Google+
Home » Sanatate » (FOTO) Bombă cu ceas: spitalul bârlădean abia mai respiră sub povara lenjeriilor murdare. Autoritățile încearcă mușamalizarea acestei situații fără precedent

(FOTO) Bombă cu ceas: spitalul bârlădean abia mai respiră sub povara lenjeriilor murdare. Autoritățile încearcă mușamalizarea acestei situații fără precedent

de Simona MIHĂILĂ

După euforia și ploaia de confetti prilejuite de faptul că, în sfârșit, a reușit să forțeze plecarea firmei care asigura serviciul de spălătorie, Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” trăiește unul dintre cele mai negre coșmaruri din existența sa: spitalele din Tecuci și Huși au refuzat să-i mai presteze serviciul de spălătorie, pricină din care rufele murdare stau îngrămădite în saci, claie peste grămadă, în unele secții așteptând să fie preluate spre a fi spălate chiar și de două săptămâni, în condițiile în care normele sanitare prevăd ca ”timpul de depozitare a lenjeriei murdare să fie limitat la 24 de ore”.

Ce este mai grav e că speranțele ca situația să se rezolve sunt din ce în ce mai reduse, căci, după ce Huși și Tecuci și-au recunoscut posibilitățile limitate, în disperare de cauză, aceasta a apelat, pe parcursul ultimei săptămâni, la firmele private care asigură serviciul de spălătorie la spitalele din Brăila, Bacău și Iași. Niciuna nu a acceptat, în ciuda telefoanelor insistente date inclusiv în cursul zilei de ieri.

Mai mult de atât, din momentul în care a fost reziliat contractul cu SC Axaserv Bârlad, firma care a asigurat serviciul de spălătorie în ultimii ani, medicii și asistentele au fost anunțați că trebuie să-și spele singuri uniformele, fiindcă spitalele din Tecuci și Huși nu preiau și această responsabilitate. Vestea a produs indignare în rândul personalului, întrucât solicitarea conducerii spitalului este nu doar ilegală, dar microbii care ies din spital prin echipamentele ce ajung în mașinile de spălat din gospodăriile angajaților pot fi un real pericol pentru populație. Practic se încalcă flagrant Ordinul 1.025 / 2000, ce stabilește Normele privind serviciile de spălătorie pentru unitățile medicale (un fel de Biblie a acestui domeniu de activitate).

Pacienții au reacționat pe facebook

Ieri dimineață, în unele secții ale spitalului era agitație mare în rândul infirmierelor și al asistentelor, după ce au aflat că rezerva de așternuturi curate este epuizată, iar unele paturi necesită neapărat înlocuirea lenjeriei. Mai ales în cazurile în care pacienții au urinat, au vomat sau au sângerat. Pe adresa redacției ne-au fost trimise o serie de fotografii elocvente.

Pozele contrazic categoric declarațiile optimiste date de conducerea spitalului săptămâna trecută reporterilor noștri, după ce pe facebook a apărut o postare în care se povestea despre rufele murdare de la spital. Un bărbat se plângea că a făcut cale întoarsă de la secția de Pediatrie a spitalului bârlădean, cu copilul în brațe, după ce o rudă a sa, asistentă, l-a atenționat că nu este indicat să-și interneze copilul, din pricină că lenjeria de la Pediatrie, proaspăt spălată, a fost plimbată din greșeală, prin secția TBC înainte de a ajunge la destinație. Omul a fost sfătuit să-și trateze copilul acasă, întrucât ar exista risc de infecție în spital.

Postarea a atras atenția tuturor, inclusiv nouă, jurnaliștilor. Înainte de a ne ”arunca” pe ea, am considerat oportun să verificăm dacă informațiile se confirmă, drept pentru care am contactat toate instituțiile abilitate să dea un răspuns în acest caz.

Managerul spitalului dă declarații diferite, de la ziar la ziar

În discuția telefonică pe care am avut-o cu Daniela Borș, aceasta ne-a declarat ferm că ”informațiile nu se confirmă”, că lenjeria este transportată din două în două zile la Huși și la Tecuci și că nu s-a încurcat nimic.

Citată de un alt ziar local, Daniela Borș afirmă altceva: ”Sacii cu lenjeria spãlatã de la spitalul de copii au ajuns doar la poarta spitalului TBC, nu au fost bãgati în sectie”. Iar despre frecvența cu care sunt spălate rufele: ”Sunt acte fãcute zilnic cãtre spitalele unde avem contracte”.

Tot în ziarul respectiv, managerul Daniela Borș se plânge: ”Totul este o actiune concentratã pentru a discredita spitalul”.

Ieri, după ce reporterii Est News au intrat în posesia dovezilor că la spital lenjeriile nespălate stau burdușite în saci, claie peste grămadă și că personalul nu mai are cearșafuri de schimb, am contactat-o din nou pe Daniela Borș.

În cele ce urmează, redăm cuvânt cu cuvânt, conversația edificatoare, ce nu mai are nevoie de comentarii:

Reporter – Susțineți, în continuare, în mod oficial, că lenjeria de la Spitalul ”Beldiman” este spălată din două în două zile?

Daniela Borș – Nu spun așa ceva. La momentul primei discuții cu dumneavoastră, era spălată din două în două zile.

R. – În acest moment, cum este spălată?

Daniela Borș – … Astăzi a plecat mașina la Tecuci.

R. – Cu toată lenjeria murdară, din toate secțiile spitalului?

Daniela Borș – … Doamnă, eu de-abia am ajuns…

R. – Reiau întrebarea: susțineți că la spitalul bârlădean, lenjeria este spălată cu regularitate și că în acest moment, în secții, nu există lenjerie murdară pentru că a fost trimisă la spălat?

Daniela Borș – Pe secții nu există, este doar în spațiile de depozitare. A plecat astăzi mașina la Tecuci, pleacă și mâine… avem un singur Papuc (Dacia Papuc – n.r.), încărcăm cât se poate.

R. – Doamna manager, vă rog sa îmi spuneți clar de cât timp nu a mai fost spălată lenjeria de la spital?

Daniela Borș: Nu pot să vă spun acum. Nu pot să vă dau informația la momentul ăsta.

R. – Când puteți să-mi spuneți?

D.B. – Mă interesez și vă dau informația.

R. – Atunci aștept să mă sunați ca să îmi spuneți.

D.B. – Da, da. Buna ziua!

Precizăm că această discuție a avut loc ieri, la 14.30. Până la sfârșitul zilei, managerul Spitalului ”Beldiman” nu ne-a contactat pentru a ne oferi informația promisă.

Serviciul de spălătorie al Spitalului ”Elena Beldimand” Bârlad a fost prestat, vreme de mai mulți ani, de SC Axaserv SRL Bârlad, firmă care a câștigat acest drept prin licitație publică, publicată pe SEAP. La mijlocul lui septembrie, din cauza datoriilor pe care spitalul le avea de plătit – 4,5 miliarde de lei vechi – firma Axaserv a cerut, prin instanță, rezilierea contractului. Reprezentanții firmei au motivat că cele 6 luni, de când susțin prin forțe proprii serviciul de spălătorie, sunt suficiente și, dacă spitalul nu acceptă nici măcar o eșalonare a datoriei, relația comercială nu mai poate continua. Spitalul ”Beldiman” a răspuns că nu-și permite nici măcar să eșaloneze datoria.

De atunci, bate la ușile altora care să-i spele rufele. După doar o lună, a avut surpriza să constate că nimeni nu poate presta un asemenea serviciu contra sumelor infime pe care le poate plăti spitalul.

Mai trebuie spus că spitalul nu este nici pe departe vinovat de această situație nemaiîntâlnită de atâția ani în care serviciul de spălătorie este externalizat. Este primul an când Primăria Bârlad nu a cerut Ministerului Sănătății să plătească arieratele (datoriile către prestatorii de servicii), așa cum procedează dintotdeauna, toate administrațiile publice locale. În ciuda faptului că fosta conducere a spitalului a făcut această solicitare, primarul Dumitru Boroș nu a găsit necesar să se conformeze. Acum, sute de angajați ai spitalului trag ponoasele acestui gest de neînțeles.

Comments

comments

About Simona Vasile

2 comments

  1. Vai de bolnavi ! Ca angajatii au vrut schimbare !! Iaca schimbarea .

  2. Va fi mai greu si mai rău!

%d blogeri au apreciat: