Home / Administratie / Cutremur în Primăria Bârlad! Scrisoarea deschisă a unui șef de serviciu către primarul Boroș: ”V-am așteptat ca pe un Mesia!”

Cutremur în Primăria Bârlad! Scrisoarea deschisă a unui șef de serviciu către primarul Boroș: ”V-am așteptat ca pe un Mesia!”

Încep să cadă măștile care au păcălit mii de bârlădeni la alegerile locale din vara lui 2016! În timp ce unii cetățeni ai Bârladului trăiesc senin cu iluzia că primarul Dumitru Boroș va reuși să ducă la îndeplinire până în 2020 fantasmagoriile din programul electoral, pentru cei mai mulți prima jumătate a mandatului este suficient cât să-l fi declarat deja cel mai slab primar de după ’90.

Mai mult, activitatea de până acum a edilului-șef a declanșat o reacție în premieră chiar în rândul funcționarilor publici din administrația locală: o scrisoare adresată primarului Boroș de către unul dintre cei mai longevivi șefi de serviciu din instituție, respectiv Mirel Țîrcă, de la Serviciul de taxe și impozite – persoane juridice.

Este vorba de o scrisoare trimisă primarului încă de acum o lună și, cu toate că edilul-șef nu a spus nimic despre existența ei, în primărie s-a aflat și produce valuri serioase.

Exasperat de maniera de lucru a edilului-șef, Țîrcă trage cortina și spune pe șleau lucruri pe care Boroș pare că se străduiește din răsputeri să le țină departe de ochii celor pe care a reușit să-i ”cumpere” cu vorba blajină, cu privire inocentă și atitudine umilă. Exact acele atribute cu care și-a făcut intrarea și în PNL cu ani în urmă, pentru ca ulterior cei mai mulți dintre membri să spună că acestea erau simple măști și că Boroș e complet diferit. In consecință, dintre sutele de membri ai PNL Bârlad, doar 80 l-au votat în funcția de președinte al organizației. Pentru cei mai mulți liberali el a rămas un trădător, un om care spune una și face alta.

Scrisoarea lui Țîrcă vorbește despre toate câte le-au pomenit și liberalii mâhniți de omul Boroș, cel din spatele măștilor publice: despre atitudine autoritară, despre minciuni, compromis, acțiuni la limita legii, despre favoritisme, promisiuni deșarte și atitudini duplicitare, refuzul de a dialoga, haosul din primărie, bâlbe administrative, orgolii de doi lei.

Am sperat că vom avea parte de un mandat curat, plin de adevăr, corectitudine și aplicare a legii ”

Redăm în cele ce urmează câteva fragmente din scrisoarea lui Mirel Țârcă, urmând ca mâine (marți – 10 octombrie) să o redăm în integralitatea ei, în ediția tipărită a ziarului Est News (pe care o puteți găsi la chioșcurile de presă).

”Am ales această metodă de comunicare pentru că, după ce ați refuzat să îmi semnați documentele emise în cadrul Serviciului Impozite și Taxe – Persoane Juridice (ITPJ), prin întâlnire directă, sugerându-mi să le transmit prin registratură, în ultima perioadă ați refuzat să soluționați cererile mele chiar și cele transmise prin registratură. Am decis să vă scriu această scrisoare pentru că nu mai suport tratamentul la care sunt supus în ultima perioadă” – așa își începe scrisoarea Mirel Țîrcă, șeful ITPJ din cadrul primăriei locale.

”Îmi aduc aminte perioada dinainte de preluarea mandatului și trebuie să recunosc într-adevăr că, după discursurile din campania electorală v-am așteptat ca pe un Mesia, cu toate că vă cunoșteam un pic din activitatea de consilier local (8 ani! – n.r.), în care nu prea ați ieșit în evidență cu ceva extraordinar. Totuși, am sperat că dacă sunteți jurist, măcar vom avea parte, atât noi salariații, cât și cetățenii, de un mandat curat, plin de adevăr, corectitudine și aplicare a legii în toate domeniile. Dar lipsa dvs de experiență în lucrul cu subalternii a făcut să fiți îngițit mult prea repede de <sistem>”.

 

Despre plecarea subită, aproape simultană, a specialiștilor din primărie: ”Nu ați făcut nimic să-i păstrați”

”Într-adevăr, au plecat mulți salariați cu funcții de conducere sau de execuție. Dar nici nu ați făcut nimic să îi mențineți măcar până găsiți înlocuitori care să preia arhiva, bazele de date, sarcinile de serviciu, fără bulversarea activității din primărie. Dimpotrivă, ați preferat să semnați cât mai repede actele, ca aceste persoane să plece. Așa s-a ajuns la situația de notorietate de la Serviciul Cadastru, de la Urbanism cât și lipsa în totalitate al unui întreg nivel de conducere, respectiv directorii. Paradoxal, cel puțin pentru mine, chiar deranjant, a fost blazarea dumneavoastră, lipsa de reacție și replicile din ședințele cu șefii de serviciu, când ați spus <să ne luăm adio de la serviciul Cadastru>, <să ne obișnuim cu idee că vom merge la Vaslui pentru autorizații de construire> și că <nu avem nevoie de directori>. În perioada următoare a început un adevărat periplu pe la ușa dumneavoastră a tuturor frustraților și diletanților din instituția noastră, care v-au dat tot felul de sfaturi. Domnule primar, oamenii aceștia vor face la fel și cu următorul primar. Asta e <meseria> lor, așa au făcut întotdeauna, numai că nu le-a ieșit decât cu dumneavoastră”.

 

Se răzbună Boroș pentru că Țîrcă i-a rănit orgoliul?

În scrisoare, Mirel Țîrcă menționează un lucru extrem de important ce pare a fi izvorul urii lui Boroș împotriva lui, motivul șicanelor despre care șeful ITPJ crede că este supus atât de către primar, cât și de lingușitorii acestuia (ale căror nume nu sunt menționate):

”Recunosc, în încercarea de a acoperi golurile din organigramă, mi-ați propus să preiau conducerea interimară a Direcției Economice. Eu v-am mulțumit frumos, am spus că sunt onorat, dar că trebuie să avem o discuție mai clară, să înțeleg care sunt direcțiile pe care le urmăriți și modul cum vreți să le puneți în practică. Această discuție mai aplicată nu a mai avut loc și am început să simt obstrucționarea activității mele. Mai ales după ce ați desemnat în funcția de director interimar al Direcției Economice o altă persoană, presiunea și hărțuirea morală și psihică s-a exercitat direct prin aceasta. Trebuie să recunosc că dacă aș fi acceptat funcția de director executiv nu aș fi fost în stare de o asemenea ”performanță” ca aceea a persoanei pe care ați desemnat-o să conducă Direcția Economică, ”performanță” arătată atât în interiorul primăriei, cât și în relația cu celelalte servicii sau instituții din subordinea primăriei și a Consiliului Local (spital, poliție locală, piață etc.)

Precizăm că cel care ocupă acum funcția de director executiv este Liviu Angheluță.

 

Întrebările lui Țîrcă

Nu lipsesc din scrisoarea lui Mirel Țîrcă nici referirile la faimosul raport de activitate al lui Boroș după primul an de mandat, raport ce a stârnit reale hohote de râs în rândul bârlădenilor care au reușit să distingă în vorbăria abundentă un mare nimic.

”În raport spuneți că <se colectează în grad superior creanțele bugetare față de 2016”, că ați reușit să formați în primărie o echipă care <știe ce are de făcut, care poate și în care am deplină încredere>” – arată Țîrcă.

În timp ce Boroș păcălea lumea cu expresii gogonate de genul celor mai sus expuse, iată ce simțea unul dintre membrii mândrei ”echipe” ce muncea cu drag și spor:

”De ce vreți să distrugeți sau dați impresia că vreți să distrugeți și serviciul ITPJ, care merge bine și are rezultate bune?

De ce ați afirmat într-o ședință cu toți șefii de servicii, că vreți să uniți serviciile de impozite și taxe pentru că nu puteți lucra cu doi șefi?

De ce susțineți sau sau dați impresia că susțineți obstrucționarea activității mele și a serviciului ITPJ?

De ce refuzați să răspundeți la solicitările mele care ar putea duce la detensionarea situației?

De ce refuzați (fără să motivați) să semnați documentele pe care vi le transmit, afirmând că le veți semna când veți avea chef?

De ce nu mă susțineți sau dați impresia că nu mă susțineți în acțiunile corecte și legale de aplicare a legislației în domeniul meu de activitate?

De ce nu mă susțineți sau dați impresia că nu mă susțineți în demersurile mele de apărare a intereselor legale și legitime ale instituției?

De ce ascultați sau dați impresia că ascultați de glasul frustraților, invidioșilor și, mai ales, al diletanților?

De ce susțineți sau dați impresia că susțineți favoritismele, neprofesionalismul și compromisul în aplicarea politicii de personal, salarizare, angajare, promovare?

De ce susțineți sau dați impresia că susțineți în instituția noastră și în serviciile și instituțiile subordonate comportamente de tip <hărțuire morală și psihică>?”

 

”Trebuie să recunoașteți că a fost o minune că ați câștigat alegerile”

”Domnule primar, acum aveți ocazia unică, poate chiar șansa salvării mandatului. Delimitați-vă de toți neprofesionaliști, diletanții, yesman-ii, mincinoșii, complexații dornici de a obține avantaje personale din ocuparea unei funcții publice, dornici de a face compromisuri în detrimentul instituției. Să știți că mai sunt în primărie salariați care să vi se alăture acțiunilor promise în campania electorală. Dacă sunteți implicat și nu susțineți acest plan de hărțuire morală și psihică și de obstrucționare a activității mele, atunci spuneți asta public, dar mai ales demonstrați prin fapte.

Trebuie să recunoașteți că a fost o minune că ați câștigat alegerile, că nu v-ați așteptat nici dumneavostră. Dacă recunoașteți că a fost o minune, trebuie să acceptați că minunile le face doar Dumnezeu. Și dacă Bunul Dumnezeu a îngăduit să fiți în această funcție, nu credeți că trebuie să încercați să vă duceți la bun sfârșit mandatul numai prin corectitudine, legalitate, onestitate, moralitate, adevăr, profesionalism și că trebuie să impuneți aceste principii și subordonaților?”.

Contactat de reporterul Est News, Mirel Țîrcă a confirmat că este autorul acestei scrisori, dar nu a dorit să facă alte comentarii: ”I-am trimis o scrisoare domnului primar, dar nu mă simt pregătit să comentez deocamdată nimic. Am și anumite probleme personale care nu-mi dau starea necesară pentru o asemenea discuție. Aștept încă să mi se răspundă la scrisoare, asta e tot ce pot spune pentru moment”.

Primarul Dumitru Boroș nu a răspuns apelului nostru telefonic. În cazul în care va dori să-și exprime punctul de vedere, Est News este pregătit să-i respecte acest drept.

About Simona Vasile

17 comments

 1. Cerchez Catalin ….cred ca ai avut vreun control si nu ti.a convenit . Da de ce nu spui tu ca partenera sau concubina ta lucreaza la primarie ….lucreaza si la un cabinet de parlamentar ….lucreaza si la fundatia aceia cu cainii….Fundatia este a unor nemti in parteneriat cu primaria …deci ia bani si de la primarie si de la cabinet de deputat si inca odata de la primarie prin fundatie . Asa a facut si cind au fost ceilalti la conducere…
  Despre afacerile voastre de ce nu vorbiti ????? De felul in care va infruptati din banii birladenilor de ce nu vorbiti.?

 2. “VLAD TEPES…ANONIMULE”
  Du-te la declaratia de avere pe care o regasesti pe site-ul Primariei Barlad, si vezi ce venit a avut Tirca Mirel in Primaria Barlad, aproape 3000 lei/luna..Iar acum ca s-au marit veniturile in administratia publica, ai sa vezi de ce sare ca ars Tirca, ca isi pierde postul de Sef Serviciu.
  “VLAD TEPES..ANONIMULE”…Stii cati oameni muncesc in IRB si in sectiile de confectii din Barlad, cu salariul minim pe economie??Si muncesc, nu joaca solitaire…
  Faptul ca este de mult timp in aceasta functie, este ca a stiut sa se aseze in..”BARCA CARE PLUTESTE”.
  Asa ca..”VLAD TEPES..ANONIMULE”..daca aveai putin curaj, iti afisai numele real si nu ascunzandu-te sub un pseudonim aducandu ode Sefului Serviciului PJ, din Primaria Barlad.

 3. PRIMĂRIILE DIN TARA SUNT ÎNȚESATE DE DIRECTORI!! AU CÂTE DOI-TREI OAMENI IN SUBORDINE SI SUNT MARI DIRECTORI. TOCMAI ACEȘTIA ȚIPĂ,ACUM DIN GURA DE ȘARPE. BOROS ESTE UN PRIMAR BUN,ECHILIBRAT CU MULT BUN SIMȚ. DACA NU ESTE APRECIAT,DEJA NU MAI ESTE O NOUTATE,LA NOI LA ROMÂNI .

  • Poti enumera cateva realizari ale omului bun, echilibrat si cu bun simt? Ca noi locuitorii urbei suntem prea putin sensibili si nu reusim sa la identificam! Poate ca Bica e director la Piata? Sau poate ca Luca modifica proiectele de HCLM cand primarul nu e in localitate? Sau poate ca Angheluta a stabilit de unul singur salariile din Primarie si a produs haos peste tot? Sau poate ca PNL a cedat majoritatea functiilor din societatile Primariei catre adversarii politici in schimbul unor promisiuni iluzorii sau a cine stie ce?

 4. Vine in sfârșit schimbările de noi generații si la Barlad

 5. L-a asteptat ca pe Mesia si a fost dezamagit ca Mesia nu da pe la biserica,nu ii place tamaia si in loc de biblie citeste Playboy iar vinul de impartasanie l-a baut pe tot singur 😀 probabil ala vechi era mai bun asa e?Ala era cheie de biserica sau daca nu era a scris si atunci o scrisoare deschisa?

 6. Comentariile sunt de prisos . D.l Tirca a cuprins in intrebariele sale tot ce a fost mai important,toate problemele cu care se confrunta angajatii ( o mare parte ) din primaria Barlad . Se pare ca actualul primar e pe principiul dezbina si stapineste. Probabil ca orgoliul si mandria d.lui primar sunt mai presus decit dialogul…Asta e motivul anarhiei ……E invatat ca la instanta ….ce spune el ..asa e bine . In administratie ….nu totdeauna ce hotarasti e si corect. Pentru mandatul viitor …..la revedere functia de primar !

 7. Din ce am citit , d-l Ţîrcă are perfectă dreptate .
  D-le primar mai bine încurajaţi pe cei care spun adevărul , chiar dacă este dureros , decât minciuna şi incompetenţa !

  • “Vlad Tepes”..ANONIMULE..
   Ii e teama lui Tirca,ca isi pierde postul de Sef Serviciu,odata cu unirea celor doua Servicii,PF si PJ??
   N-o sa mai poata Mirel Tirca sa joace solitaire??
   L-a asteptat pe primarul actual ca pe”Mesia”??
   Bravo..Musca mana care te-a hranit..Ca nu ai dus-o rau pe vremea fostului primar,Constantin Constantinescu..
   Iar acum..cand iti este amenintat postul,sari la gatul cui poti,numai sa te salvezi..
   Asta este Tirca Mirel,”VLAD TEPES-FALSUL”..

 8. Cine s-a gasit sa comenteze si sa critice,Tirca Mirel??
  In afara de jucat solitaire pe calculator,mai stie Mirel Tirca??
  Un INCAPABIL ce a condus si conduce Serviciul Taxe si Impozite PJ.
  Domnule Tirca,inainte de a critica activitatea Primarului,faceti o retrospectiva a activitatii Serviciului ce il conduceti si a prostiei din Serviciul Taxe si Impozite PJ.

  • Probabil sunteţi unul dintre cei care au avut datorii şi vi s-au facut popriri .
   E normal să fiţi subiectiv , nimănui nu-i convine să-şi plătească impozitele la stat.Dar din comentariul d-voastră am reţinut că d-l Tircă a condus şi conduce Serviciul Taxe şi Impozite PJ probabil de foarte mulţi ani ….. un incapabil , cum spuneţi ,nu ar fi rezistat atât !

  • Vlad Tepes sau nu, nu conteaza prea mult. important e ca are curajul sa spuna/scrie deschis despre problemele pe care la intampina la locul de munca. Tu, Catalin, nici nu stii sa scrii corect si barfesti ca un pisacios/baiatul mamei cu pampers…! Munceste cu drag, cu corectitudine si seriozitate ca de aceea esti platit si nu mai juca rolul “postacului frustrat”. De Tepes nu se temeau decat hotii, mincinosii, lenesii si tradatorii. Esti cumva printre unii ca acestia? In loc sa dati mana cu mana si sa faceti ce puteti mai bine pentru urbe va balacariti/le faceti zile fripte colegilor, oricare ar fi ei… Rusine!!! …pai daca altceva nu stiti/puteti! Bravo Mirel! Sunt multi alaturi de tine dar nu vorbesc deoarece se tem pentru painea lor sau poate sunt prea comozi, nu stim.

  • Catalin Cerchez ….esti un frustrat……te razbuni ca nu ti.a iesit cum ai vrut la controalele efectuate…
   ……..Imi inchipui cs stii de mult ca Tirca e incapabil ( dupa parerea ta ) …..de ce nu ai facut public acest lucru pina acum ??? Inseamna ca omul asta te.a deranjat cu ceva si cu ce altceva decit cu un control . Esti tipic omului care incalca legea si e sanctionat si se razbuna . Nu ai niciun substrat in ce afirmi . Ca joaca soliter?????Serios ????Nu pot sa cred pentru ca jocurile pe calculator au evoluat si Tirca e un om capabil nu se preteaza la nimicuri . Juca in timpul programului ????? Dar parlamentarii au fost surprinsi cind dormeau sau cind vizionau filme porno . De ce nu va revoltati pe ei …ca astia sug din banii nostri. As vrea sa stiu ce li s.a intimplat lor . Ca ia Tirca 3000 de lei …..ii ia ca sa te controleze pe tine si pe altii care nu sunt corecti in declaratii . Vreti de toate sa se faca dar voi sa nu respectati legea ….Nu o sa te compari niciodata cu Tirca ,frustratule !!!! Oriunde s.ar duce el sa munceasca nu numai in Primarie …tu nu vei putea face fata pentru ca esti un incapabil . Tu nu ai evoluat …esti acelasi limitat din toate punctele de vedere . ..!Nu vei rezolva nimic cu birfa ieftina de țață ranita….vei creste in ochii celora carora le place birfa dar in ochii nostri ,ai celora care te cunoastem ,vei ramine un biet frustrat ,limitat profesional !
   .

 9. Asa sta situatia in Primaria Barlad cum a descris o ,acest salariat si sa nu uitam ca noi barladenii platim salariul lui Tudor, mare consilier personal,daca nu ere pregatit ptr administratie de ce a candidat d-nul Boros.

 10. Boros esti un primar incopetent ! si nu ai grija fata de populatia din orasul Bârlad.i din acelasi aluat ca si Constantinescu fl primarEu cred ca opoate trai si fara primar doar cu consiliul local!!!! si aici am dubii !

 11. Si-a dezamagit alegatorii si propriul pardid.A pierdut pe fata postul de viceprimar pur si simplu fraternizand cu psd unde are prieteni vechi.A revenit sau continuat cu taxe sau idei a le lui constantinescu.Are langa el consilieri foarte slabi .

x

Check Also

Programul CJ Vaslui de finanțare cu 400.000 lei a activităților nonprofit, afectat de coronavirus

Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu mai organizează sesiunea de ...

Taximetrist rănit într-un accident, în Rediu, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de un alt autoturism

Un taximetrist de 35 de ani, din Vaslui, a ...

Vaslui: Dezinfecția scărilor de bloc continuă

Dezinfecția scărior de bloc din municipiul Vaslui a început ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: