Google+
Home » Social » Rata mortalității materne este de două ori mai mare în județul Vaslui decât cea națională. Gravidele din satele vasluiene primesc sprijin prin intermediul unui program internațional

Rata mortalității materne este de două ori mai mare în județul Vaslui decât cea națională. Gravidele din satele vasluiene primesc sprijin prin intermediul unui program internațional

Mai multe vasluience din mediul rural au fost incluse în Programul “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, parte a programului internațional MSD internațional MSD for Mothers, program de reducere a mortalității materne la nivel global. Județele incluse în program au fost selectate pe baza ratei de sărăcie și a mortalității materne. Programul mai vine în sprijinul mamelor din Dolj, unde rata mortalității materne este de patru ori mai mare decât cea națională și a celor din Vaslui și Vâlcea, unde rata mortalității materne este de două ori mai mare decât cea națională.

Programul internațional MSD for Mothers, a cărui valoare este de 500.000 de dolari, se desfășoară pe o durată de trei ani și dezvoltă un model integrat, inovativ, de informare și facilitare a accesului la servicii de calitate de sănătate reproductivă și asistență a gravidelor, în zonele defavorizate din România, cu obiectivul ca “nicio mamă să nu mai moară dând viață în România”.

6.400 de femei din cele 15.000 vizate de proiectul lansat anul trecut de World Vision România “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, din 30 de comunități rurale de pe raza județelor Dolj, Vaslui și Vâlcea, au beneficiat până acum de informare și facilitare a accesului la servicii de calitate de sănătate reproductivă și asistență a gravidelor, potrivit unui studiu prezentat miercuri de managerul de proiect Cornelia Scărlătescu.

“Obiectivele au fost identificarea barierelor și a factorilor favorizanți în utilizarea serviciilor de planificare familială și asistență prenatală. Am vrut să vedem care sunt barierele, dar și cunoștințele, practicile femeilor de 15 – 40 de ani și care este percepția persoanelor cheie din comunitate cu privire la nevoile existente, la situația actuală a serviciilor și la evaluarea unor intervenții de viitor pentru beneficiul populației țintă”, a precizat Cornelia Scărlătescu la dezbaterea “Echitatea serviciilor de sănătate pentru mama vulnerabilă din România”, eveniment găzduit de Comisia pentru sănătate publică din Senat.

Potrivit studiului, barierele identificate au fost lipsa de informație a femeilor privind drepturile pe care le au ca gravide, lipsa mecanismelor prin care să poată solicita respectarea drepturilor, neaplicarea protocolului de monitorizare a sarcinii, cine controlează calitatea actului medical sau acordarea discreționară a pachetului de servicii medicale și lipsa serviciilor medicale de planificare familială din comunitate.

Conform datelor transmise de Ministerul Sănătății și Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, una din cinci mame nu a ajuns niciodată la medic anterior nașterii (38.861 de gravide în anul 2015), una din zece nașteri și unul din zece avorturi s-au produs la minore (peste 26.000 de minore rămân însărcinate anual în România), iar România ocupă primul loc în UE la numărul de nașteri în grupul de minore 10 – 14 ani (676 în anul 2015). De asemenea, rata mortalității materne este cea mai înaltă din UE, de aproape trei ori mai mare decât media europeană, 25% din femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate, mediul rural continuă să rămână defavorizat în privința ratei de acoperire a asigurărilor de sănătate, diferența între rural și urban fiind de 20%.

În context, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Renică Diaconescu, a subliniat că educația și implicarea autorităților locale sunt factori esențiali pentru femeile din mediul rural. “Aceste femei trebuie să primească o educație de la medicul de familie, de la asistentul comunitar, de la asistența socială. Neimplicarea medicilor de familie în mediul rural duce la astfel de cazuri. Noi așteptăm ca toată lumea să vină la cabinet. Cred că o implicare, și am discutat și cu colegii noștri, a factorilor de decizie de pe plan local ar duce la creșterea nivelului de educație”, a precizat Diaconescu.

În cadrul dezbaterii au fost abordate probleme privind asistența și monitorizarea gravidei defavorizate în România și rolul colaborării între asistența medicală comunitară, medicina primară și autoritățile publice locale în garantarea accesului la servicii medico-sociale integrate, participanții propunându-și clarificarea rolului asistenței medicale comunitare, al moașelor și furnizorilor privați în oferirea de servicii integrate, conform noului cadru legislativ, precum și aspectele legate de finanțare și mecanisme de colaborare în scopul ameliorării indicatorilor stării de sănătate.

La dezbaterea de ieri au participat, printre alții, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătății, Ministerului Dezvoltării Regionale, primari de comune etc. (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: