Home / Administratie / Peste 100 de amenzi date de Protecția Consumatorului luna trecută

Peste 100 de amenzi date de Protecția Consumatorului luna trecută

Luna trecuta Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vaslui a constatat o serie de deficiențe la agenții economici din judet, pe care le-a și sancționat ca atare.

Inspectorii au descoperit comercializarea de către unii comercianți de produsele alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite. Alții comercializau fără elemente de identificare-caracterizare sau cu acestea incomplete/ incorecte sau netraduse în limba română. S-a mai descoperit comercializarea produselor alimentare/nealimentare sau prestarea serviciilor de alimentație publică în spații neautorizate. Și neafișarea prețurilor de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură a fost sancționată. Unii dintre cei supuși controlului utilizau mijloace de măsurare neomologate, neverificate metrologic. S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Printre neregulile găsite se mai numără nerespectarea condițiilor prescrise / declarate și practici comerciale incorecte. Unii comercianți au închis unitatea în scopul sustragerii de la control.

Drept urmare s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 63.048 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare în valoare de 6.265 lei. CJPC Vaslui a desfășurat 277 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor: 120 acțiuni tematice de control și 33 acțiuni în colaborare la solicitarea altor organisme de control sau pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional un număr de 226 operatori economici, fiind aplicate 125 amenzi contravenționale în valoare totală de 200.600 lei și 101 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate un număr de 16 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate 10 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, două reclamații au fost neîntemeiate, trei reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente și una reclamații nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bătălie mare pentru finanțarea proiectele transfrontaliere dedicate lui Ștefan cel Mare

de Dănuț CIOBANU Unul din ...

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de ...

Operă de artă pe clădirea DGASPC Vaslui, făcută cu sprijinul unor tineri instituționalizați

O adevărată operă de artă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: