Google+
Home » Sanatate » Gata cu degetele pline de inele la spital! Regulamentul de ordine interioară al spitalului bârlădean stârnește nemulțumiri

Gata cu degetele pline de inele la spital! Regulamentul de ordine interioară al spitalului bârlădean stârnește nemulțumiri

de Mihaela NICULESCU

La Spitalul “Elena Beldiman” s-a dat jos milităria din pod. În vreme ce unele cadre medicale consideră că Vladislav Afteni, noul director medical, este un zbir, acesta declară că nu face decât să vegheze la respectarea regulamentului de ordine interioară, atât de asistenții medicali, îngrijitoare cât și de medici.

Mai multe asistente medicale sunt nemulțumite de măsurile luate de medicul Afteni, fiind deranjate de faptul că nu li se mai permite să vină cu bijuterii, nici măcar cu verigheta. Directorul medical a declarat pentru Est News că nu este vorba despre nici un fel de măsură luată din inițiativă proprie ci despre măsuri de prevenire a infecțiilor prin menținerea unei igiene corespunzătoare a mâinilor, reglementare trecută în regulamentul de ordine interioară, în totală concordanță cu legislația medicală. “Nu este vorba despre o măsură nouă pe care am luat-o eu, ci despre faptul că doresc să fie respectat întocmai regulamentul de ordine interioară, care prevede printre altele și norme de menținere a igienei mâinilor cadrelor medicale care intră în contact cu pacienții. Este, dacă vreți, o regulă elementară, un fel de «Tatăl nostru» . Bijuteriile reprezintă o sursă de infecție, ca și unghiile netăiate corespunzător. Sunt reguli care se învață în școlile sanitare. Cadrele medicale cunosc aceste lucruri pentru că atât la angajare, cât și în fiecare an li se aduce la cunoștință regulamentul de ordine interioară, pe care îl semnează”, ne-a declarat Vladislav Afteni. Acesta crede că furtuna aceasta într-un pahar cu apă a apărut după ce o asistentă a picat examenul pentru că se prezentase la proba practică cu bijuterii pe mâini.

Unele cadre medicale sunt contrariate de aceste măsuri pentru că au aflat că ele nu figurează în regulamentele de funcționare ale altor spitale, printre care cel din Constanța și Botoșani, unde spun ele că personalul are voie să vină la program atât cu verigheta cât și cu ceas. “Mi se pare exagerat să ne scoatem verigheta, pe care poate nu am scos-o de pe deget de 25 – 30 de ani. Ni se spune că e sursă de microbi. Noi ne spălăm de zeci de ori pe zi de mâini. Unde s-a mai văzut să fii avertizat cu referat prin care să fii sancționat cu 10% din salariu pe 3 luni pentru că porți verighetă. S-a întâmplat cu o asistentă de la CPU. Oare au fost rezultate toate neregulile din acest spital și a rămas doar problema verighetei? Dar gândacii nu sunt o sursă de infecții?”, s-a plâns o asistentă medicală.

În vreme ce unele cadre medicale medii sunt nemulțumite altele recunosc că măsurile nu sunt noi, doar că nu au fost puse în practică de ani de zile. “Este normal să existe o igienă a mâinilor, în cazul celor care lucrează cu bolnavul. Regula aceasta există de când e spitalul. A fost o perioadă, când lucra garda veche a medicilor, când nu le era permis asistentelor să vină cu nici un fel de bijuterie, ba mai mult, cele din Chirurgie trebuia să poarte doar halate cu mâneci scurte. Lucrurile acestea s-au pierdut din vedere în ultimii ani, probabil și din motivul că directorii medicali care s-au perindat au apelat la conștiința cadrelor medicale și nu au verificat zilnic dacă măsurile de igienă sunt respectate întocmai. La drept vorbind în spitalul nostru există destule infecții nosocomiale și numai printr-o igienă strictă a personalului pot fi reduse”, ne-a mărturisit o altă asistentă medicală.

În ultimii ani epoca bonetelor albe a cam apus și i-a făcut loc uneia în care unghiile cu gel au un cuvânt de spus. În acest context revenirea la normalitate li se pare unora o exagerare. Cei care vor trebui să răspundă pentru nerespectarea regulamentului de ordine interioară, inclusiv a normelor de igienă, vor fi medicul șef de secție și asistenta șefă. Directorul medical poate atenționa doar personalul, iar cei care au dreptul să aplice amenzi sunt doar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

Comments

comments

About Tehno Redactor

2 comments

  1. Am pircenguri in nas in buric si la partiel intime! ! oare conteaza! intreb si eu asa sa mearga spitalu bine!!!!

  2. Serios? asta da masura corecta ! in rest nu ducem lipsa de nimic ! ne manca gandacii si infectiile nozocomiale ! sobolanii! ,slinul ! dar asra DA e o buna masura! o sa faceti medicna doar ceiocativa medici ramasi si tinerii care termina lstudiile sanitare acum la inceput de drum !

%d blogeri au apreciat: