Home / Social / Drama Marianei, vânzătoarea de zarzavaturi din Bârlad care a locuit în Cimitirul ”Eternitatea” împreună cu cei 9 copii

Drama Marianei, vânzătoarea de zarzavaturi din Bârlad care a locuit în Cimitirul ”Eternitatea” împreună cu cei 9 copii

de Mihaela NICULESCU

La 42 de ani, Mariana Năstasă are o experiență tristă de viață. Doi din cei 10 copii cărora le-a dat viață au murit în accidente stupide, a fost bătută de soțul său de nenumărate ori, ajungând de fiecare dată la centrul de primire a victimelor violenței în familie și, de când se știe, nu are un loc pe care să-l numească ”acasă”. De 25 de ani tot face demersuri la Primăria Bârlad pentru a i se repartiza o locuință socială, dar fără niciun rezultat. Disperată că nu mai poate face față unei chirii de 300 de lei pe care o plătește unui proprietar din Bârlad, Mariana a tot bătut drumurile primăriei în ultimele luni.

Deși abia își duce zilele, pentru că nu a reușit să se angajeze nici măcar ca măturătoare, Mariana găsește puterea să meargă mai departe. Este harnică și câștigă câțiva lei vânzând te miri ce. Vara vinde în piață flori și plante medicinale adunate de ea de pe câmp, iar acum, în sezonul rece, merge din poartă în poartă pe la diferiți bârlădeni care au grădină în curte și cumpără zarzavaturi. După care le vinde ea însăși, cu un mic adaos care reprezintă profitul ei, în zona Stadion. O ajută și fiica ei, în vârstă de 15 ani, care în ciuda greutăților din familiei merge la școală, la fără frecvență.

Pentru ea, ”acasă” este o noțiune abstractă. S-au mutat cu bocceluțele în spate dintr-un loc în altul, în case unde condițiile erau aproape inumane, pline de mucegai, cu acoperișuri sparte, dar au locuit și în bărăci, înghețând de frig. Tragic este că în acest moment, familia nu mai are, efectiv, bani să-și achite chiria.

Una dintre fetițele Marianei a murit arsă de vie

La câțiva ani după ce s-a căsătorit, Mariana, soțul și copiii ei au locuit într-un bordei din Munteni. Într-una din zilele geroase ale unui decembrie, a făcut focul. Din cauza instalației electrice învechite ale casei dărăpănate, s-a produs un scurt-circuit. Casa a luat foc, iar una dintre fetițe, de 4 ani și jumătate, nu a mai putut fi scoasă din flăcări. A murit carbonizată.

”Am fost distrusă. Mi-am revenit cu greu după această tragedie. Dar trebuia să merg mai departe, pentru că mai aveam copii de crescut. Fiindcă rămăsesem fără casă în miezul iernii, am fost mutați timp de 9 luni, într-un spațiu din Centrul de plasament de pe Epureanu. Pe atunci era primar domnul Craus. Nu ne-au putut ține mai mult, căci nu era legal. Am ajuns pe stradă, din nou. Am găsit o locuință părăsită în capătul Cimitirului ”Eternitatea” și am intrat acolo împreună cu cei 9 copii. Am stat în acea casă fără curent și fără căldură timp de 9 ani. În fiecare an, administratorul cimitirului venea cu executorul judecătoresc ca să ne evacueze. Până la urmă, au făcut-o și ne-am trezit toți, în stradă. În 2005 am primit o locuință, peste calea ferată, aproape de stația de sortare a gunoaielor”, ne-a povestit Mariana.

O vreme au locuit aici, însă, în timp din cauza bătăilor, s-a despărțit de soțul ei, împărțindu-și copiii. Mariana a muncit și în Spania, dar s-a întors. Între timp, unii dintre copii au devenit majori. În momentul de față, femeia încă mai poartă de grija a doi dintre copii, dar viața ei este la fel de amară ca în urmă cu 25 de ani, atunci când și-a înregistrat cererea la primărie. Încă mai speră că, poate, într-o zi, ea și cei doi copii care sunt încă minori, vor avea locul lor sub soare.

About Simona Vasile

x

Check Also

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

Tânără de 15 ani din Zăpodeni dispărută de la domiciliu

Pe 7 octombrie, Valentina – ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: