Home / Social / Academia Bârlădeană ne invită la o plimbare în Bârladul de odinioară: “Strâmba”, o carte despre inima comercială a orașului anilor ’30-’40

Academia Bârlădeană ne invită la o plimbare în Bârladul de odinioară: “Strâmba”, o carte despre inima comercială a orașului anilor ’30-’40

de Mihaela NICULESCU

Cea de a doua reuniune de toamnă a Academiei Bârlădene a venit cu o surpriză editorială atât pentru membrii societății cât și pentru toți bârlădenii. Sâmbătă, 14 octombrie, a fost lansată a doua ediție revizuită a volumului “Strâmba”, scris de Sergiu Brandea, pe numele real Smil Hellembrand.

Autorul, evreu născut la Bârlad, trăiește din 1974 în Israel, propune publicului cititor o carte de suflet, dar și un volum – document despre istoria Bârladului, o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui bârlădean. În cele 277 de pagini Sergiu Brandea prezintă într-o veritabilă evocare memorialistică amintiri din perioada anilor ’60, întâmplări, persoane și personalități locale, colegi, profesori, reprezentanți al diferitelor bresle, dar și aspecte interesante din viața comunității evreiești a orașului natal. Un loc aparte în memoria afectivă a scriitorului, și un loc aparte în volumul “Strâmba” îl au intersecțiile celebre din vremea copilăriei și adolescenței sale, locuri speciale dar și străzi. Printre acestea se numără și strada Strâmba. Această stradă, situată un pic mai la sud de sediul actualului CEC, se numea după război I. C. Frimu, dar a fost dărâmată după cutremurul din 1977.

Ea a fost în anii ’30 – ’40 din secolul trecut inima comercială a orașului, un loc pitoresc, agitat de acel du-te – vino al miilor de țărani cu carele trase de boi și al localnicilor care își găseau în prăvăliile și dughenele înșirate de-a lungul străzi, pe ambele părți ale acesteia, cele necesare traiului de fiecare zi. Astăzi orașul arată altfel, iar străzile copilăriei mele au dispărut de pe hartă. Bârladul meu arată altfel, nu zic mai frumos, desigur nu … Astăzi orașul este modern, ieri avea farmec”, mărturisește Sergiu Brandea, în cartea sa.

În prefața primei ediții a volumului “Strâmba” profesorul Gruia Novac precizează: “Este un roman – document care configurează mental vechea topografie a unei zone orășenești numită mahalaua «evreiască», dar totodată, și un «dicționar etnografic» ce cuprinde modul de viață al membrilor comunității evreiești, cu tradițiile și obiceiurile lor religioase, dar și cu cele gastronomice deopotrivă, cu «gusturi» vestimentare și cu obiecte artizanale specifice”.

În partea a doua a reuniunii Academiei Bârlădene a fost lansat numărul 68 al revistei Academia Bârlădeană, în care printre articolele semnate de colaboratori se regăsesc și cel al Elenei Monu, “Case istorice din Bârlad. Casa Hamangiu”, dar și un material semnat de Gabriela Duda, mama Principelui Radu Duda, înmormântată recent la Bârlad, pe care distinsa doctoriță l-a intitulat “Tutova – Grădina de peste deal a Bârladului”. Munca depusă de zeci de ani de colectivul de redacție al revistei a fost răsplătită la sfârșitul lunii septembrie cu un articol apărut în revista “România literară”, în care revista Academia Bârlădeană a fost considerată o “merituoasă publicație literară bârlădeană”. Articolul respectiv a fost publicat și în ultimul număr al revistei Academia Bârlădeană, lansat pe 14 septembrie. De asemenea “România Literară” a publicat în aceeași lună un articol despre altă revistă bârlădeană, “Baadul literar”, o revistă care s-a impus de-a lungul timpului câștigând respect și apreciere din partea criticilor.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: