Home / Social / Va plăti Delgaz Grid (fostul E-ON) pentru bătaia de joc la adresa vasluienilor?

Va plăti Delgaz Grid (fostul E-ON) pentru bătaia de joc la adresa vasluienilor?

de Simona MIHĂILĂ

Decizie în premieră la nivel de Guvern, în legătură cu desele întreruperi de curent electric, după intervențiile și interpelările insistente în Parlament, pe acest subiect, ale deputatului liberal Daniel Olteanu. O comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va evalua situația rețelelor electrice și a investițiilor promise de E.ON și de alți operatori de distribuție.

”Este o primă bătălie câștigată. După patru intervenții pe care le-am avut în Parlament, dintre care trei interpelări (ultima acum o săptămână), Guvernul și ANRE iau în vizor toate investițiile care ar fi trebuit efectuate în ultimii zece ani de către distribuitorii de energie electrică. Sunt investiții pe care românii le-au plătit prin facturile din fiecare lună, pentru că o parte din valoarea facturii asta înseamnă. În loc de investiții am avut parte, cel puțin în Vaslui, de zile întregi fără energie electrică, o situație care a pus în pericol inclusiv funcționarea spitalelor. În ultima interpelare am cerut măsuri concrete pentru despăgubirea consumatorilor care, cu toate că plătesc în fiecare factură o componentă destinată strict realizării unui anumit plan de investiții la nivelul infrastructurii de distribuție a energiei electrice, nu beneficiază de modernizarea acestei infrastructuri. În schimb, au fost deja anunțate creșteri substanțiale ale prețului energiei electrice”, a subliniat deputatul Daniel Olteanu într-un comunicat de presă.

 

”Vasluienii nu sunt cetățeni de categoria a doua, buni doar la plătit facturile”

Deputatul liberal a mai arătat că sfidarea consumatorilor vasluieni de către Delgaz Grid (fostul E-On) trebuie să înceteze: ʺInvestițiile asumate de ani de zile de către Delgaz Grid nu s-au realizat nici pȃnă astăzi, ceea ce înseamnă prejudicii importante aduse consumatorilor vasluieni, din cauza penelor de curent din ce în ce mai dese. I-am cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, să vină în fața Parlamentului cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investițiile asumate și cele realizate de către operatorii din domeniul energiei. După interpelarea adresată ministrului Petcu în luna mai, am transmis solicitări pe aceeași temă către Ministerul Economiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aștept să primesc răspunsurile și sunt hotărȃt să rămân cu ochii pe Delgaz Grid, pentru că vasluienii nu sunt cetățeni de categoria a doua. Dacă unii au impresia că suntem buni numai să plătim facturile, în timp ce <băieți deștepți> scumpesc energia electrică, se înșală!ʺ

Într-o declarație ulterioară interpelărilor lui Olteanu, ministrul Energiei, Toma Petcu, a recunoscut că ceea ce fac distribuitorii de electricitate nu este în regulă: “Au trecut peste 10 ani de la marile privatizări ale rețelelor de distribuție și ne-am fi așteptat la o mai mare siguranță și continuitate în alimentarea populației. În acest interval de timp valoarea facturilor a crescut semnificativ. Totuși, în România mai există, din păcate, rețele electrice mai vechi de 35 de ani. Ne-am fi dorit ca aceste creșteri să fie dublate de o calitate mai bună a serviciului livrat populației”.

Iată ce are de făcut comisia înființată la Guvern

Comisia creată la nivel de Guvern are în responsabilitate ca în decurs de un an (la nevoie, perioada va fi prelungită) să analizeze modalitatea de elaborare a programelor de mentenanță, procedurile de urmărire a realizării programelor propuse, felul cum au fost elaborate programele de investiții și la ce nivel au fost realizate aceste investiții.

De asemenea, va fi făcută și o analiză a incidentelor din rețeaua de distribuție apărute în timpul intemperiilor din acest an, când sute de stâlpi de electricitate au fost rupți și sute de mii de oameni din întreaga țară au rămas săptămâni întregi fără curent electric. Numai în județul Vaslui, 60.000 de abonați au rămas în beznă după ce 500 de stâlpi au fost puși la pământ.

Și cu penele de curent aproape cotidiene din județul Vaslui, ce facem, domnule ministru?

Ceea ce poate guvernanții nu știu este că nu doar în timpul episoadelor de vreme extremă vasluienii pătimesc din cauza Delgaz Grid (fostul E.ON). Mai cu seamă în zona Bârladului, penele de curent sunt aproape o realitate cotidiană. Nervii cetățenilor sunt întinși la maximum, întreruperile de curent dând peste cap toate activitățile gospodărești, dar și cele ale instituțiilor și ale societăților comerciale, care înregistrează pierderi semnificative, fie din cauza pauzelor neprevăzute, fie din cauză că aparatura este avariată. Însăși Primăria Bârlad a fost prejudiciată de o pană de curent în urma căreia aparatura a fost arsă, așa încât o perioadă de timp bârlădenii nu și-au putut achita contribuțiile la stat. Toate pierderile materiale directe, dar și cele pricinuite colateral nu sunt cuantificate decât de păgubiți, însă asta e ultima grijă de pe pământ a celor de la Delgaz Grid. Reprezentanții companiei transmit, când și când câte un comunicat de presă în care își prezintă scuze. Gest pe care oamenii îl includ în categoria bătăii de joc, întrucât, așa cum o arată și documentele, distribuitorii de energie electrică nu au mai făcut investiții serioase la rețea de 60 de ani. Toate pierderile sunt incluse în facturile consumatorilor, obligați să plătească fără să crâcnească. Abuzurile nu se opresc aici, căci în caz de întârziere, oamenii se trezesc fără curent electric. Toate aceste lucruri se petrec de ani și ani de zile sub larga protecție a instituțiilor statului.

About Simona Vasile

One comment

  1. niste jeguri ! sa plece de unde au venit ! Sa nationalizeze statul compania de electricitate si asa nu au facut nimic investii ! sunt buni doar la incasari de bani multi de la cetateni!

x

Check Also

Reguli drastice pentru firmele care realizează lucrări funerare în cimitirele bârlădene

Gata cu harababura! Conducerea Direcției ...

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai ...

Gospodărie cuprinsă de flăcări în comuna Duda Epureni. O bucătărie de vară a ars complet, fără a exista victime

O gospodărie particulară din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: