Home / Invatamant / Veste bună pentru educatorii și învățătorii vasluieni care nu au facultate

Veste bună pentru educatorii și învățătorii vasluieni care nu au facultate

Educatorii și învățătorii care nu au studii superioare își pot lua o piatră de pe inimă: legiuitorii vor să abroge cerința de a avea studii finalizate cu licență, permițându-le să predea și dacă au terminat doar liceul pedagogic.
Conform unui act normativ din 2012, aceste cadre didactice ar mai fi putut preda fără studii universitare doar până la sfârșitul anului în curs. Mai mult, nu doar cei care predau la catedră ar fi fost afectați, ci și cei care ar fi vrut să își încheie activitatea, deoarece nu ar fi putut ieși la pensie dacă nu îndeplineau cerința studiilor superioare. O adevărată piatră de moară pentru dascălii aflați în prag de pensionare, care se vedeau acum, la bătrânețe, în obligați să se apuce de facultate. Lovitura de grație le-a fost dată în 2013, când ministrul Învățământului de atunci, Ecaterina Andronescu, a considerat ”anormal să recunoști prin practica studiile de  licență”.
”Nicăieri în lume nu există așa ceva. Ce ce ar însemna acum să meargă toată lumea să facă practică și apoi să obțină licență?”, declara atunci Ecaterina Andronescu.
Este adevărat că, printr-o altă ordonanță de urgență, emisă ulterior, în 2014 (OUG nr. 49/2014), guvernul de atunci a reintrodus posibilitatea ca toate cadrele didactice din învățământul preșcolar să poată preda sau să poată ieși la pensie cu studiile liceului pedagogic, dar nu a abrogat în mod clar ordonanța anterioară, care cuprindea această prevedere.
Noua lege va intra în vigoare după ce va primi și votul Senatului, care este cameră decizională. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Șansă uriașă pentru liceenii vasluieni, să locuiască și să studieze un an în America

Tinerii din județul Vaslui care ...

Municipiul Bârlad va fi gazda unui simpozion dedicat adolescenților

de Dănuț CIOBANU Luni, 23 ...

Excelența elevilor în educație, răsplătită de Inspectoratul Școlar și Primăria Vaslui

Cei șase elevi care au ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: