Google+
Home » Invatamant » La 50 de ani de existență, Grădinița numărul 5 din Bârlad și-a lansat monografia

La 50 de ani de existență, Grădinița numărul 5 din Bârlad și-a lansat monografia

de Mihaela NICULESCU

Emoționant! Grădinița cu program prelungit nr. 5 din Bârlad a marcat ieri, într-un cadru festiv, 50 de ani de la înființare. Alături de actuali preșcolari și cadre didactice ale grădiniței, în foaierul teatrului au fost prezenți foști preșcolari și foste educatoare ale unității, colege ale acestora din alte grădinițe, dar și reprezentanți ai instituțiilor cu care grădinița sărbătorită colaborează: C.A.R.P., Biblioteca „Stroe Belloescu”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, și Casa de Cultură.

Sărbătorim astăzi 50 de ani de la înființarea Grădiniței nr. 5, al cărei simbol este clopoțelul. Chiar dacă suntem la jumătatea veacului, celebrăm de 50 de ori în parte emoția, lacrima, învățătura cea de început a fiecărui copil, pentru care grădinița noastră a rămas o amintire alături de acele întâmplări simple și firești din perioada în care au început să se formeze”, a declarat în deschiderea evenimentului Oana Denisa Chirilă, directoarea Grădiniței nr. 5.

Punctul forte al programului pregătit cu ocazia aniversării a jumătate de secol a unității de învățământ a fost lansarea monografiei grădiniței, singura lucrare de acest fel realizată de grădinițele din Bârlad. Autoarea monografiei este prof. Mihaela Pleșu, cea care își desfășoară activitatea aici de 30 de ani, iar în perioada 2007 – 2012 a fost și directoarea unității.

Era nevoie ca această grădiniță să aibă o monografie. În perioada iunie 2016 – august 2017 m-am documentat și mi-a făcut plăcere să fac acest lucru pentru a lăsa în urmă un volum care să ilustreze activitatea grădiniței încă din 14 noiembrie 1967. Am studiat arhivele grădiniței, arhivele statului, am vorbit cu persoane care au avut contact cu grădinița în urmă cu zeci de ani, dar și cu vecini ai grădiniței, pentru a obține cât mai multe date. Imobilul în care funcționează acum grădinița a fost în anii ’40 sediul Camerei Agricole, iar în partea din spate a casei locuiau chiriași. Unul dintre ei a fost profesorul universitar Ion Constantinescu, de la Universitatea din Iași, decedat în 2002. Grădinița a funcționat foarte mulți ani în trei clădiri: cea actuală, cea de vizavi, unde sunt acum doar magaziile, dar și în cea alăturată, numită Casa Șaraga. Consider că era momentul să rămână în urmă o carte document despre istoria acestei instituții de învățământ”, a mărturisit Mihaela Pleșu.

Prezentarea monografiei a fost făcută de profesorul Marcel Proca, acesta declarându-se plăcut impresionat de strădania educatoarei Pleșu.

Este un volum de muncă impresionant, sunt 690 de pagini și 428 de ilustrații foto, majoritatea color. Este o carte cu substanță, care cuprinde aproape toate activitățile grădiniței, de la înființare și până acum. Capitolul legat de istoricul unității preșcolare poate că trebuia să fie mai consistent, dar cu siguranță că un impediment a fost lipsa datelor. Cititorul care va parcurge paginile acestei monografii va lua contact cu o grădiniță prietenoasă, empatică, deschisă spre nou, adaptabilă la tot ce înseamnă modernitate și învățământ preșcolar european, o grădiniță preocupată de relația cu comunitatea locală și de modernizarea mediului în care își desfășoară activitatea”, a opinat prof. Marcel Proca.

Ziua aniversară a Grădiniței nr. 5 a continuat cu un program artistic susținut de preșcolarii unității, dar și cu un moment de muzică folk prezentat de formația „Ecou” din care fac parte foști copii ai grădiniței, actuali elevi. S-au depănat amintiri și au fost acordate diplome și plachete aniversare fostelor cadre didactice, acum la pensie, care și-au pus amprenta în educarea preșcolarilor ce au frecventat această grădiniță. Municipalitatea a fost reprezentată de Roxana Miron Feraru, viceprimarul orașului, și de câțiva consilieri.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: