Google+
Home » Administratie » Șoarecii și frigul, ”casă” comună cu elevii și preșcolarii unei școli din Vaslui

Șoarecii și frigul, ”casă” comună cu elevii și preșcolarii unei școli din Vaslui

de Ionuț PREDA

18 copii dintr-un sat din județul Vaslui învață în condiții greu de imaginat pentru secolul XXI și, mai ales, pentru un stat membru al Uniunii Europene. Clădirea în care stau la cursuri este plină de șoareci, care le mănâncă din cornul oferit de Guvern, iar sobele care ar trebui să le încălzească sălile din clasă sunt niște godinuri pe care nimeni nu are curaj să le folosească din cauza riscurilor de incendiu. Paradoxal, elevii și preșcolarii care învață în această clădire din comuna Delești, fostă magazin al actualului învățător și în care sunt și acum cabinele de vot de la alegerile din urmă cu un an, sunt aduși cu microbuzul dintr-un sat învecinat, unde au școală nouă și în care au frecventat cursurile timp de cinci ani. Însă, acum, primăria refuză să o deschidă din cauza unor lucrări exterioare de executat, cum ar fi aleile împrejmuitoare.

O clădire insalubră, fără nicio sursă de încălzire și cu șoarecii la ei acasă, este unitatea de învățământ în care sunt nevoiți să stea zilnic la cursuri 18 copii de ciclu preșcolar și primar. În fapt, aceasta este școala și grădinița din satul Mănăstirea, comuna Delești. Deși construită undeva pe la începutul anilor ‘90, clădirea pare a fi una veche de un secol, cu pereți crăpați și dușumele mucegăite. Într-una din săli învață șapte copii, de la clasele pregătitoare, a II-a și a IV-a. Zgribuliți și cu căciulile pe cap din cauza frigului din ultimele zile, copiii învață în condiții inumane. Tabla este așezată pe niște scaune, iar în vecinătatea acesteia se află și acum cele două cabine de vot de la alegerile din urmă cu un an. Peisajul este întregit de o sobă din tablă, un godin pe care nimeni nu are curajul să-l folosească de frică să nu dea foc la toată școala.

Învățătorul copiilor, cel care a avut magazin sătesc chiar în școala în care predă, susține că, pe parcursul orelor, scoate copiii din școală și-i aleargă în curte ”pentru a-i mai dezmorți”.

Din păcate, am început anul școlar cu multe promisiuni care nu s-au adeverit. Învățăm tot în școala veche, unde este tot frig. Foc nu se poate face pentru că scoate fum și este periculoasă pentru copii. Cum este afară este și înăuntru. Dacă o să plouă afară o să plouă și în sala de clasă. Mâncarea (n.red-cornul) o ținem în cutii și umblă șoarecii pentru că școala nu este sigilată. Condițiile sunt vitrege. Noi așteptăm să ne mutăm în școala nouă pentru că nu se va mai putea învăța în această clădire. Copiii se plâng că le este frig, că nu pot scrie la tablă, merg tot timpul la baie. Nu se pot desfășura cursurile în condiții normale. Suntem în România 2017 și avem nevoie de condiții cât de cât mai bune pentru desfășurarea cursurilor”, susține învățătorul George Țarălungă.

În cealaltă sală de clasă învață, cel puțin teoretic, 11 copii de grădiniță, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Practic, la cursuri vin mult mai puțini preșcolari din cauza condițiilor vitrege în care învață. ”Nu vin din cauza frigului. Cei mai mulți sunt din satul învecinat, Fundătura, și părinții nu vor să-i lase de frică să nu se îmbolnăvească. Mai rău este că atunci când plouă afară plouă și în clasă”, ne-a mărturisit învățătoarea Luminița Ilăoanu.

În ciuda stării jalnice în care se află școala, afară, la intrarea în clădire, flutură steagul Uniunii Europene care arată că și această unitate de învățământ face parte din comunitatea condusă de la Bruxelles.

Copiii care învață la Mănăstirea, aduși zilnic cu microbuzul din satul învecinat, unde au școală nouă și care a fost deschisă timp de cinci ani

Situația copiilor de la școala din Mănăstirea este una de noaptea minții. Cei 11 preșcolari și elevi sunt aduși cu microbuzul școlar la cursuri din satul învecinat, Fundătura, acolo unde au o școală nou construită, însă în care autoritățile locale au blocat accesul. În fapt, porțile acestei unități de învățământ au fost deschise timp de cinci ani, elevii fiind mutați în clădirea nouă în 2012, după ce vechea școală din sat a ars în urma unui incendiu. Însă, toate bine și frumoase până în februarie anul acesta, atunci când primarul comunei i-a scos pe copii afară și a închis școala pe motiv că firma constructoare mai are de executate unele lucrări exterioare, cum ar fi niște trotuare și ziduri de sprijin. În consecință, elevii au fost mutați în școala din satul vecin, respectiv Mănăstirea, clădire care fusese abandonată și închisă de primărie de mai mulți ani.

Problema nu ține de domeniul școlii, ci de cel al domnului primar. Copiii au fost mutați în luna februarie, cu promisiunea că în două luni va fi terminată școala de la Fundătura. Lucrările au fost terminate, însă dumnealui susține că nu pot fi mutați copiii acolo din cauza lipsei avizelor. În același timp, din 2012 până în februarie 2017 copiii au învățat în Școala Fundătura și nu văd de ce nu s-ar putea învăța în continuare, iar obținerea avizelor să se facă pe parcurs. Copiii sunt expuși unor riscuri enorme aici la școala din Mănăstirea”, a declarat directorul Școlii Coordonatoare Delești, Marius Dragomir.

Pe lângă cei 11 elevi de clase pregătitoare, a II-a și a IV-a, alți 16 copii de clasele I și a III-a din satul Fundătura sunt duși la cursuri cu microbuzul la școala din alt sat învecinat, respectiv Hârsova.

Primarul de Delești, fost învățător: ”Acea clădire nu mai figurează ca școală. În caz de forță majoră i-am băgat acolo. Eu am învățat în cocioabă”

Primarul comunei Delești, pe teritoriul căreia se află și școala din Mănăstirea, este preocupat în aceste zile de alte activități, cum ar fi pietruirea uliței care duce la locuința sa. Aflat la al treilea mandat de edil după ce a fost zeci de ani învățător în Hârsova, Gheorghe Ilieș nu vede atât de tragică situația de la Mănăstirea. În aceste sens, primarul se dă exemplu pe el, care a învățat, așa după cum ne-a mărturisit, într-o cocioabă. ”În caz de forță majoră i-am băgat acolo (n.red-copii în Școala Mănăstirea) pentru a putea face recepția la Școala Fundătura. Acea clădire nu mai figurează ca școală pentru că nici nu a mai fost unitate de învățământ 2-3 ani. Nu puteam băga copiii în școala de la Fundătura pentru că existau riscuri de accidente. De aceea i-am și mutat. Trebuia să mă asigur și eu. Până acum, nu i-am lăsat în școala nouă pentru că au fost mici probleme financiare. Constructorul nu a vrut să ne predea clădirea pentru că nu-i plătisem lucrările”, ne-a precizat primarul Gheorghe Ilieș.

Edilul comunei Delești susține că, în cel mai scurt timp, elevii din Fundătura vor învăța în școala nouă din satul lor astfel încât nu vor mai fi nevoiți să facă naveta la Mănăstirea.

Șeful Inspectoratului Școlar Vaslui: ”Școala din Mănăstirea trebuie închisă urgent”

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui crede că școala din Mănăstirea trebuie închisă urgent, având în vedere riscurile la care sunt expuși copiii care învață în acea clădire. ”Sincer, nu am văzut așa ceva până acum de când lucrez în învățământ și de când mă aflu la conducerea inspectoratului. Am trimis adrese către Școala Delești și primărie să găsească urgent soluții. Școala din Mănăstirea trebuie închisă urgent. Toată vara le-am pus în vedere să-și ia avize pentru a putea deschise școala nouă. Nu au făcut-o și acum acei copiii învață în condiții inumane”, ne-a precizat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Tot în comuna Delești, alți 11 copii de ciclu primar învață în fostul magazin al cooperației din satul Albești. Aici, ușile de la intrare sunt încuiate cu lacătul pus pe belciuge. Însă, în vecinătate, vechea fundație a școlii ce trebuia construită a fost dărâmată de primărie. În schimb, a rămas toaleta din fundul curții și fântâna care să arate localnicilor că, acolo, ar fi trebuit să existe o unitate nouă de învățământ.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: