Google+
Home » Administratie » Doamnă Borș, ne luați pe toți de proști, sau doar răspundeți la comenzi? Iată cu ce se face astăzi de râs cea care vrea să conducă spitalul bârlădean!

Doamnă Borș, ne luați pe toți de proști, sau doar răspundeți la comenzi? Iată cu ce se face astăzi de râs cea care vrea să conducă spitalul bârlădean!

de Simona MIHĂILĂ

Cei care se erijează în salvatorii Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad sunt pe cale să comită actul care-l va arunca și mai mult în agonie. Astăzi are loc concursul pentru ocuparea postului de manager al spitalului, iar proiectul de management cu care Daniela Borș, singurul candidat înscris, s-a prezentat în fața bârlădenilor (inclusiv pe pagina de facebook a spitalului) reprezintă cea mai penibilă propunere înaintată vreodată de cineva în scopul ocupării postului de șef al spitalului bârlădean. Un proiect plin de cifre mincinoase, de afirmații contradictorii, de falsuri, de aberații, de informații necorelate unele cu altele. Un proiect care jignește inteligența bârlădenilor, experiența profesioniștilor în economie, marketing și management, precum și buna-credință a celor care vor salvarea omului bolnav. Intenționat nu am folosit expresia ”salvarea spitalului bârlădean”, căci ceea ce Daniela Borș, candidata pentru funcția de manager, prezintă ca fiind ”interesul spitalului” nu are nimic de a face cu salvarea și tratarea pacientului care trece pragul acestei unități, ci doar cu salvarea salariilor angajaților.

Duios Daniela trecea fluierînd pe lângă problemele reale ale spitalului

Daniela Borș recunoaște din start, în mod stupefiant, că prioritatea activității sale de manager nu va fi nici rezolvarea deficitului de medici, nici dotarea cu aparatură medicală, nici infrastructura necorespunzătoare a spitalului (cea care face imposibilă autorizarea sanitară), nici costurile ridicate la utilități din cauza clădirilor vechi în care funcționează diferitele secții ale spitalului. Daniela Borș recunoaște că nu face o prioritate din a pune la punct o strategie de marketing pentru a promova serviciile medicale prestate de spital, nici nu-și propune să îmbunătățească relația cu medicii de familie, nici să optimizeze circuitele funcționale care duc la un act medical greoi și la suprasolicitarea personalului, cele care provoacă ”servicii medicale de proastă calitate”.

În proiectul său de management, cel cu care candidează la șefia spitalului, Daniela Borș nici nu pomenește de planul de conformare, urgența numărul 1 a spitalului bârlădean, cel pentru îndeplinirea căruia există un termen limită și care, dacă nu este respectat, spitalul va fi închis!

Precizăm că toate aceste aspecte pe care le-am enumerat mai sus sunt copiate din capitolul pe care Daniela Borș l-a intitulat în proiectul său de management ca fiind ”problemele critice” cu care se confruntă unitatea pe care vrea să o conducă (mai precizăm că doamna Borș nu consideră o problemă critică faptul că pacienții spitalului își cumpără singuri medicamentele, mergând la farmacia de vizavi de spital cu lista făcută de medici și asistente, pe șest).

Singura ”mare problemă” pe care Daniela Borș promite să o rezolve reprezintă 0,98 din cheltuielile spitalului!

Ei bine, dintre toate ”problemele critice” identificate, candidata Borș a ales să rezolve doar una (nu mai mult!): serviciile de spălătorie și bucătărie. Adică să îndeplinească dorința personală a primarului Dumitru Boroș, rostită public în plenul Consiliului Local Bârlad, dorință care nu are nicio legătură cu salvarea în esență a spitalului public de la Bârlad.

Ca ”să fie bine” Daniela Borș chiar precizează că ”problema prioritară” și ”scopul proiectului de management” este: ”Creșterea bugetului de venituri care să genereze economii de costuri ca urmare a serviciilor de spălătorie, bucătărie și pază”. Practic, mâncarea și spălarea rufelor au rămas singurele servicii care mai pot fi tăiate fără milă și fără ca ”dușmanii” să afle, de sub sub nasul pacienților. În rest, nu mai există nimic de ”economisit”! Medicamentele le cumpăram singuri, comportamentul jegos al unor cadre nu poate fi demonstrat decât de înregistrări video și audio, șpăgile sunt o virtute, mizeria, igrasia și gândacii sunt normalitate, incompetența medicilor nu poate fi probată de orice mamaie de la țară!

Danielei Borș i-a rămas să ”rezolve” bucătăria și spălătoria, serviciile pe care spitalul nu le poate ciupi cât dorește. Până și acest ultim lucru ar fi minunat și suficient. Doar că,  potrivit calculelor pe care chiar Daniela Borș le pune la dispoziție, reinternalizarea acestor servicii ar salva (ATENȚIE!) doar 0, 98% din totalul cheltuielilor spitalului!

Serios, doamna Borș? Pentru asta vreți leafă de manager? Cu asta vreți să ”salvați” spitalul bârlădean? Pentru asta se isterizează mâna de oameni speriată că va rămâne fără leafa babană promisă de guvernul mincinos? ”Marea gaură” de la spital, făcută de firma de catering și de spălătorie, cea pentru care zbierați ca apucații mințind un oraș întreg, folosindu-vă de frustrații din presă care nu și-au primit șpaga cerută, este de doar 0,98% din bugetul de cheltuieli al spitalului? Nu vă încearcă, așa, o jenă?

Borș minte de bunăvoie sau au obligat-o șeful?

Ei bine, dacă acest mai puțin de 1% este ”marele obstacol”, vă prezentăm în cele ce urmează, dovada că până și aici ați mințit:

– Ordinul 1224/2010 privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenta spitaliceasca spune că numarul de personal pentru serviciul de spalatorie (spalatorese) se calculeaza in functie de cantitatea de lenjerie necesar a fi spalata, fiind prevazuta o persoana la 600-800 kg de rufe pe luna. Asadar, conform estimarilor de 12.000 kg de lenjerie pe luna, rezulta un necesar de 15-20 persoane. Daniela Borș a estimat un numar de numai șase salariați, cu scopul vădit de a minimiza calculele. Evident, procesul tehnologic de spalare, dezinfectie, uscare si calcare, precum și caracteristicile tehnice de functionare a utilajelor de spălare a 12.000 kg de lenjerie pe lună impun, conform ordinului, angajarea unui numar mediu de 17 salariati. Ceea ce ar schimba complet calculele. Cheltuiala salariala va fi de 49.697 lei pe luna, nicidecum 17.540 lei. Distribuind costul suplimentar pe cele 12.000 kg lenjerie previzionate, rezulta o crestere a costului cu inca 2,68 lei/kg. In consecinta, costul corect (studiat numai cu influenta acestei modificari) va fi de 6,64 lei/kg, fata de 3,96 lei/kg cat este prezentat in proiect;

– calculul cheltuielilor cu transportul lenjeriei nu respectă normativele în vigoare, care spun că transportul lenjeriei murdare si a celei curate se face cu mijloace de transport diferite, in vederea prevenirii infectiilor nozocomiale (nicidecum cu mașina de la Sere-spații verzi a Primăriei Bârlad). Este nevoie de mai mult de o cursa pentru colectarea lenjeriei murdare si distribuirea lenjeriei curate, avand in vedere cantitatea previzionata si structura pavilionara a spitalului (aspecte neluate în calcul la prețul mincinos din proiectul economistei Borș).

– stimabilă Daniela Borș și stimată comisie de examen în frunte cu Adrian Bobeică, care este motivul pentru care în calculul costurilor nu au fost incluse nici următoarele cheltuieli: dezinfectia masinilor, salariul soferului, mentenanta echipamentelor, utilajelor si a mijloacelor de transport, autorizarea, dezinfectia si deratizarea spatiului, achizitionarea ambalajelor speciale pentru transportul lenjeriei etc. Acele lucruri despre care ziariștii Est News au cerut lămuriri de la prietena Mihaela Vlada, șefa Direcției de Sănătate Publică, dar nu li s-a răspuns! Nici la adresa scrisă, nici la telefoane, nici la e-mail-uri. Gunoiul sub preș, să nu se vadă, nu-i așa, doamna Vlada?

Se minte pe rupte și în privința costurilor de reinternalizare a bucătăriei

Ce se urmărește prin această subevaluare intenționată a costurilor este evident! Dar cum, oare, vor explica cei din conducerea orașului și cei din conducerea spitalului, după ce vor fi luat examenul, că au mințit că pot spăla rufe la prețul prezentat în proiect? (Nu mai pomenim că și prețul așa-zis practicat de firma de la Iași, care spală actualmente o parte din rufele spitalului bârlădean, preț fluturat opiniei publice, este o minciună sfruntată despre care vom scrie în detaliu, în curând).

Dar despre minciuna referitoare la costurile care ar justifica internalizarea serviciului de bucătărie, ce puteți să ne spuneți, stimabila Daniela Borș? Care este motivul pentru care în calculele pe care le-ați prezentat în proiectul de management nu au fost incluse, printre altele, costurile cu mentenanta echipamentelor, utilajelor si mijloacelor de transport, costurile cu dezinfectia si deratizarea spatiului, cota parte din salariile personalului administrativ? De ce nu regăsim costul procedurilor de achizitie de alimente si a materialelor consumabile? De ce nu pomeniți nimic despre costurile cu paza alimentelor si a hranei preparate? Toate costurile acelor servicii la care o firmă privată este obligată, altfel vine DSP cu carnețelul de amenzi. Evident, prietenii de la DSP o fac pe proștii în cazul spitalului, saracul de el! Infecțiile nosocomiale, sub preș, sa nu se vadă, nu-i așa doamna Vlada? Și ce dacă se îmbolnăvesc oamenii? O mușamalizăm și pe asta!

Nu cumva toate aceste costuri, odată incluse în calculul prețului real ar scoate la iveală un adevăr de care Măriile Lor, de la spital și de la primărie, se tem să-l facă public? Acela că reinternalizarea serviciilor de spalatorie și bucătărie nu va aduce spitalului de la Bârlad nicio reducere a cheltuielilor și că este o falsă problemă aruncată bârlădenilor spre satisfacerea orgoliilor bolnave ale unora? Și, dacă prin absurd, ar fi una reală, cu ce va contribui eliminarea ei în echilibrarea bugetului spitalului?

Cu 0,89%? Aceasta vă e demonstrația de competență pe care o așteaptă zecile de mii de pacienți care se adresează anual Spitalului de urgență regional de la Bârlad, doamnă Daniela Borș?

După cum singură a răspuns Daniela Borș, se pare că da, aceasta este singura provocare a mandatului său. Întrebarea este: dacă se va achita de ea în primele patru luni de mandat, așa cum s-a angajat în proiectul de management, ce-i rămâne de făcut până la finalul mandatului? Căci, din toate problemele critice pe care singură le-a identificat, nu se angajează să mai soluționeze niciuna! Atunci față de cine vă veți fi încheiat mandatul, stimabila doamnă Borș? Față de bârlădenii care vă plătesc salariul și care așteaptă să le puneți la dispoziție un spital de urgență la standarde legale, sau față de primarul Boroș cu ale lui polițe?

Rămâne ca răspunsul să-l aflăm astăzi, după ce comisia de concurs, în frunte cu președintele său, Adrian Bobeică, va evalua ”stufosul” și ”elaboratul” proiect de management al candidatei Daniela Borș, economistul-minune al cărui logică, odată validată de comisia de concurs, va revoluționa bugetul oricărei gospodine de pe mapamond: că reducerea cheltuielilor înseamnă creșterea veniturilor!

About Mihai Vasile

One comment

  1. Vrăjeală! Adevăratele probleme vor rămâne! Pacientul nu mai este de mult in centrul atenției!!!! Doamne ajuta!!!!!!!!

%d blogeri au apreciat: