Home / Administratie / Boroș, ia exemplu de la Pavăl! Primăria Vaslui, pregătită să absoarbă 27,7 milioane de euro pentru dezvoltarea municipiului

Boroș, ia exemplu de la Pavăl! Primăria Vaslui, pregătită să absoarbă 27,7 milioane de euro pentru dezvoltarea municipiului

de Ionuț PREDA

Municipiul Vaslui va continua să se dezvolte în următorii ani cu fonduri europene, în baza unei strategii bine elaborată de către autoritățile locale. În acest sens, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a anunțat că instituția pe care o conduce este pregătită să absoarbă cele 27,7 milioane de euro puse la dispoziție de către Uniunea Europeană. Astfel, au fost elaborate 14 proiecte pe diferite direcții, reunite în cadrul ”strategiei integrate de dezvoltare urbană a zonei metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023”.

Municipiul Vaslui intră într-o nouă etapă de dezvoltare, după ce, în ultimii ani, a cunoscut o schimbare radicală față de perioada comunistă și cea imediat post-decembristă. De această dată, dezvoltarea se va face alături de comunitățile din jurul Vasluiului, municipiul reședință devenind astfel o zonă metropolitană în adevăratul sens al cuvântului, alături de unitățile administrativ-teritoriale Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Munteni de Jos, Munteni de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Văleni și Zăpodeni. O astfel de asociere va crește puterea de absorbție și va facilita accesul la finanțările din fonduri nerambursabile europene, susțin reprezentanții autorităților locale. De asemenea, crearea unei zone metropolitane în jurul municipiului Vaslui va oferi cadrul instituțional pentru atingerea unor obiective comune de dezvoltare ale localităților componente.

Municipiul Vaslui este un factor catalizator la multe activități datorită faptului că este reședință de județ, are unități de învățământ de renume, instituții publice, iar mulți locuitori din comunele limitrofe își găsesc aici serviciul. Totodată, se realizează din ce în ce mai multe deplasări de bunuri, mărfuri spre comunele din jur. De aceea, Vasluiul trebuie să se dezvolte și să asigure o infrastructură corespunzătoare. Dezvoltarea se poate face doar prin asigurarea unor servicii de calitate la un preț bun, efectuate tot timpul anului. Nu poți doar sezonier. Zi și noapte trebuie asigurate toate serviciile. În consecință, am făcut o analiză și toate aceste aspecte le-am avut în vedere. Este perfectibil noul plan de dezvoltare urbană, care se poate adapta când apar noi provocări”, susține primarul municipiul Vaslui, Vasile Pavăl.

14 proiecte de dezvoltare urbană, în valoare totală de 27,7 milioane de euro

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023” reprezintă un document programatic care se adresează unei game largi de probleme economice, sociale și de mediu ale comunității, relevante pentru definirea obiectivelor necesare obținerii dezvoltării durabile, un cadru de planificare ce definește viziunea, căile care conduc la obținerea ei și pe baza căruia sectorul public și privat pot acționa eficient în ceea ce privește folosirea resurselor, în scopul de a obține efecte economice și sociale pozitive în beneficiul comunității. Totodată, acesta constituie baza dezvoltării planurilor de acțiune pentru administrația publică locală și organizațiile partenere, în vederea prezentării de proiecte în cadrul programelor de finanțare naționale și europene care sprijină dezvoltarea locală. Documentul este conceput respectând noile orientări din actualul context în care, la nivelul Uniunii Europene, dezvoltarea urbană durabilă integrată reprezintă o prioritate asumată politic.

Pentru cheltuirea celor 27,7 milioane de euro puse de la dispoziție de UE pentru municipiul Vaslui, sumă stabilită în funcție de numărul locuitorilor, primăria a întocmit un plan de 14 proiecte canalizate pe cinci direcții: mobilitatea și reducerea emisiilor de carbon, refacere spațiilor verzi degradate, regenerarea comunităților nefavorizate, investiții în educație și pregătirea profesională.

Ghidurile au fost discutate și analizate de consultanți, care au găsit materializare în idei de proiecte. Însă, nu am liniște. Gândul și munca mea și lupta cu cele două firme de consultanță au fost de a aduce documente complete astfel încât să ne încadrăm în program. Suntem în grafic cu Ministerul Dezvoltării, dar ne aflăm abia la început. Mai departe, sarcinile sunt din ce în ce mai mari. Finalul și contractul de finanțare sunt departe”, a afirmat primarul Vasile Pavăl.

Până pe 30 octombrie, se va face certificarea programului de către autoritatea de management, după care se vor întocmi fișele de proiect, studiile de fezabilitate și, în final, cererea de finanțare.

Ca termen, luna decembrie trebuie să ne prindă cu fișele întocmite și cu studiile de fezabilitate realizate. Apoi, în primul trimestru de anul viitor să realizăm achizițiile publice astfel încât în a doua parte a lui 2018 să începem unu, două, trei proiecte, la fel ca și în cazul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. Toate rămân ca sarcină a executivului, a consultanților pe care-i vom ține aproape. Sper să meargă bine în continuare și să respectăm etapele. Cert este că avem aproape 28 de milioane de euro, avem pregătită baza și putem trece la faza următoare”, a conchis primarul Vasile Pavăl.

Ce cuprind noile proiecte de dezvoltare urbană

Noile proiecte de dezvoltare urbană cuprind, printre altele, dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Vaslui și zonele limitrofe, amenajare de piste pentru bicilete, construcția de grădinițe și creșe, realizarea de infrastructură într-o zonă cu populație defavorizată, ecologizarea albiei vechi a râului Vasluieț. Concret, așa după sunt prezentate de către Primărie, cele 14 proiecte sunt:

1. Proiect de îmbunătățire și extindere a rutelor, traseelor, stațiilor și vehiculelor de transport de călători, mentenanța și monitorizarea sistemului public integrat în municipiul Vaslui.

2. Proiect de realizare depou pentru transportul public.

3. Proiect complex privind amenajarea pistelor pentru biciclete și a zonelor de parcare/stocare aferente, achiziția de flotile de biciclete, mentenanța și monitorizarea sistemului integrat de piste pentru bicilete.

4. Proiect de reconfigurare a nodului de circulație rutieră Crucea Gării (intersecția străzilor Republicii, Ștefan cel Mare și Traian) și de completare a sistemului de spații pietonale la nivelul orașului.

5. Proiect de realizare de parcaje de tip Park & Ride (parcare destinată persoanelor care fac schimbul între automobile personale și transport public sau nemotorizat) pentru vizitatori, rezidenți și navetiști.

6. Proiect de fluidizare a traficului în municipiul Vaslui. Obiectivul celor șase proiecte este îmbunătățirea mobilității și accesibilității de la nivel metropolitan, în vederea reducerii emisiilor de bioxid de carbon din sectorul de transport cu minim 2% până în anul 2023, prin încurajarea transportului în comun și a celui nemotorizat. În cazul proiectelor de la punctele cinci și șase, obiectivul este creștereaa mobilității în interiorul municipiului și a localităților rurale.

7. Ecologizarea, amenajarea și reconversia albiei vechi a pârâului Vasluieți în culoare verde și zone publice de agrement.

8. Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement. Obiectivul celor două proiecte este creșterea accesului populației la infrastructură

Vasile Paval

tehnico-edilitară și de mediu, astfel încât minim 85% din cetățenii zonei metropolitane să aibă acces la sisteme centralizate de apă și apă uzată, respectiv 100% la serviciile de salubritate până în anul 2023, prin asigurarea unor spații verzi și publice de calitate, inclusiv prin reconversia funcțională a terenurilor degradate sau neutilizate.

9. Elaborarea Strategiei CLLD/DRLC pentru zonele urbane marginalizate/defavorizate din municipiul Vaslui.

10. Îmbunătățirea regenerării fizice și socio-economice a comunității din zona marginalizată – Case sociale str. Octav Băncilă (zona Rediu) municipiul Vaslui.

11. Extinderea infrastructurii pentru educația antepreșcolară din municipiul Vaslui, prin construcția a două grădinițe și a unei creșe.

12. Reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Vaslui, prin extinderea, consolidarea și dotarea liceelor cu profil tehnologic. 13-14. Reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Vaslui, respectiv a liceele ”Ion Mincu” și ”Ștefan Procopiu”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: