Home / Administratie / Vasluieni, declarați-vă veniturile din chirii! O brăileancă pârâtă de vecini a fost condamnată la 8 luni de închisoare!

Vasluieni, declarați-vă veniturile din chirii! O brăileancă pârâtă de vecini a fost condamnată la 8 luni de închisoare!

Vasluienii care oferă spre închiriere locuințe sau spații comerciale, dar uită să declare sumele obținute din chirii, pot fi cercetați oricȃnd pentru evaziune fiscală și riscă închisoarea de până la opt ani, dacă inspectorii de la Fisc constată că aceștia nu pot justifica veniturile obținute în plus. Precedentul a fost creat deja, în urmă cu doar câteva luni, când o femeie din Brăila, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnată la 8 luni de închisoare cu suspendare din cauză că nu a declarat la Administrația financiară venitul obținut în urma închirierii unui apartament. Ea a fost pârâtă de vecinii ”binevoitori” și, chiar dacă suma pentru care a fost acuzată de evaziune fiscală era de doar 290 de lei, instanța a fost nemiloasă.

Odată cu începerea anului școlar, multe persoane care închiriază spații de locuit pentru elevii care provin din mediul rural, își fac planuri mari cu banii obținuți din chirie. Visul frumos de a îngrășa pușculița pentru concediu sau pentru lucrări de modernizare a locuinței se poate destrăma ușor, cȃteodată chiar de la prima reclamație a unui vecin invidios. Cum cel care stă în chirie nu are nicio obligație fiscală în privința contractului dintre el și deținătorul imobilului respectiv, iată ce obligații aveți dacă vă oferiți locuința spre închiriere.

Codul fiscal încadrează chiriile la categoria “venituri din cedarea folosinței bunurilor”. În consecință, ele trebuie declarate la ANAF, pentru a putea fi impozitate de stat. Obligația de declarare a acestor venituri și de plată a impozitului îi revine, în mod categoric, celui care obține venitul, nicidecum celui care plătește chiria.

Astfel, cel care închiriază, care poate fi nu numai proprietarul, dar și orice alt deținător al bunului, va declara la administrația fiscală veniturile pe care le obține, în baza contractului încheiat în formă scrisă dintre el și chiriaș, nefiind necesară forma autentificată, de la notar. Este important de reținut că, atunci cȃnd vorbim despre veniturile obținute din chirii, la acest capitol se încadrează și contractele de uzufruct, sau cele care vizează doar o parte dintr-un imobil, încheiate în scop de reclamă, afișaj sau publicitate.

Obligația de declarare trebuie îndeplinită în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, ocazie cu care contribuabilul va depune și declarația privind venitul estimat / norma de venit (Formularul 220). Documentele necesare pentru înregistrare sunt: contractul de închiriere (un exemplar în original se păstrează de către organul fiscal); declarația privind venitul estimat / norma de venit – formularul 220 – în două exemplare, pentru fiecare până la data de 25 mai  proprietar sau alt deținător legal; împuternicire însoțită de actul de identitate al împuternicitului, după caz.

În urma înregistrării, ANAF emite o decizie de impunere, prin care sunt stabilite plățile anticipate cu titlu de impozit pe care contribuabilul le datorează pentru veniturile obținute din chirii. Organul fiscal stabilește plățile anticipate prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declarația privind venitul estimat / norma de venit.

Ce riscă cei care nu-și declară veniturile

Codul Fiscal prevede că, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil, el datorează o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate.

Adevăratul risc nu este însă de ordin fiscal, ci de ordin penal. Evaziunea fiscală, așa cum e reglementată în Legea nr. 241 / 2005, se pedepsește cu închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor anumite drepturi. Legea amintită nu prevede limite de la care fapta să fie considerată ca infracțiune, ci doar două limite diferite, de la care pedeapsa devine mai grea, respectiv mult mai grea (una la 100.000 și una la 500.000 de euro). Așadar, atenție la vecinii curioși, se poate deschide dosar penal inclusiv pentru o evaziune fiscală de 200 lei! (Mara GRIGORIU)

About Simona Vasile

x

Check Also

O șoferiță a leșinat după ce un copil a intrat cu bicicleta în mașina sa pe o trecere de pietoni din Vaslui

Un copil de 7 ani ...

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: