Home / Sanatate / (VIDEO) Județul Vaslui, mândria PSD! Aparatura medicală cărată în spate de ambulanțieri, pacienții transportați în pătură până la ambulanța împotmolită

(VIDEO) Județul Vaslui, mândria PSD! Aparatura medicală cărată în spate de ambulanțieri, pacienții transportați în pătură până la ambulanța împotmolită

de Simona MIHĂILĂ și Daniel MICU

Situație alarmantă în județul Vaslui, unde autoritățile județene stau cu mâinile în sân în timp ce noroaiele ne invadează și ne omoară cu zile. Strigătelor de ajutor lansate de locuitorii comunelor județului li s-au alătura zilele trecute, cele ale ambulanțierilor.

Ploile fac ca drumurile să devină impracticabile, iar ambulanțele nu mai ajung la bolnavi. Cu salvarea înnămolită, echipajele medicale pornesc pe jos către pacienți, pe deal, cu targa și toată aparatura în spinare și îi scot din noroaie cu ajutorul sătenilor, cu căruța. Un drum de 30 minute parcurs în condiții obișnuite se transformă, după căderea ploilor, într-un calvar care poate dura și câteva ore, iar riscurile pentru bolnavi cresc. Responsabilitatea salvării vieților omenești pare a fi doar ambulanțierilor, însă acest calvar al parcurgerii drumurilor înglodate care fac deseori imposibilă misiunea de salvare este rezultatul indiferenței cu care mai marii județului, în speță PSD, partidul care conduce Vasluiul de peste 25 de ani, îi tratează pe cetățeni.

Zilele acestea, onor conducătorilor pesediști, județul Vaslui și drumurile sale ordinare au ajuns iarăși în prim-planul posturilor centrale de televiziune.

Acum câteva zile, o ambulanță a fost solicitată la Găvanu, un sat din comuna Bogdana, pentru un bărbat strivit de căruță. Ambulanțierul a ajuns cu greu în sat, însă până la pacient, echipajul a urcat cu toată aparatura un deal. Au ajuns, într-un final, la marginea pădurii, acolo unde sătenii l-au scos pe bărbatul inconștient. Cu mare dificultate, împreună l-au transportat la ambulanță. Omul a avut noroc. A fost operat și a scăpat cu zile.

Sâmbătă, tot la Găvanu, scenariul s-a repetat, însă femeia de 87 de ani pentru care familia a sunat disperată la 112 a fost scoasă din sat cu o șenilată.

Și în comuna Tăcuta, s-a anunțat acum două zile o urgență de cod roșu. Nici aici ambulanța nu a putut ajunge până la casa unei bătrâne cu probleme medicale cronice acutizate, întrucât ulița s-a înfundat în urma ploilor și s-a transformat într-o adevărată capcană. Medicii au parcurs distanța pe jos și au reușit să o stabilizeze cu mare greutate. Cu ajutorul unui vecin, medicii au scos-o la drum cu o căruță și au transportat-o la spital.

Doctorul Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Vaslui, este depășit de situație: ”S-a stricat vremea, imediat au apărut și problemele provocate de noroi. În județul nostru, din păcate, sunt multe drumuri care nu au asfalt și nici piatră, iar ambulanțele ajung greu la solicitări, cu timpi lungi de așteptare. Vineri am fost la Tăcuta la o pacientă cu probleme grave. Era o urgență, cod roșu, dar noi am ajuns cu o întârziere de aproximativ 20 minute. Și asta, deoarece din centrul comunei și până pe ulița unde locuia femeia era noroi, iar drumul era în pantă, Ambulanța a patinat, așa că am luat repede trusele în spate și am mers la casa pacientei. Am stabilizat-o și am apelat la un vecin pentru a o transporta cu căruța. Nu a fost singura solicitare de acest gen. Și la Găvanu am avut probleme din cauza drumului foarte prost, nisipos și în pantă. Am urcat pe deal aproximativ 700 metri cu aparatura și am stabilizat pacientul călcat de căruță, la marginea pădurii. L-am coborât la mașină cu ajutorul sătenilor, pe o targă rigidă. Așa pățim în fiecare toamnă. Probleme sunt mereu și la Hreasca, în comuna Coroiești, dar și în comuna Vinderei, unde nu sunt drumuri pietruite. Noi facem tot ce puteam să ajungem repede la solicitări, dar timpii de așteptare cresc foarte mult în aceste condiții”.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru cadrele ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: