Google+
Home » Sanatate » Bucătăriile particulare din locuințele vasluienilor vor putea intra în circuitul turistic, înregistrându-se ca puncte gastronomice locale

Bucătăriile particulare din locuințele vasluienilor vor putea intra în circuitul turistic, înregistrându-se ca puncte gastronomice locale

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui desfășoară o campanie de informare privind Punctele Gastronomice Locale. Această campanie are un dublu scop, de a aduce la cunoștința vasluienilor detalii despre aceste unități de alimentație publică de tip familial și de a oferi celor interesați argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local.

Punctele Gastronomice Locale răspund cerinței crescânde în țara noastră de organizare a unor unități de alimentație publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse și preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României, în condițiile respectării unor norme și condiții de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure și sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

Pentru punerea în practică a acestui proiect, o primă etapă, constând în identificarea și informarea potențialilor aplicanți, a fost demarată la sfârșitul lunii august a acestui an și se va încheia pe 31 decembrie. Urmează ca, după finalizarea procesului de evaluare și înregistrare a acestora Punctele Gastronomice Locale să înceapă să funcționeze de la începutul anului viitor.

Această campanie de informare va fi coordonată de Direcția Generală Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari. Echipele vor organiza întâlniri prin care vasluienii interesați vor fi informați asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor și condițiilor de igienă care trebuie respectate, dar vor și răspunde întrebărilor invitaților. Materialele informative ale campaniei vor fi înmânate participanților la întâlnirile organizate de către DSVSA Vaslui și vor fi distribuite și cu sprijinul administrației locale, astfel încât informația să poată fi propagată cât mai extins. Aceleași materiale informative vor fi postate și pe site-ul ANSVSA într-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de către cei interesați.

Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor. Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale si eventual două feluri de desert), specific zonei în care își desfășoară activitatea. Va fi obligatoriu preparat și oferit pentru consum în decursul aceleiași zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiționale, respectându-se condițiile de igienă în momentul preparării.

Cei care doresc să înființeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

Prima condiție, având în vedere aceste tipuri de activități depășesc cadrul consumului privat, este necesitatea obținerii documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor. Cererea tip poate fi accesată și de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, secțiunea informații generale/înregistrare/autorizareunități/Model-de-cerere-pentru-înregistrare-vânzare-cu-amănuntul.doc. ( (http://www.ansvsa.ro/download/formulare_-_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau de la sediul DSVSA Vaslui.

Dosarul depus pentru obținerea înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor trebuie să conțină și schița locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului comerțului și copie după actul de identitate.

După această etapă, inspectorii din cadrul DSVSA Vaslui vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unității, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate. În caz contrar se vor notifica proprietarului deficiențele constatate, precum și termenele de remediere.

O altă condiție, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unități autorizate / înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic își desfășoară activitatea.

Înființarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontală a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de muncă, prin contribuția locuitorilor din zonă la asigurarea, din producția proprie, a materiilor prime necesare desfășurării activității acestor Puncte și, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel național. (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: