Google+
Home » Social » Bârlădenii pot participa sâmbătă la conferința „Fortificații liniare antice în stânga Dunării de Jos: Valul lui Traian”

Bârlădenii pot participa sâmbătă la conferința „Fortificații liniare antice în stânga Dunării de Jos: Valul lui Traian”

Bârlădenii sunt așteptați sâmbătă la Muzeul “Vasile Pârvan”, pentru a participa, de la ora 10.45, la conferința „Fortificații liniare antice în stânga Dunării de Jos: Valul lui Traian”. La manifestarea științifică va fi prezent în calitate de invitat dr. Costin Croitoru, cercetător științific la Muzeul Brăilei „Carol I”.

Cu o lungime de 23 de kilometri, această lucrare defensivă are capătul vestic situat în apropierea satului Șerbeștii Vechi (comuna Șendreni, jud. Galați), la aproximativ 200 de metri de meandrul Siretului, iar cel estic la marginea localității Traian (comuna Braniștea, jud. Galați), în apropierea malului Prutului. Cercetările arheologice au dovedit existența a două faze de construcție a fortificației, inițiate la o diferență de câteva secole una de alta, precum și faptul că aceasta era prevăzută cu o bermă de cca. 4,50 metri și o palisadă de lemn care a dispărut prin ardere. Dată fiind orientarea nordică a șanțului și caracteristicile tehnice și tactice, ridicarea valului este atribuită romanilor. Dacă inițial traseul său a fost pus în legătură cu Brazda lui Novac de N, ulterior, avându-se în vedere unele asemănări în privința dimensiunilor și a aspectului general cu valul Vadul lui Isac – L. Sasâc, s-a considerat că cele două făceau parte dintr-un sistem unitar, conceput de romani în timpul domniei lui Hadrian: ,,ca un veritabil obstacol, fortificat manu militari, într-o zonă deschisă, fără amenajări naturale favorabile apărării”. (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: