Google+
Home » Justitie » Poliția coboară milităria din pod! Cătușe, bătaie și chiar arme de foc folosite împotriva vasluienilor scandalagii

Poliția coboară milităria din pod! Cătușe, bătaie și chiar arme de foc folosite împotriva vasluienilor scandalagii

de Simona MIHĂILĂ

Vai de pielea indivizilor care nu recunosc autoritatea unui polițist aflat în timpul serviciului, care îl jignesc sau îl înjură pe acesta, care refuză să se legitimeze ori care tulbură liniștea locatarilor din bloc. Un proiect de lege aflat în acest moment în dezbatere publică le dă puteri sporite polițiștilor.  Ei nu mai sunt limitați în a se purta cu mănuși cu cei care încalcă legea, împotriva acestora putând fi folosite chiar și mijloace de constrângere pe care românii le-a văzut doar în filmele americane: cătușe, arme de foc, arme albe, forța fizică etc.

Potrivit Noul Statut al polițiștilor, propus de proiectul de lege polițiștii nu se mai ocupă de “siguranța cetățeanului”, ci, potrivit proiectului de lege, de “siguranța publică la nivel național”. Și nu doar persoanele care încalcă legea vor putea fi legitimate, ci orice persoană de pe stradă. Cei care nu își pot dovedi identitatea, cu orice fel de act, vor fi conduși la sediul poliției, unde pot fi inclusiv amprentați, fotografiați, căutați în bazele de date.

 Un articol nou introdus se referă la cazurile în care polițistul poate folosi forța fizică, după un avertisment verbal, omul legii având dreptul să utilizeze mijloace de constrângere: forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri; cătușe sau alte mijloace adecvate de imobilizare a membrelor superioare și/sau inferioare; mijloace neletale; arme albe și de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole.

Proiectul de lege mai prevede mărirea amenzilor pentru mai multe fapte contravenționale, dar și transformarea unor sancțiuni în pedepse aplicate cu închisoarea. Astfel, pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, amenda va fi de la 500 la 1.500 lei, în actualul act normativ fiind de la 100 la 500 lei. Iar fapta repetată poate duce și la alte măsuri. Fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze aceste activități contravenționale, continuă să săvârșească aceste activități și prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Faptele se referă la producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, strigăte sau larmă, tulburarea liniștii între orele de odihnă, organizarea de petreceri și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locatarilor, inclusiv de restaurante/terase aflate în imediata vecinătate a uui imobil.

De asemenea, polițiștii agresați verbal vor putea da sancțiuni mai dure. Concret, întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Un alt articol nou introdus se referă la interzicerea accesului persoanelor/vehiculelor, de către polițiști, în anumite spații, dacă activitatea normală ar fi afectată. De asemenea, o prevedere nouă dă dreptul polițiștilor “să acceseze bazele electronice de date ale poliției sau ale altor organe ale administrației de stat, precum și sistemele de supraveghere a spațiilor publice, doar în scopul prevenirii și combaterii altor fapte ilegale, precum și al menținerii ordinii și siguranței publice”.

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: