Home / Social / Gardă Civilă la primării, formată din voluntari angajați de MApN care să ne salveze în caz de cutremure, inundații sau accidente grave

Gardă Civilă la primării, formată din voluntari angajați de MApN care să ne salveze în caz de cutremure, inundații sau accidente grave

La nivelul tuturor primăriilor din județul Vaslui ar putea funcționa Garda Civilă, o structură formată din voluntari, cu vârsta de până la 30 de ani, ce vor fi pregătiți și angajați de Ministerul Apărării.

Inițiativa se află în stadiul de proiect de lege, care urmează a fi dezbătut de Senat, camera decizională. Voluntarii civili nu vor primi indemnizație, dar vor avea o serie de facilități: perioada de voluntariat este considerată vechime în câmpul muncii, statul le plătește CAS și CASS, au o masă caldă pe zi, garanție de la stat la programele guvernamentale “Prima Casă” și “Prima Mașină”.

Inițiatorii legii, 20 de parlamentari de la PSD, susțin că este nevoie de această nouă formațiune, pregătită militar, pentru intervențiile în cazuri de urgență – cutremure, inundații, accidente grave. În plus, prin această perioadă de stagiu de voluntariat militar, se creează noi locuri de muncă pentru MApN și se încurajează voluntariatul.

Dacă senatorii vor aproba proiectul, voluntarii vor fi pregătiți de personalul armatei, care va face și selecțiile de angajare, apoi vor fi coordonați, în pregătirea teoretică și practică și vor da examene și vor face instruire tot cu ofițerii și subofițerii desemnați din cadrul MApN.

Garda Civilă ar urma să funcționeze în subordinea primarului, fiind coordonată la nivel județean de către prefect. Conform proiectului, pregătirea va fi efectuată într-un stagiu de o zi sau două de instruire militară și una-două zile de pregătire teoretică civilă, o dată la 5 ani. În cadrul acestui program de pregătire, de 8 ore cu o oră pauză de masă, li se vor acorda venituri.

Persoanele care vor activa în Garda Civilă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate în acest domeniu, dar nu mai mult de 2 ani.

Timp de 5 ani după terminarea stagiului de voluntariat, dar și pe parcursul acestuia, voluntarii beneficiază de garanție de stat pentru programele “Prima Casă” și “Prima Mașină”, în forma în care se vor derula acestea. Voluntarii care își pierd viața în urma misiunilor vor avea aceleași drepturi ca ale cadrelor active militare decedate în timpul misiunilor, atât pentru ei, cât și pentru urmașii lor. (G.P.)

About Simona Vasile

x

Check Also

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: