Home / Social / O expoziție cu valoare de document va fi vernisată la Cercul Militar din Bârlad

O expoziție cu valoare de document va fi vernisată la Cercul Militar din Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Cercul Militar Bârlad găzduiește duminică, de la ora 11.00, Simpozionul și vernisarea expoziției de fotografie documentară Bârladul – Capitală Militară (noiembrie 1916 – martie 1917). Aceasta reprezintă a doua manifestare dintr-un amplu proiect inițiat de Școala “Iorgu Radu” intitulat ,,România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război”. Acesta a fost lansat pe 16 octombrie în cadrul activității Berthelot și Bârladul, activitate care s-a bucurat de un real succes.

Tematica abordată va fi rolul și importanța prezenței în Bârlad a Marelui Cartier General al Armatei Române și ale altor instituții de comandă militare românești și străine; iar la Zorleni a regelui Ferdinand I Întregitorul – comandantul Frontului Românesc – și a Marelui Cartier Regal cu implicațiile sale naționale și internaționale. În perioada amintită Bârladul nu a fost doar centrul militar al României neocupate de inamic dar și un important factor de influență politic având în vedere că aici a fost decisă numirea viitorului mareșal Constantin Prezan la comanda Marelui Cartier General și România s-a confruntat cu problemele ridicate de dificila cooperare româno-rusă. Aici, Rusia a solicitat succesiv, prin intermediul reprezentanților săi: dizolvarea Marelui Cartier General românesc și înglobarea lui în cel rusesc, preluarea administrației căilor ferate și retragerea trupelor române pentru refacere pe teritoriul Imperiului țarist. O altă problemă politică de importanță majoră, abordată la Zorleni, a fost cea a înlocuirii primului ministru Ion I. C. Brătianu cu generalul (din 1930 – mareșalul) Alexandru Averescu”, a declarat Marcel Proca, coordonatorul proiectului. Alături de acesta vor conferenția în cadrul simpozionului și profesorii Costel Pascaru și Loredana Stegaru.

Expoziția cuprinde 30 de fotografii documentare și este organizată de profesorul Marcel Proca, cel care a descoperit de altfel fotografiile, identificând data și locul realizării lor (decembrie 1916 la Bârlad). Cea care va vernisa expoziția document este muzeografa Alina Butnaru, de la Muzeul “Vasile Pârvan”. În cadrul expoziției vor fi prezentate fotografii de o valoare istorică deosebită ce atestă prezența la Bârlad a celor mai importante personalități militare românești și străine, ele reprezentând instantanee luate în Piața Domnească și în fața Școlii Normale “Principele Ferdinand” – sediul Marelui Cartier General românesc și rusesc (pentru trupele aflate pe teritoriul României), precum și al Misiunii Militare Franceze – comandată de cunoscutul general francez Henri Berthelot. De asemenea sunt și imagini inedite cu Regele Ferdinand I decorând ofițeri de aviație pe aerodromul militar din Bârlad în vara anului 1917 (colecția prof. Cristian Onel) și altele ce atestă, în premieră, prezență unui lagăr de prizonieri de război în localitate.

Bârladul, deși nu a avut poziția de prim rang a Iașului, merită totuși celebrat pentru amintirea rolului jucat în istoria națională, din decembrie 1916 până în martie 1917. Fără îndoială că, despre Bârlad, ca un oraș ce a jucat un rol important în timpul refugiului din primul război mondial, ar mai fi multe de spus. Aici și-a găsit adăpost temporar regele Ferdinand, aici au fost dislocate cele mai importante instituții de conducere militară, aici a fost parțial reorganizată armata și tot aici s-au inițiat pregătirile pentru marile victorii ale anului 1917. Activitățile propuse în cadrul proiectului își propun să releve comunității locale rolul orașului, în contextul Marelui Război, pe coordonate mai apropiate de realitatea istorică. Bârladul are un trecut eroic, trecut de care trebuie să fie mândru, pe care trebuie să îl respecte și să îl onoreze cum se cuvin”, a mai spus Marcel Proca.

Manifestarea se înscrie în lista de activități dedicate Centenarului Primului Război Mondial și Marii Uniri organizate în urbea noastră și este organizată, în colaborare, de Primaria și Consiliul Local Municipal Bârlad, Cercul Militar Bârlad, Societatea de Științe Istorice – Filiala Bârlad, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Elena Cuza” Bârlad, Școala Gimnazială “Iorgu Radu”, Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza – Bârlad”, Biblioteca Municipală “Stroe S. Belloescu” și Societatea Numismatică Română – Filiala Bârlad.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru ...

Copiii de la CSC nr. 2 Bârlad, pregătiți pentru Ziua Unirii Principatelor (Video)

Pregătiri pentru Ziua Unirii. Ieri, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: