Google+
Home » Sanatate » Echipamente medicale pentru salvarea vieții nou-născuților, în valoare de 14.000 de euro, donate Maternității Bârlad de Asociația ”Salvați copiii”

Echipamente medicale pentru salvarea vieții nou-născuților, în valoare de 14.000 de euro, donate Maternității Bârlad de Asociația ”Salvați copiii”

Secția Neonatologie a Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad a primit ieri o sponsorizare impresionantă din partea Asociației ”Salvați copiii”, constând în echipamente medicale în valoare de 14.000 de euro. Un incubator de terapie intensivă, o lampă de fototerapie care se utilizează în cazul bebelușilor cu icter patologic, un monitor de funcții vitale și un aparat de ventilație sunt noile echipamente de ultimă generație care vor contribui la salvarea vieților micuților abia aduși pe lume la maternitatea din Bârlad. Este prima dată când această asociație oferă sprijin spitalului bârlădean.

”Nașterile premature reprezintă principala cauză a mortalității infantile. De aceea, asociația noastră încearcă să vină în sprijinul maternităților din România, țara noastră situându-se pe primul loc în UE cu o rată a mortalității infantile de 7,3 la mia de copii. Am oferit până acum sprijin unui număr de 77 de maternități, valoarea echipamentelor fiind de 3 milioane de euro. În județul Vaslui, am alocat 1,5 milioane de euro, sume direcționate în servicii și echipamente medicale. Am reușit să salvăm de la moarte 31.000 de nou-născuți în întreaga țară, datorită celor care au făcut donații, inclusiv celor care ne-au sprijinit cu cei 2% din impozitul pe venit. Această posibilitate de direcționare a celor 2% a fost foarte importantă pentru noi, dar din păcate nu știm dacă va mai fi posibilă, întrucât este pusă acum sub semnul întrebării de proiectului de modificare a Codului Fiscal”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Spitalul ”Beldiman”, Adina Clapa, coordonatorul proiectului național ”Reducerea mortalității infantile”.

Alături de aceasta, la spitalul bârlădean au mai fost prezenți Vasile Mariciuc, președintele filialei Vaslui a asociației, și Irina Popa, coordonatorul la nivel județean a programului respectiv.

Prezentă la conferința de presă a fost și Cristina Vasian, șefa Secției Neonatologie a spitalului ”Beldiman”, care le-a declarat reporterilor Est News că rata mortalității infantile în județul Vaslui este peste media pe țară: ”Din păcate, 10 – 12% din copiii care se nasc în maternitatea de la Bârlad sunt prematuri. Anul trecut, de exemplu, din 1.200 de copii care au venit pe lume în orașul nostru, 106 erau prematuri. Cauzele sunt multiple, dar cele principale sunt lipsa educației tinerelor mame, unele ajungând să aibă copii la 13 – 14 ani. Nu se ocupă în perioada de gravidie de sănătatea lor și a copilului lor, nu vin la controale și ajung la spital doar atunci când nasc. Nu cunosc noțiunile elementare de igienă. Este trist, dar acesta este adevărul. Statisticile nu sunt tocmai îmbucurătoare, pentru că în județul nostru rata mortalității infantile este de 8,1 la mia de copii, peste media națională”.

Asociația ”Salvați copii” dorește să se implice în următorii patru ani în dotarea secției Neonatologie, dar și a secției Pediatria a spitalului bârlădean. Reprezentanții spitalului au întocmit deja o listă cu echipamentele de care au nevoie și au înaintat-o celor de la asociație. (Mihaela NICULESCU)

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: