secretul unui cuplu ajuns la nunta de aur

Mână în mână de 50 de ani! Secretul unui cuplu ajuns la nunta de aur

de Mihaela NICULESCU

Nu multe cupluri ajung la performanța de a rămâne împreună până la sărbătorirea nunții de aur, dar printre norocoșii sorții se află și soții Leonida și Maria Stan din Bârlad. S-au căsătorit într-o zi superbă de toamnă, pe 5 octombrie, în urmă cu 50 de ani. De atunci sunt împreună și nimic și nimeni nu le-a distrus frumoasa relație. Se iubesc ca și atunci când erau tineri.

Leonida și Maria s-au cunoscut prin intermediul unor prieteni care mai târziu s-au căsătorit chiar înaintea pețiților. Leonida avea 23 de ani, numai bun de însurătoare și pe deasupra era și frizer, o meserie respectată la acea vreme, care îi oferise deja de tânăr popularitate. Maria abia trecuse de majorat când a fost cerută de nevastă. Lucra în comerț, la un magazin situat în zona CEC. Era și ea destul de cunoscută, clienții o îndrăgeau pentru că mereu avea zâmbetul pe buze, un surâs fermecător care l-a vrăjit pe loc pe cel ce avea să-i fie alesul inimii.

Din 1967 și până acum cei doi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, deși viața le-a adus în cale destul de multe încercări, peste care însă au trecut cu brio. “Dincolo de marea iubire care există între ei, cred că respectul și susținerea reciprocă au fost stâlpii de rezistență ai acestei căsnicii. Ori de câte ori unul dintre ei a avut o problemă, celălalt l-a susținut. După zeci de ani de căsnicie încă mai suferă dacă sunt nevoiți să stea separați câteva zile. Mi-aduc aminte că mama a trebuit să meargă în America la o soră care era bolnavă. A stat departe de tata trei luni, timp în care acesta a bolit, a slăbit patru kilograme. A tânjit atât de mult după ea încât nu avea astâmpăr. Ca să treacă timpul s-a apucat de zugrăvit prin casă. Nu și-a găsit liniștea decât atunci când mama s-a întors acasă. Acest lucru spune multe. Relația lor este una minunată și mă simt binecuvântată că Dumnezeu mi-a dat asemenea părinți, de la care am avut ce învăța. Dacă m-aș mai naște odată, tot pe ei i-aș alege”, ne-a declarat Mihaela Cososchi, fiica soților Stan.

Leonida și Maria au o relație excepțională nu doar cu familia, ci și cu nașii lor de cununie, pe care îi consideră membri ai familiei. Se cunosc de peste 60 de ani și continuă să se vadă chiar săptămânal și să vorbească la telefon zilnic. Deși sunt oameni în toată firea, finii nu le spun nașilor pe nume ci din respect “nașul” și “nașa”.

În 1986, tata a făcut aproape imposibilul pentru a-i cumpăra mamei un parfum Nina Ricci”

În 1992, soții Stan au împlinit 25 de ani de la căsătorie, dar nu au sărbătorit nunta de argint, ci au petrecut împreună cu fiica lor, care le-a oferit cadou două superbe verighete de argint. Mihaelei îi place să facă daruri pentru că îl moștenește pe tatăl ei, care e campion la oferit cadouri.

“Tata ne-a răsfățat întotdeauna cu atenții. Eu și mama am primit flori în mod frecvent. Îi place să facă oamenii fericiți și pe noi în special. Mi-a povestit că la un 8 martie, în 1986, tata a făcut aproape imposibilul pentru a-i cumpăra mamei un parfum Nina Ricci. Pe timpul lui Ceaușescu magazinele de elită primeau doar câteva sticle de parfum din cel mai fin și original. Sticluțele însă erau destinate prim secretarului de partid, altor șefi de la județ și mai ales milițienilor. Se făceau dinainte liste cu nume și prenume, iar parfumurile erau distribuite întocmai. Țin minte ca tata mi-a spus că s-a rugat de unele vânzătoare de la Romarta să-i dea și lui un parfum și cu greu, după ore de așteptare și rugăminți, a reușit să procure o sticluță pe care să i-o dea mamei cadou. Vă dați seama ce surpriză i-a făcut pentru că deși mama lucra tot la magazinul Romarta, dar la un alt raion, nu putea să cumpere parfumuri oricând, pentru că acestea aveau un regim special”, își amintește Mihaela Cososchi.

Maria Stan a lucrat o viața în comerț. A avut o relație extraordinară cu clienții, era mereu amabilă, calmă, le sugera ce anume să cumpere, avea întotdeauna dulceață în vorbe și zâmbetul pe buze, era un produs bun al școlii de vânzători, o școală remarcabilă din vremea lui Ceaușescu. A fost un angajat disciplinat oriunde a lucrat, la Magazinul Modern, la Magazinul General sau la Romarta. Numele ei nu a fost trecut niciodată în caietul de reclamații. Era o persoană foarte cunoscută în oraș, știut fiind faptul că erau doar câteva magazine mari, cu marfă de calitate și cu vânzătoare pe măsură. Ziarul Est News le-a prezentat-o cititorilor și cu ocazia publicării articolului despre Magazinul Romarta, în cadrul serialului ”Legendele Bârladului”.

La fel de cunoscut era și Leonida Cososchi, care o viață a fost frizer. A încetat să mai lucreze în 2007, dar dacă ar fi s-o ia de la capăt tot frizer s-ar face, după cum îi mărturisea fiicei sale. Meseria de frizer i-a adus mari satisfacții, în special înainte de ’89, când clienții aveau un respect pentru această meserie și în general pentru oameni. Leonida nu se mai ocupă de frizuri, dar mai are câțiva clienți, pe care îi tunde pentru că nu poate să-i refuze și chiar câțiva băieți mobilizați la pat cărora însă nu le ia bani.

După o viață de lucrat în comerț, soții Stan s-au retras la pensie și își petrec toamna vieții lor alături de familie, relaxându-se, dar și muncind. Maria este o bucătăreasă minunată și gătește nu doar pentru soțul ei, dar și pentru familia unicei sale fete și în special pentru nepoțica sa, care îi poartă numele. Petrec mult timp împreună și asta îi face fericiți. De câțiva ani au o bucățică de vie la dealul mare, de care se ocupă toți. Evident și nașii, care sunt ca și membrii familiei lor.

Mâine, 5 octombrie, vor încerca să lase totul la o parte și se vor ocupa doar de ei. Au emoții, nu le vine să creadă că au trecut 50 de ani de când sunt împreună. Va fi o zi plină, atât pentru ei cât și pentru alte o sută de perechi care vor fi sărbătorite de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) Bârlad la nunta de aur. Ceremonia religioasă va fi oficiată la Biserica Sfântul Dumitru, iar masa festivă și felicitările vor avea loc la un restaurant cu ștaif. Va fi o zi specială în care cu siguranță își vor derula filmul vieții lor, cu bune și rele, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru faptul că s-au întâlnit și au petrecut împreună o viață atât de frumoasă. Și nu s-a terminat …

About Tehno Redactor

One comment

  1. LA MULTI ANI ,SA FITI SANATOSI,O FAMILIE SUPERBA ,VA PUP.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: