Google+
Home » Justitie » Premieră în județ! Pedeapsă exemplară pentru un elev din Murgeni care îi cerea taxă de protecție unui coleg, cu amenințarea că îi violează sora
Părinții lui Andrei, elevul amenințat și șantajat de către un coleg

Premieră în județ! Pedeapsă exemplară pentru un elev din Murgeni care îi cerea taxă de protecție unui coleg, cu amenințarea că îi violează sora

de Daniel MICU

Un adolescent în vârsta de 17 ani din Murgeni a fost judecat sub control judiciar după ce, în urmă cu un an de zile, și-a șantajat un coleg de liceu, pe care l-a bătut și amenințat că îi va fi violata sora, dacă nu plătește taxă de protecție. Procesul s-a încheiat zilele trecute, iar instanța a decis ca băiatul sa fie asistat zilnic timp de șase luni, o măsură educativa nou introdusă în Codul Penal, derulată prin Serviciul de Probațiune.

Sub pretextul că familia sa este una sărmană și se întreține cu greu, agresorul i-a cerut victimei, taxă de protecție, prin mesaje trimise pe o rețea de socializare. Băut și speriat că nu va putea plăti mult timp sumele care i se cereau și care au crescut de la 30 la 50 de lei în doar câteva săptămâni, Andrei Andrieș i-a mărturisit totul mamei, iar femeia a mers imediat la politie.

„Andrei mi-a cerut într-o zi 30 lei pentru o carte. I-am dat. La câteva zile, mi-a cerut din nou 30 de lei, pentru o altă carte. Nu aveam banii ăștia și m-am împrumutat, să îi dau copilului pentru școală! După vreo două săptămâni, într-o dimineață, a venit plângând la mine și mi-a spus că el nu se mai duce la liceu, la Murgeni, pentru ca îl bate un băiat. Și-a luat inima în dinți și mi-a povestit prin ce trecuse în ultimul timp. I s-a cerut taxă de protecție, pentru asta a avut nevoie a două ori de câte 30 de lei. A fost bătut și amenințat cu moartea de acel băiat, care l-a asigurat inclusiv că va pune țiganii sa o violeze pe sora lui mai mică dacă spune ceva sau nu dă banii! Pe 21 octombrie 2016, trebuia să dea 50 lei. Crescuse taxa și copilului meu îi era teamă să mai meargă la Murgeni. Imediat, am plecat la liceu și am vorbit cu conducerea, dar am anunțat și Poliția. Copilul meu a spus că nu a avut curaj să îmi spună imediat prin ce trecea, deoarece acest băiat era periculos, îi mai bătuse și pe altii si, credea el, nimeni nu le putea face nimic. Nu există așa ceva! M-am bucurat că nu a șters din telefon mesajele amenințătoare pe care le primise, pentru că altfel nu ne-ar fi crezut nimeni. Nu am vrut decât să îmi lase copiii în pace. Și asa e. Fata merge în continuare la liceu unde învață și acel tânăr, dar nu i-a spus nimic niciodată. Am auzit că acum are un comportament exemplar și mă bucur că e pe drumul cel bun, că s-a schimbat și a învățat din greșeala lui”, ne-a declarat Valentina Andrieș, mama victimei.

Andrei și-a revenit după acest incident, dar a ales să abandoneze liceul și să plece în Spania, la rude, în încercarea de a-și câștiga existența. Părinții și sora lui mai mica au rămas în localitatea Peicani.

După ce și-a ispășit pedeapsa, șantajistul a ajuns elev model

Șantajistul și-a recunoscut fapta și a cerut șansa de a se reabilita, motiv pentru care, după 24 de ore de reținere, el a primit măsura controlului judiciar, care s-a prelungit pe toată perioada procesului. Băiatul este, în continuare elev la Liceul din Murgeni, nu a mai avut abateri și, deși a avut nota scăzuta la purtare a încheiat anul școlar trecut cu media 7.55.

„Incidentul s-a petrecut între cei doi baieți în afara orelor de curs, în luna octombrie anul trecut. Până la acel moment, elevul agresor nu a creat probleme. Provine dintr-o familie numeroasă, dar părinții lui au venit imediat la școala și s-au arătat surprinși de fapta acestuia. Mai mult, s-au implicat încă din prima clipă în procesul de reabilitare a acestuia și colaborează foarte serios cu școala în acest sens. Băiatul a recunoscut că a greșit, când a cerut banii pentru familie și că tot ce s-a întâmplat ulterior i-a deschis ochii! Comportamentul lui s-a schimbat radical în acest an. Nu are absențe, învata și se poartă absolut normal. Deși a avut nota scăzută la purtare, a încheiat anul școlar trecut cu media peste 7”, a afirmat profesorul Corneliu Iftime, directorul adjunct al liceului.

Ce este măsura educativă a asistării zilnice a minorului la care s-a aplicat în cazul elevului de la Murgeni

Dacă pe perioada controlului judiciar, elevul s-a prezentat săptămânal la politie, decizia instantei de a fi asistat zilnic in următoarele șase luni este o măsură severă și presupune monitorizarea sa permanentă de către ofițerii Serviciului de Probațiune, cu ajutorul părinților. Zilnic, programul elevului este stabilit și verificat, el nu trebuie să intre în conflicte și va participa la cursurile organizate în cadrul Serviciului.

Măsura educativă a asistării zilnice a minorului poate fi dispusă pe o durată cuprinsă între 3 și 6 luni și constă în obligația minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probațiune, care conține orarul și condițiile de desfășurare a activităților, precum și interdicțiile impuse minorului. Ea se deosebește de supraveghere, deoarece presupune o implicare activă în programul zilnic al minorului, în vreme ce supravegherea nu presupune decât o monitorizare din exterior a conduitei acestuia. Această măsură educativă, care nu are un echivalent în Codul penal anterior, este cea mai severă măsură educativă neprivativă de libertate și este de inspirație spaniolă.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: