Google+
Home » Social » Disperarea i-a scos pe asistenții maternali din Vaslui în stradă. Cei care au grijă de copiii loviți de soartă nu și-au primit salariile de aproape trei săptămâni

Disperarea i-a scos pe asistenții maternali din Vaslui în stradă. Cei care au grijă de copiii loviți de soartă nu și-au primit salariile de aproape trei săptămâni

de Ionuț PREDA

Câteva zeci de asistenți maternali din județul Vaslui au ieșit în stradă, miercuri, ca o ultimă soluție pentru a convinge pe cei responsabili de soarta lor să găsească fondurile necesare să le achite lefurile restante pe septembrie. Cei care au în îngrijire copii ai nimănui au ajuns la limita răbdării, în condițiile în care susțin că nu mai au bani nici pentru a cumpăra lemne cu care să încălzească locuințele micuților pentru care și-au asumat responsabilitatea creșterii acestora în condiții normale.

Disperarea i-a scos pe o parte din asistenții maternali în stradă. Sub coordonarea unui sindicat din județul Iași, o parte din ”mamele de împrumut” au protestat, miercuri, în Piața Civică din municipiul Vaslui, în semn de disperare că nu mai dispun de resursele financiare cu care să întrețină copiii pe care i-au luat pe propria răspundere de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Acțiunea asistenților maternali a fost una gălăgioasă, în ciuda prezenței nu tocmai numeroasă a femeilor direct responsabile de viața a 1.500 de copii aflați în plasament. Pe lângă cartoanele cu mesaje precum ”Unde ne sunt salariile?”, Dați-ne banii. E dreptul nostru”, ”Vrem salarii plătite” și ”Vrem respect”, protestatarii au scandat lozinci precum ”Banii să ne dați, nu ne mai amânați”, ”Vrem să munci, copiii să-i hrănim” și ”Vrem salarii”. Printre manifestanți a fost observat și un copil de aproximativ șase ani, care participa activ la protest, suflând într-un fluier.

”Suntem mame de împrumut și ducem greul. Nu vrem decât salariile”

Asistentele maternale care au participat la grevă au mărturisit că au recurs la această măsură extremă pentru că au ajuns la limita extremă în ceea ce privește posibilitatea financiară a asigura întreținerea copiilor pe care îi au în întreținere de la statul care ar trebui să le plătească pentru activitatea prestată. Femeile aflate în fața sediului Consiliului Județean nu și-au mai primit salariile de aproape trei săptămâni și nici nu-și pun prea multe speranțe în viitorul apropiat.

Asistenții maternali nu vor decât salariile pentru că duc greul. Noi suntem mamele de împrumut. Sunt copii la facultate care nu li s-au mai dat plasamentul din luna iulie. Oamenii au împrumutat bani pentru o căruță de lemne pentru a avea cu ce încălzi copiii pe care-i au în plasament. Au spus să așteptăm că se dau bani la Guvern. Până când, oare?”, se întreabă liderul Filialei Vaslui a Sindicatului ”Nova Vita”, Teodora Roiu.

Reprezentanții sindicatului au mers cu un memoriu la conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui, instituția responsabilă de finanțarea activității DGASPC, prin care solicită rezolvarea situației. ”Este absolut necesar convocarea unei ședințe a CJ în care să se discute salarizarea de la DGASPC Vaslui. Trebuia să se convoace încă de la începutul crizei pentru a nu se ajunge aici. Este strigător la cer ceea ce se întâmplă. Am înțeles că au fost presiuni ca angajații Protecției Copilului să nu se prezinte la protest. O să facem investigații”, susține președintele Sindicatului ”Nova Vita”, Cătălin Toma.

Se fac toate diligențele pentru a trece de acest impas”

Sătui că nimeni nu-i bagă în seamă în ciuda scandărilor prin care i-au chemat pe șefii de la CJ Vaslui în Piața Civică la dialog, reprezentanți ai protestatarilor au pornit spre birourile șefilor județului în speranța că vor primi răspunsuri concrete, care, eventual, să le dea speranțe. Într-o primă fază, delegația de protestatari s-a confruntat cu o opoziție a celor aflați la poarta instituției, însă, ulterior, au putut urca la etaj, unde s-au întâlnit cu cei doi vicepreședinți ai CJ, care i-au lămurit că banii pentru plata salariilor sunt la București, adică la Guvern.

Se fac toate diligențele pentru a trece de acest impas. Noi suntem extrem de deschiși, însă nu se pot da bani de la alte capitole, cum ar fi dezvoltare, pentru plata salariilor. Abia la echilibrarea făcută de la nivelul bugetului de stat se poate face ceva. Domnul președinte (n.red.-al CJ) se află la București tocmai pentru a discuta această problemă”, a declarat, miercuri, vicepreședintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan.

Întrebat când își vor primi, totuși, salariile ce trebuiau plătite încă de pe 15 octombrie, reprezentanții sindicatului asistenților maternali nu au primit un răspuns concret, cu o dată certă, de la conducerea CJ Vaslui. ”Ca să aproximez o dată, este sfârșitul acestei luni, când se va face rectificarea de buget la nivel național. Această echilibrare se face în mod uzual până la 30 noiembrie”, a încercat să-i convingă pe protestatari Ciprian Trifan.

Conducerea CJ Vaslui a mai precizat că are, la ora actuală, două milioane de lei pe care le-ar putea folosi la plata salariilor la DGASPC Vaslui. Însă, suma este insuficientă, în condițiile în care pentru achitarea salariilor restante către cei 2.500 de angajați ai instituției, din care 1.500 de asistenți maternali, sunt necesare peste șapte milioane de lei.

About Simona Vasile

One comment

  1. Pai au iesit sagetile si fraierii la protest boierasii stau la caldurica in birouri ,doar pentru ei nu mai sunt paralute !

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: