Google+
Home » Administratie » Unde au dispărut declarațiile de avere de pe site-ul Primăriei Bȃrlad?

Unde au dispărut declarațiile de avere de pe site-ul Primăriei Bȃrlad?

de Simona MIHĂILĂ

Deși pe pagina de internet a instituției, rubrica pentru declarațiile de avere ale funcționarilor din Primăria Bȃrlad este la loc de cinste, alături de cele care cuprind informații referitoare la principalele evenimente derulate la nivelul municipiului, obiectivele turistice și proiectele aflate în dezbatere publică, toți cei interesați să vadă cȃt cȃștigă bugetarii din administrație au parte de o surpriză: pagina care se deschide, la distanță de un click, este… goală! Declarațiile de avere și cele de interese sunt bine ascunse pe site și se lasă descoperite numai de cei care se înarmează cu răbdare.

Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice spune că funcționarii publici, alături de multe alte categorii de persoane, au obligația să-și declare averile și interesele. Declarațiile trebuie să fie afișate și menținute pe pagina de internet a instituției, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, pe toată durata exercitării funcției sau mandatului persoanelor în cauză și 3 ani după încetarea acestora.

Pe site-ul Primăriei Bȃrlad, declarațiile de avere sar în ochi de la prima accesare. Rubrica lor este în meniul de sus, chiar lȃngă stema municipiului Bȃrlad. Butonul, deși funcționează, deschide o pagină goală, actualizată în luna noiembrie 2014, în ziua de 29, la ora 12:21 pm. Unde sunt, totuși, declarațiile de avere ale funcționarilor publici din administrația bȃrlădeană?

Cei care nu se lasă descurajați cu una cu două pot găsi documentele cu pricina în meniul din stȃnga, dacă dau click pe Primăria Bȃrlad sau pe Consiliul Local, și parcurg întreaga listă de opțiuni, pȃnă dau peste declarații – Declarații Funcționari și Declarații Consilieri. Formularea este, însă, suficient de ambiguă și, cum nu conține nici cuvintele ʺavereʺ și ʺintereseʺ, poate fi lesne trecută cu vederea sau interpretată, în cazul consilierilor, drept declarațiile consemnate în urma ședințelor de Consiliu Local.

Unul dintre principalele scopuri ale Legii nr. 52 din 2003 privind transparența decizională în administrația publică este acela de a spori gradul de transparență la nivelul întregii administrații, ceea ce înseamnă și ușurarea modului în care cetățeanul de rȃnd poate afla date sau informații, inclusiv despre modul în care sunt cheltuiți banii publici pentru salariile funcționarilor.

Îi recomandăm, așadar, funcționarului public care se ocupă de site-ul Primăriei din Bȃrlad să remedieze problema butonului buclucaș de pe pagina de internet, care îi aduce pe bȃrlădeni în fața unei pagini fără conținut. Suntem convinși că responsabilul cu implementarea prevederilor referitoare la declarațiile de avere și declarațiile de interese și-a îndeplinit toate atribuțiile în acest sens și că aceasta este doar o ʺscăpareʺ a Departamentului de IT, în condițiile în care toate rubricile vecine sunt actualizate la zi, unele (cum e cea de evenimente) chiar și de mai multe ori în 24 de ore.

Dacă declarațiile de avere sunt fără pată, atunci nu există niciun motiv ca bȃrlădenii să nu le poată accesa ușor pe site, chiar de pe prima pagină!

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: