Google+
Home » Social » Drepturile copiilor, la control! – Avocatul Copilului dă o șansă minorilor abuzați din județul Vaslui

Drepturile copiilor, la control! – Avocatul Copilului dă o șansă minorilor abuzați din județul Vaslui

Copiii vasluieni care se consideră nedreptățiți de modul în care sunt tratați de către instituțiile statului pot face plȃngere direct la Avocatul Copilului, o entitate recent înființată de Guvern, care va funcționa în cadrul instituției Avocatul Poporului.

Avocatul Copilului se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor pe care le au minorii, potrivit proiectului de lege adoptat de Executiv în cadrul ședinței de săptămȃna trecută, care modifică și completează Legea nr. 35 / 1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului.

Noua structură le va oferi posibilitatea copiilor să facă sesizări în legătură cu activitatea unor instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. Reclamațiile vor fi analizate de către persoanele desemnate să instrumenteze cazurile care vizează problematica drepturilor copilului. Pentru că, la nivelul județului Vaslui, Avocatul Poporului nu are încă un birou teritorial, cel mai probabil, sesizările pe care le vor face minorii vasluieni sau reprezentanții acestora vor ajunge pe masa specialiștilor de la Iași.

În urma plângerilor, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate și va apăra drepturile minorilor în cazul în care se constată că acestea au fost încălcate.

Mai mult, instituția nou înființată va realiza studii și evaluări, pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă, în fapt, drepturile copilului.

Copiii abuzați, palma de pe obrazul județului Vaslui

Vasluiul se află în topul județelor unde se înregistrează cele mai multe cazuri de abuz la adresa minorilor. Conform datelor provenite de la Asociația neguvernamentală ʺTelefonul Copiluluiʺ, în anul 2016, din cele aproximativ 90.000 de apeluri înregistrate la numărul de telefon gratuit 116 111, peste 25.000 au venit din zona Moldovei, cele mai multe din județele Vaslui și Neamț.

Pe lista celor mai frecvente forme de abuz sesizate de către copii au fost: molestarea fizică, abuzul emoțional și neglijarea. Cele mai multe abuzuri s-au petrecut în familie, în centrele de plasament, în spațiul public și în mediul școlar, iar agresorii minorilor au fost, în primul rȃnd, proprii părinți, apoi alți copii sau cadrele didactice, asistenții maternali sau personalul din centrele de plasament.

Îngrijorător este că, pe lȃngă formele de abuz în familie, ia amploare fenomenul de ʺbullyingʺ, care se manifestă prin insulte, jigniri, porecle, sarcasm, loviri, îmbrânciri, intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social, toate acestea petrecȃndu-se frecvent în instituțiile publice.

“Numărul cazurilor de abuz înregistrate la Telefonul Copilului a crescut constant, iar acest lucru nu face decât să oglindească problemele în continuă creștere în societatea românească. Faptul că din ce în ce mai multe persoane au încredere să apeleze 116 111 și să raporteze abuzuri asupra copiilor este de bun augur și semnifică faptul că mentalitățile s-au schimbat și că nu mai trăim aceeași resemnare în fața suferinței, mai ales din partea copiilor. Totuși, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, constatăm că aderarea a condus mai mult la alinierea legislației naționale la cea europeană și mai puțin, însă, la modalități concrete de aplicare a acesteia. Mai mult decât atât, la nivel social, abuzurile la adresa oricărei persoane, copil sau nu, ar trebui să se lovească de toleranță zero”, spune Cătălina Surcel, Director Executiv al Asociației ʺTelefonul Copiluluiʺ.

Instituția Avocatul Copilului a fost înființată la recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, mai ales că instituția Avocatului Poporului este organizată și funcționează în conformitate cu Principiile de la Paris. Acestea menționează că statele membre sunt încurajate să creeze sau să consolideze instituțiile naționale, cărora să le confere un mandat cât mai amplu posibil în promovarea și protecția drepturilor omului. (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: