Home / Sanatate / Încotro s-o luăm? Trei sferturi din salariul minim pe economie pentru tratarea unui dinte la Bârlad!

Încotro s-o luăm? Trei sferturi din salariul minim pe economie pentru tratarea unui dinte la Bârlad!

de Mihaela NICULESCU

În curând, bârlădenii vor trebui să scoată și mai mulți bani din buzunare atunci când ajung în cabinetele medicilor dentiști. Tratamentele și intervențiile dentare vor avea prețuri exorbitante, în condițiile în care și acum, pentru a face față unui banal tratament dentar trebuie să fii destul de înstărit. Însă, dacă în momentul de față, vizita la stomatolog însemna un efort financiar considerabil, de acum înainte extracția sau plombarea unui dinte vor deveni un lux pe care pre puțini și-l pot permite.

Medicii dentiști susțin că sunt nevoiți să crească tarifele ca urmare a creșterii prețurilor la utilități (gaz și energie electrică), dar și cu materialele și medicamentele folosite, în special anestezicele dentare. În cazul acestora din urmă, criza va dura până în martie. Majoritatea medicilor și-au făcut stocuri de anestezic, dar neputând anticipa cât de mulți pacienți vor avea, s-ar putea să existe și cazuri în care anumite cabinete să refuze tratamente ce necesită anestezie.

”Scumpirea tarifelor serviciilor medicale dentare este iminentă. Anestezicul s-a scumpit deja cu 50% până acum și e posibil ca prețurile să mai crească. Regulile draconice impuse distribuitorilor în legătură cu transportul substanțelor în condiții speciale îi obligă pe aceștia să facă investiții în plus care, evident, trebuie să se reflecte în prețurile substanțelor pe care le livrează. Automat, ne vom alinia și noi acestor prețuri. Acesta este un adevăr: vizita la medic va fi mai scumpa”, ne-a declarat un medic dentist din Bârlad.

Așadar, dacă acum un tratament complet cu intervenție pe canal și plombare costă între 500 și 600 de lei, în cel mai scurt timp, acesta va depăși 700 de lei, adică echivalentul a trei sferturi din salariul minim pe economie, din care trăiesc majoritatea vasluienilor.

Totuși, distribuitorii din domeniu contrazic această declarație. Ei confirma criza de anestezic, însă nu se pune problema ca acesta să fie de negăsit până în martie și, nicidecum mai scump cu 50%.

”Există o oarecare scumpire a anestezicului, dar nu cu 50%. Acesta este un pretext pentru unii medici să-și crească tarifele. Pacienții trebuie să sondeze piața și să fie atenți la ușa cărui medic bat. Nu trebuie să creadă cu ochii închiși asemenea povești. În general, medicii dentiști au obiceiul de a-și pune adaosuri astronomice la materia primă pe care o cumpără și care, fie vorba între noi, nu este chiar așa de scumpă. Stomatologii din România au tendința de a-și compara tot timpul serviciile cu cele practicate în străinătate. Exemplul nu funcționează, pentru că una este să ceri 700 de lei unei persoane care în Italia sau în Spania câștigă peste 1.000 de euro pe lună, și alta este să ceri acești bani românului pentru care cei 700 de lei reprezintă trei sferturi din venitul lui. Energia și gazele s-au scumpit pentru toată lumea, nu doar pentru o anumită categorie de oameni”, ne-a declarat un distribuitor.

About Simona Vasile

x

Check Also

Crește numărul pacienților diagnosticați cu gripă, în județ

Numărul cazurilor de gripă continuă să crească în județ, ...

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: