Google+
Home » Administratie » Depopularea județului Vaslui! Suntem pe locul al doilea pe țară în topul migrației interne

Depopularea județului Vaslui! Suntem pe locul al doilea pe țară în topul migrației interne

de Mara GRIGORIU

Populația Romȃniei este în scădere, de la an la an, iar județul Vaslui se aliniază la trendul descendent, reflectat de statistici, cu o situație mai mult decȃt îngrijorătoare꞉ numărul de locuitori continuă să scadă dramatic, în fiecare lună. Cei mai mulți vasluieni părăsesc județul pentru a se muta în Capitală sau într-o altă zonă mai bogată, ori pentru a se stabili definitiv peste hotare.

Datele de la Institutul Național de Statistică (INS) indică un record de mobilitate internă pentru anul 2016꞉ nu mai puțin de 389.000 de persoane și-au schimbat domiciliul dintr-o localitate a României în alta. În topul județelor care au înregistrat cele mai mari pierderi de locuitori, Vasluiul ocupă poziția a doua, podiumul fiind completat de Galați (locul întȃi) și Brăila (locul al treilea), în timp ce județul Teleorman se află pe poziția a patra și e urmat, surprinzător, de București.

La polul opus, județele care primesc cei mai mulți romȃni sunt꞉ Arad, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Giurgiu, Iași, Ilfov, Sibiu și Timiș. Creșterea demografică neîntreruptă pe care au avut-o aceste județe în ultimul deceniu se justifică prin faptul că vestul țării și unele județe din sud și est sunt avantajate de creșterea economică; acolo se concentrează industria și ramurile post-industriale, iar facultățile performante atrag anual mii de tineri.

Restul județelor din estul și sudul țării, mai exact Teleorman, Buzău, Mehedinți, Vaslui și Dolj, sunt campioane la ponderea beneficiarilor de venit minim garantat, fiind cunoscute ca bazinul electoral al PSD. În primăvara acestui an, potrivit datelor de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, numărul vasluienilor care au primit ajutor social era de 11.464, la concurență cu gălățenii, buzoienii și teleormănenii.

Vasluiul, un județ pe minus

În condițiile în care discrepanțele regionale se adȃncesc, nu e de mirare că locuitorii din zonele sărace, unde nu există mari investiții ale statului și investițiile private au o valoare redusă, se orientează către județele aflate pe plus din punct de vedere economic, unde pot fi plăți mai bine și pot spera la un nivel de trai mai bun. În primul an de după integrarea în Uniunea Europeană, salariul mediu net în județele care înregistrează pierderi demografice era de 1.133 lei, iar în cele aflate pe creștere, de 1.304 de lei. Diferența era destul de mică, de 171 de lei, dar, între timp, ea a crescut de două ori și jumătate, ajungând la 414 lei.

Dacă pentru orașele din județele aflate pe val se conturează deja provocări majore în ceea ce privește acomodarea nou-veniților și integrarea lor în zonele peri-urbane, conectate în mod eficient la centrele de producție, în județele abandonate realitatea întrece scenariile cele mai pesimiste. Datele de la Direcția Județeană de Statistică Vaslui arată că, în ultimii patru ani, în județ a fost înregistrat un spor natural negativ al populației, decalajul dintre născuții vii și decese crescȃnd constant. Corelată cu actuala tendință de migrație internă și internațională, perspectiva demografică a județului este sumbră. De la 480.000 de locuitori cȃt numără în prezent, Vasluiul ar putea avea, în anul 2050, numai 260.000.

Din păcate pentru vasluieni, dezbaterile publice se concentrează mai mult pe Romȃnia aflată în creștere, și mai puțin pe cea care scade cu fiecare zi. În plus, puțini sunt politicienii de Vaslui care au curaj să măsoare în teritoriu calitatea cheltuirii de fonduri de la bugetul de stat, prin efectele antrenate de acești bani, și nu prin cuantumul lor, astfel că Vasluiul, județul asistaților social, are puține șanse să-și încetinească declinul.

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: